Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Goda nyheter i tilltrasslade tider

Goda nyheter i tilltrasslade tider

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

En samling goda vintips kan vi alla må bra av i dessa tider. Pär Strömberg listar goda marsnyheter i fast sortiment.

Det är mycket just nu, mycket oro för viruset som lamslår restauranger och hotell, hela besöksnäringen går på knä, liksom de stackare som sliter ihjäl sig inom vården, med risk att bli smittade. Många är vi som sitter hemma och jobbar, som behöver lite ljus i tunneln av pandemi-mörker. Flera bra upprop är i etern, besök er lokala restaurang eller vinbar alternativt köp hem mat från caféer och krogar för att stötta branschen som annars förgyller så mycket för oss andra i form av mat och dryckesupplevelser.

Det finns ännu ingen oro för att lagret på Systembolaget ska få slut på vin, så det är ingen hets till bunkring av bag-in-box vi kommer med här idag. Istället presenterar vi några nyheter i fasta sortimentet på bolis-hyllan. Som vanligt är det tomma luckor i sortimentet som ska fyllas, och det görs ofta med riktigt bleka varianter av autentiska viner som tyvärr inte når upp i rätt kvantitetsefterfrågan. Några ljuspunkter har vi dock sållat fram och förutom att det presenteras en hel radda med nya spännande svenska äppelproducenter, både med och utan alkohol, får bl.a. Portugal äntligen lite fler hyllplatser. Håll till godo, tvätta händerna, och om du dricker vin hemma istället för på krogen, drick mindre men bättre.

Mousserande viner

Armand de Brignac Brut Gold, Frankrike, Champagne, FSB 77931, 2490 kr

Frisk syrastinn doft, röda äpplen, salta kex och en floral antydan. Fräsch frisk rondör, pigg och komplex smak, syra och bra balans, citrus och röda äpplen, lång fyllig eftersmak med liten besk minerlaisk ton i avslut. Dyrt, visst, men det kostar att ligga på hiphop-topp och flaskan är guldplätterad med handgjort sigill. Vinet är 40% chardonnay, 40% pinot noir & 20% pinot meunier, handskördat från Premier Cru-byn Chigny-les-Roses.

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2012, Frankrike, Champagne, FSB 87914, 1440 kr

En av de finaste flaskorna jag vet. Utvecklad mogen doft av bröd, kalkig mineralitet och gula äpplen. Rund mjuk mousse, frisk pigg syra, härlig frukt, äpple och citrus, apelsinblom, en mycket fin champagne.

Nicolas Feuillatte Brut Rèserve Piccolo (200 ml), Frankrike, Champagne, FSB 88946, 119 kr

Initialt lite instängd doft, vita blommor, damm och citrus. Bra syra, pigg och frisk, citrus, gula äpplen och nougat, OK längd och en av de bästa i den begränsade piccolo-kategorin.

Nyetimber Classic Cuvee, Storbritannien, FSB 96018, 399 kr

Massor av äpple, krusbär och gröna ärtor i nosen. Full men mjuk mousse, bra fyllighet, smakrika syror, struktur och längd, citrus, gula äpplen, nougat och fin mineralitet i avslutet.

Peach Apertivo, Tyskland, FSN 2435, 69 kr

Smaksatt mousserande vin, svagt bitter men oväntat torr för att vara en smaksatt produkt. Sötman sitter i fruktsmaken som är mestadels grapefrukt och blodapelsin och toner av persika. Gott över ett par isbitar och en skiva apelsin före maten, billigt dessutom.

Vita viner

The Butcher White Cuvée 2018, Österrike, Burgenland, FSB 71739, 119 kr

Syrliga bär, krusbär och gröna äpplen. Lite spicy örtighet, citrus, päron och krusbär, bra syra och fin längd. Blend på grüner veltliner, welschriesling och sauvignon blanc.

Domaine Maire & Fils Grand Minéral Chardonnay 2018, Frankrike, Côtes du Jura, FSB 72743, 109 kr

Bordsvinsjura till bra pris med frisk mineralitet i doften. Pigg flintig syra, gul/grön frukt, örter och mineral.

Radikon Jakot 2017 (500 ml), Italien, Venezia Giulia, FSB 72796, 349 kr

Orangevin på halvflaska från den hädangångne mästaren Stanko Radikons händer. Aprikos, röda äpplen, fruktig mineralig örtig, blodjärnston. Mogna äpplen, nötter, aprikos och torkad frukt fyller munnen med komplexitet och förföriska syror. Bra längd och struktur. Ett otroligt lagringsdugligt vin som kan avnjutas även när dina barnbarn blivit gamla.

