Förföriskt, energiskt och lättklunkat

Pär Strömberg Vinskribent och konstnär

Nyheter 13 mars - Pär Strömberg listar finaste köpen på fredag. Från en svensk uppstickare till rosenbladstjusig barolo.

Paraskevidekatriafobi råder inför fredagen den trettondes lansering av tillfälliga sortimentet. Redan i den nordiska mytologin återfinner man en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke anländer som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall för att sedan lura den blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil. Att Jesus hade tolv lärjungar är väl känt men när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet. Det kan ha varit så, att skrocken runt fredagen den 13e började redan då och att det baseras på de tretton personerna samt att Jesus korsfästes och dog på långfredagen, otur.

Fredagen den 13 oktober 1307 fängslades dessutom ett stort antal tempelriddare på order av påven Clemens V och flera av dem torterades brutalt innan de avrättades. Fredagen den 13 april 1970 skedde en explosion ombord på den amerikanska rymdkapseln Apollo 13. Fredagen den 13 oktober 1972 störtade ett flygplan i Anderna och när planet väl hittades 72 dygn senare hade 16 personer överlevt genom att äta av sina döda medpassagerare. Den 9 maj i år är det 40 år sedan filmen Fredagen den 13:e hade premiär i USA. Filmatiseringen av Victor Millers bok är regisserad av Sean S. Cunningham och utspelar sig vid Camp Crystal Lake 1980. Är det någon mer än jag som vill sjunga Kumbayah och dricka lite vin vid eldstaden på fredag, Jason och hans mamma kommer…

4 x vitt vin

L’Insolite Domaine des Roches Neuves 2018, Frankrike, Saumur, nr 95912, 299 kr
Initialt lite vag doft men desto mer i smaken. Massa örter, grapefrukt, en markant syra och liten strävhet bjuder ett komplex och smakrikt vin på chenin blanc från Loire  (720 fl. Vintedge)

Tenuta Terraviva Mario’s 45 Trebbiano d’Abruzzo 2017, Italien, Trebbiano d’Abruzzo, nr 95652, 179 kr
Härligt uttryck av Trebbiano. Ekologiskt vin med mogen doft av gul frukt och halm. Hög syra, kul komplex smak av smörkola, örter och gul stenfrukt. Enkelt, naturligt och rent från provinsen Teramo. (1200 fl. Enjoy Wine & Spirits)

Furmint Maurer Borászat 2018, Serbien, nr 95997, 179 kr
Spontanjäst furmint från Serbien. Inbjudande doft, härligt upplyftande struktur med ett kryddigt, spicy avslut över äpple och päron. Gamla fat, lite botrytis och en skön friskhet till bra pris. (600 fl. Wine Waves)

Textur Vingården i Klagshamn 2018, Sverige, nr 92879, 269 kr
Orangevin från Sverige! Sju dagars skalmaceration på solaris, 50/50 egen/tillsatt jäst, ett modigt försök att närma sig låg intervention i hantverket vilket är svårt i Sveriges klimat. Aromatisk ton på solaris med torkad frukt, aprikos, gula plommon, tydligt orange struktur, lite, strävhet, ok syra och liten skalbeska. Overall helt OK! (1100 fl. Murat Sofrakis).

8 x rött vin

Domaine L’Aigle À Deux Têtes Côtes du Jura Pinot Noir 2018, Frankrike, Côtes du Jura, nr 91802, 248 kr
Örnen med två huvuden är en favorit i repris från Jura. Inbjudande pinot parfym, läcker elegant doft av röda friska bär, rönnbär och lingon med ett lite örtigt avslut som andas lavendel. Bra syra och längd, Gott! (1200 fl. Pompette)

Bott Frigyes Pinot Noir 2018, Slovakien, nr 92820, 228 kr
Mer pinot noir, denna gången från Slovakien. Svettig varmfruktig doft av mörka bär. Mycket fin struktur, len i munnen med ett örtig och bärig avslut där lite lakritstoner och kryddor läskande hänger kvar. (600 fl. Wine Waves)

AR.PE.PE Il Pettirosso Valtellina Superiore 2016, Italien, Valtellina Superiore, nr 95996, 259 kr
Coronaviruset har sitt italienska epicentrum i dessa trakter, men vinerna mår hur bra som helst. Inbjudande doft av frisk alpnebbiolo, rosor och nypon som leker i munnen. Enkel och sval stil, bra längd och lättklunkat, (3600 fl. Vinoliv)

Luigi Pira Barolo di Serralunga 2015, Italien, Barolo, nr 95642, 312 kr
Nypon, rosenblad och lite mineralrikt stendamm. 2015 är en fortsatt spännande årgång i viner från Barolo. Fin struktur, det är josigt och örtigt med bra rödbärig frukt. Tanninerna landar långt fram på tungan och en kittlande syra vill ha mer. (1200 fl. Origo)

