Någonting att dricka? Med Elin Grube!
Lästid: 6 minuter
Hon har både nytt jobb och nytt efternamn, hon är journalisten med den utmanande vassa pennan som skriver om vin på sitt allra egnaste vis. Just nu är hon dessutom aktuell med podden Lustmanualen och boken Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok tillsammans med sin blivande make och vår medarbetare här på Wine Table, Andreas Grube. "Någonting att dricka" har träffat ELIN GRUBE!
Det är fredag idag och du ska kicka igång en händelserik helg, vilken dryck får dig på sprudlande humör?
– Rosa bubblor är alltid lycka för mig, om jag känner mig fattig så blir det Rotari rosé, ett otroligt prisvärt vin som smakar mer än det kostar. Har jag spenderarbrallan på så blir det roséchampagne, Charles Heidsieck Rosé Réserve om det är en riktig firarfredag – annars ber jag min sambo Andreas blanda en svag negroni. Han hävdar att jag inte tål sprit. Och jag är beredd att hålla med.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Lätt! Då skulle det bli någon otrolig vintagechampagne, typ Krug 2008, en årgång som sägs vara den bästa i Champagne på över hundra år. Jag delar den med Dolly Parton. Jag tror vi skulle ha jävligt kul, och självklart skulle jag tvinga henne att sjunga alla sina hits.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag aldrig går utan läppstift, och vet ni? Det är nästan sant!
”Man måste typ elda upp kläderna och sanera sig efter att ha varit där. Pluspoäng!”
Hur gör du för att hänga med i vintrender?
– Scrollar, läser magasin, äter och dricker ute, går på provningar och föreläsningar om vin – ja, så gott jag hinner. Men vinvärlden har ändå sin makliga takt vilket jag tycker är skönt. Det tar sin tid för ”trender” att fästa och när det kommer till kritan är det ändå kvalitet, kunskap och konsekvens som gäller. Det är skönt.
Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Jag tycker det hänt mycket kul i Stockholm senaste åren, men en favorit som jag återkommer till är Cork i Gamla stan, som har fokus på portugisiska viner. Jag känner mig alltid som en del av familjen där, och blir alltid blindprovad (gulp!) på fantastiska viner.
– Culture i Kapstaden har det där lilla extra – det är både mysigt och festligt på samma gång, magiskt myllrigt med grymma viner på glas! Synd att resan dit är evighetslång. Sedan har jag en speciell plats i hjärtat för sunk-pubar, McKluud i Köpenhamn slår rekord i sunk. Man måste typ elda upp kläderna och sanera sig efter att ha varit där. Pluspoäng!
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Suröl! Jag älskar Sthlm Brewings Hallon Sour, en perfekt törstsläckare i vårsolen.
Vin? – Fett vitt for the win! Ge mig en pava Van Loggerenberg Kameraderie (chenin blanc från sydafrikanska Paarl) och jag är din!
Sprit? – I liten mängd: en riktigt bra pink gin, den från Stockholms bränneri är sommarens bästa spritinköp. Mumma!
Cocktail? – Negroni!
Raggargrogg? – Hemkört och cola. Jag är trots allt uppväxt i södra norrlands inland …
Festivalbål? – En jäkla massa Aperol spritz i en stor skål bara. Festligt!
Återställare? – Resorb (helst intravenöst), Treo och en brakfrukost. Sen är man på benen igen!
Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Pinot noir (vilken skräll va?), Rhône och ptja – vit rhône, som tyvärr inte är helt lätt att få tag i. Saint-Joseph Les Granilites M Chapoutier är ändå ett återkommande köp här.
Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt? Till exempel på er bokrelease?
– Bubbel på magnumflaska! Ibland vill man slå på stort, bokstavligen talat och magnumflaskor är för härligt när det vankas fest. Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne på magnum är en prisvärd favorit!
Vilket är ditt husvin hemma?
– Det är alltid olika flaskor som åker in och ut ur den där vinkylen, men ett vin som det kommer poppas mycket utav nu i vår och sommar är nog Tutti I Giorni Rosso, som man också beställer i kolli om tre. Märkligt nog tar det ändå alltid slut för snabbt.
”jag hatar ostbågar, jag kan inte ens gå in i ett rum om jag känner lukten av dem. Urk!”
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Biff tagliata med ugnsrostad potatis och en ruskigt bra chianti classico, typ Monte Bernardi Chianti Classico Riserva.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Champagne och jordgubbar, det blir liksom aldrig harmoni i munnen. Eller pinot noir och ostbågar. Men det är mest för att jag hatar ostbågar, jag kan inte ens gå in i ett rum om jag känner lukten av dem. Urk!
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– I’m sorry to say, men hot shots har ändå någonting.
Vilken fråga om dryck får du oftast?
– I 98 procent av fallen handlar det om vilket vin man ska köpa för att det ska passa en specifik maträtt. Men en gång fick jag en fråga om vilken champagne som skulle inhandlas vid ett frieri, då blev jag varm och gråtig!
Vinupplevelse, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Man kan säga att vinet förde mig samman med min blivande man Andreas Grube (vi gifter oss nu den 27 maj), och han har verkligen fått mig att inse storheten i Bordeaux-viner med ålder. En stund av total lycka var när vi semestrade på Furillen på Gotland och korkade upp en Talbot -10 i solnedgången och avnjöt den till sorlet från restaurangen intill. Vi var båda helt utpumpade efter en hektisk vår, men den här vinupplevelsen var en hjärtstartare utan dess like.
Om man vill ta en spontanare med Elin Grube, var hittar man dig allra säkrast?
– På Leijontornet i Gamla stan eller på kvarterskrogen Astrids i Ängby. Kom och skåla!
Fakta om Elin Grube
Bor: I Stockholm.
Familj: Blivande maken Andreas Grube, bonusbarnen Hanna och Linn, och så stamcellerna i Härjedalen såklart.
Gör: Är mat- och vinredaktör. Bloggar på Elle.se
Aktuell med: Boken ”Vin för en dålig dejt” och podden Lustmanualen.
Känd som: Journalist och vinvurmare.
Kul kuriosa: Kommit på en hedervärd sistaplats i SM i pimpelfiske. Pimplar numera bara vin.