Porta 6 Branco 2018, Portugal, Lisboa, FSN 22018, 69 kr

Budgetvin från Vidigal Wines i Portugal. Här får du lite vad du betalar för, men räkna ändå med att det är ett av de bättre vita i sin prisklass. Frisk doft av citrus och päron. Frisk smak med liten ton av beska mot slutet, frukten är gul stenfrukt, citrus och päron med lite florala exotiska inslag.

Kvaszinger Hárslevelu 2018, Ungern, Tokaj, FSN 2598, 99 kr

Fullmatad med äpple och päron, frisk syra men kanske något blekt avslut mot andra betydligt kostsammare torra viner från Tokaj. 85% hárslevleu och 15% furmint ger ändå ett ganska kul vin på hyllan där man skulle kunna önska sig betydligt större andel av de fantastiska viner som görs i Ungern.

Stellenrust Chenin Blanc 2019, Sydafrika, Stellenbosch, FSN 2807, 119 kr

Ung och vital chenin från Sydafrika. Aromatisk, floral och fruktig, pigg och frisk. Vita vinbär, krusbär, gul stenfrukt och lite exotiska toner lyfter med den höga syran. Bra tillskott för oss som gillar chenin blanc i dess renaste form.

Röda viner

Meinklang Pinot Noir 2018, Österrike, FSB 75093, 129 kr

Ekologisk Österrikare med pigg, ren doft, röda bär, mineral, lavendel och lakritsrot. Härlig i munnen, lite spritsig med skogshallon, blåbär och örter, fint balanserad syra med bra tanningrepp. Naturligt och gott.

Giacosa Fratelli Dolcetto d’Alba Sarrocco 2018, Italien, Dolcetto d’Alba, FSB 71709, 89 kr

Prisvärd Dolcetto som fyller på utbudet från familjen Giacosas produktion. Rödbärig med ett lyft i nosen, pigg doft. Röda bär och blåbär, josig, lite tunn stil men ändå med viss struktur presenterat i lättviktsflaska.

Ànima Negra ÀN/2 2017, Spanien, Mallorca, FSB 70120, 259 kr

Ett av Mallorcas kanske mest kända viner. Fatkaraktär direkt i nosen. Rökig mineralrik med röda bär, körsbärschoklad och bra struktur. Balans mellan frukt och syra, tannin och fat – ingen personlig favorit men förstår varför detta är ett poppis vin.

Charles Smith Substance Cabernet Sauvignon 2017, USA, Columbia Valley, FSB 74083, 179 kr

Veganvänlig Cab som görs i ett vineri Georgtown, Seattle. Fullmatat vin med svarta vinbär, mörka plommon och viol i förarsätet. Rent och snyggt, fin balans i fat, frukt, syra och tannin. Ett fruktigt vin med sval karaktär till rimligt pris.

Gattinara Travaglini Giancarlo 2016, Italien, Gattinara, FSN 2372, 199 kr

Knorrig udda flaska ska inte avskräcka vän av ordning, vinet i flaskan är riktigt gott. Syrlig ung inbjudande nebbiolofrukt i doften. Tydliga nebbiolomarkörer även i smaken med körsbär, plommon, rosor och nypon. Gattinara på fasta hyllan är ett tillskott som för bredd till Piemonteavdelningen.

Segredos Sao Miguel Organic 2018, Portugal, Alentejo, FSN 2603, 89 kr

Spännande och prisvärd portugis där faten är tydliga i nosen tillsammans med rökig cigarrlåda, mörka bär, ceder, kryddnejlika och choklad. Smaken följer upp i samma spår och det är ett fylligt vin med vin strävhet och bra struktur. Mycket vin för lite pengar.

Colinas Reserve 2011, Portugal, Bairrada, FSN 2123, 199 kr

I huvudsak touriga nacional med lika mindre andelar cabernet sauvignon och merlot. Ekologisk omställning i vardande. Sötfruktig doft av mörkt röda körsbär, plommon och tydliga fatmarkörer. Även här följer smaken doften och tilläggas kan väl både lite choklad, tobak och vanilj. Strävt, stramt och elegant.

Chinon Fabien Demois 2018, Frankrike, Chinon, FSN 2759, 120 kr

Ekologisk Chinon i fasta sortimentet, jo jag tackar jag. Dessutom är priset allt annat än motbjudande. Körsbär, blåbär, svarta vinbär dominerar nosen med lite örtighet. Smaken följer med lakritsrot, peppar, lite gröna stjälkar och färska örter. Rödfruktigt läskande avslut. I like!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.