Alvaro Palacios Les Terrasses 2017, Spanien, Priorat nr 92783, 319 kr
Priorat behöver inte kännas såååå 2014, inte när maestro Palacios frestar med blåbärsdoft kryddat med angenäma drag av fat. Mycket välbalanserat med finstämda silkiga taninner, bären är från skogen och är mörka, den lilla kryddigheten från faten är ack så välbalanserad. Gott! (3000 fl. Prime Wine)

Leon Barral Faugéres Valiniére 2016, Frankrike, Faugéres, nr 92899, 398 kr
Bra mourvèdre är så fasligt förföriskt gott, här uppbackat med 20 % syrah gör inte saken sämre. Josig mörkbärig doft, körsbärskärnor, blodvite, torr och stram med finlirande syror, mörkröd frukt och köttiga körsbär. (360 fl. TM Kvalitetsviner)

Domaine Santa Duc Gigondas Les Hautes Garrigues 2017, Frankrike, Gigondas, nr 92362, 499 kr
Santa Duc gör mycket gott och denna ekologiska Gigondas är en av mina favoriter. Både doftar och smakar örtagård, röd frukt och svagt av fat. Riktigt härligt i munnen, lite spicy, lite chark, välbalanserat och festligt. (240 fl. Johan Lidby)

Birichino Scylla 2018, USA, Kalifornien, nr 95570, 199 kr
Carignan, grenache och mourvedre från soliga Kalifornien. Vinet har en härlig sälta och mineralitet, lakrits, blodapelsin och örter över ljus röd frukt. Härligt vårvin, skön klunkabilitet och kärlek till jorden och druvan. (2400 fl. Handpicked Wines)

4 x Vincent Carême

Geniet i Loire som var den första i sin familj att arbeta med vin. Han startade sin egendom 1999 och har från starten arbetat efter ekologiska principer. Idag är hela egendomen ekologiskt certifierad. Vincent är en ledstjärna för Vouvray och hållbar vinproduktion. Han gör även vin i Sydafrika där hans älskade chenin blanc trivs förträffligt.

Vincent Carême Vouvray Vincent Carême Brut 2017, Frankrike, Vouvray, nr 92874, 189 kr
Ekologiskt mousserande vin från Loire. Lite jästtoner i nosen, ylle, mousse med viss skalbeska i avslutet, mer ylle och citrusfrukt. Friskt bubbel med kraft och energi. Vincents Vouvray Brut görs på 100 % chenin blanc från 15-20 åriga vinrankor. (4800 fl. Panache)

Vincent Carême Vouvray Sec 2018, Frankrike, Vouvray, nr 95345, 199 kr
Ekologisk chenin blanc där sur lie toner lyser igenom i nosen efter ett år med fällningen i ståltank. Kryddigt och örtigt, liten strävhet och söt frukt, päron, bivax, honung och vit persika.  (3000 fl. Panache)

Terre Brûlée Le Blanc, Sydafrika, Swartland, 2017, nr 92821, 169 kr
Toppenpris på toppenvin. Vincent Carême är en säregen vinmakare. Vincents fru Tania kommer från Sydafrika och under några år har de hyrt små vingårdslägen runt omkring i Swartland där de gör sin Terre Brûlée. Som bekant trivs chenin blanc bra även här och med hög syra, pigg frukt, gul stenfrukt, örtigt lite spicy avslut är detta ett riktigt fynd.  (1200 fl. Panache)

Terre Brûlée Le Rouge, Sydafrika, Swartland, 2017, nr 90132, 169 kr
Friska jordgubbar, pigg syra och lena tanniner. Visst har det också en viss mineralitet och jag känner vitpeppar och körsbär i avslutet. Det här är josigt och gott fast med struktur och juvenile style. Vinet är gjort på 60% syrah och 40% cinsault från 20 åriga vinrankor från granit och skiffer. (3000 fl. Panache)

4 x Frank Cornelissen

Jag har älskat Frank Cornelissens viner sedan första sipp. Ibland har de med ålder varit lite småkinkiga, men med åren har hans viner stabilt blivit bättre och bättre. Dessa lanseringar skickades inte in till Systembolagets sortimentsprovning, men tidigare provningar hos bl.a importören Vin & Natur ger mig ändå ett veto att tipsa om dem.

Frank Cornelissen Munjebel Rosso 2018, Italien, Terre Siciliane, nr 90347, 379 kr (600 fl. Vin & Natur)
Frank Cornelissen Susucaru Rosso 2018, Italien, Terre Siciliane nr 90068, 237 kr (1800 fl. Vin & Natur)

Webblansering 20-03-12 kl. 10.00 Magma Rosso 2017 – 1724 kr (nr 92489)
Webblansering 20-03-19 kl. 10.00 Munjebel Rosso CS 2017 – 543 kr (nr 93049)

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.