Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre vita viner som passar till skaldjur

Grab a Bottle – Tre vita viner som passar till skaldjur

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Galicien är beläget i nordvästra Spanien där kusten mot Atlanten kännetecknas av fisk och skalsdjursrika fjordar, så kallade rías. Området Rías Baixas är ett av Galiciens fem DO distrikt som vi lärt känna genom vinerna på druvan albariño. I veckans Grab a Bottle har Pär Strömberg valt ut tre vita viner från det gröna Spanien som passar utmärkt till färska skaldjur.

Flaskbild på Alter Blanco

Alter Blanco 2021, Ribeiro, Nr 2624, 119 kr

Vi inleder i DO Ribeiro med en blend av större delen druvan treixadura, en bättre del godello och mindre av loureira som vuxit upp ur granit, sten, grus och sandiga lerjordar. Doften är lättsam och frisk, gulfruktig med lätt floralt blommig ton, gröna äpplen, grapefrukt och grusig mineralitet. Smaken drar mer åt päron och melon, lime och ananas med gröna örter och saltfrisk mineralitet. Förutom treixadura, godello och loureira odlar man även en liten del blå druvor – sousón och brancellao. Vinmakare är Pablo Estévez. Det är är ett perfekt buffévin, lätt att matcha till många olika typer av mat där skaldjuren är en del i röror på toast eller liknande.

 

Flaskbild på Orballo Albarino

Orballo Albariño 2021, Rías Baixas, Nr 2696, 139 kr

Albariñoruvorna till detta vin kommer från egendomen Arantei i kustnära och välkända området Rías Baixas. Här får vi en klassisk aromatisk nos av exotisk frukt, ananas, gul stenfrukt och mineraler. Smaken domineras av grapefrukt, omogen nektarin, syrliga vita bär och örter i stram vässad syra med salthaltig mineralitet och en bris av havet. Det maritima klimatet i Rías Baixas är ofta fuktigt vilket gör att många vingårdar använder sig av uppbindningsmetoden pergola, vilket underlättar luftgenomströmningen. Ett ostron-naturell-vin som inte gör någon besviken.

 

Flaskbild på Joaquin Rebolledo

Joaquin Rebolledo Godello 2021, Valdeorras, Nr 2553, 119 kr

Valdeorras ligger i provinsen Galiciens östra inlandsdel. Odlingarna ligger 700 meter över havet intill floden Sil. Handskördad godello med mindre andelar av albariño, treixadura, loureira och torrontés som vuxit upp ur skiffer och lerjordar. Inbjudande aromatisk av gula äpplen, päron och honungsmelon, frisk av mineraler och citrusstänk. Smaken är fyllig efter att ha vilat tre månader på sin jästfällning och bjuder oss paraguayo, vit persika, honungsmelon, örter och fräschör i form av bergssalt och mineraler.  Familjen Rebolledo har producerat vin området i fyra generationer. Det här vinet med sin fyllighet och lätta fruktsötma tar sig gärna an havskräftorna som du låtit gratinera på grillen med ett vitlöksspäckat örtsmör.

Annons

Louis Roederer Collection 243

Louis Roederer Collection 243

Land:Mousserande vin
Pris:519 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Louis Roederer Collection 243

Land:Mousserande vin
Pris:519 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Med mogna citrustoner och inslag av nötter, grapefrukt och croissant. Lätt, fräscht och härligt rikt med stram syrlighet och mineralton i avslut. Perfekt som välkomstskål eller aperitif – men även utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.

NR: 7602

Mer grab a bottle

Vad dricker man till grillad kyckling?
Tre bra gin till sommarens drinkar
Vad dricker man till räkor?
Tre vita nyheter på fasta hyllan
Tre viner till midsommar

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.