Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – a bittersweet symphony

Grab a Bottle – a bittersweet symphony

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Grab a Bottle denna veckan fokuserar på nyheter i fasta sortimentet från 1 mars. Två röda, en rosa och riktigt goa grejer! Jag frestar med ursprung som Etna, Pfalz och Mendoza, tre aptitretande viner i olika stilar men med oväntat sammankopplade aromer och smaker, 'Cause it's a bittersweet symphony, that's wine!

winetable_Grab_a_bottle_philipp_kuhn

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019, Tyskland, Pfalz, Nr 74134, 189 kr

Kalasgott och fantastiskt prisvärt kanonvin från norra Pfalz. Philipp Kuhn går sannerligen sin egen väg och med burgundiska influenser tar har den tyska spätburgundern in i en internationell pinot noir stil som är svårslagen. Här finns spänning och ryggrad i en hint av ek men elegant fokuserat på frukten. Årgången är ännu i sin linda och visar upp en snygg reduktion som stilrent övergår i syrliga körsbär, tranbär och lingon, charmigt röd och bittersöt med örter och kryddor i en ren och generös bjudning. En enklare franskinspirerad örtig kycklingrätt och du har jordens matchning i fickan.

winetable_grab_a_bottle_Pietrarizzo_tornatore

Tornatore Pietrarizzo 2018, Italien, Sicilien, Nr 2655 199 kr

Etna Rosso och nerello mascalese från en vingård norr om kommunen Castiglione di Sicilia från månghövdade Tornatore, som är den största vingården i regionen Etna DOC. Contradan heter Pietrarizzo och anses vara en av de absolut bästa där altituden ligger på ca 700 meter över havet och jordmånen är vulkanisk, fertil och väldränerad. Jäsningen har skett i koniska träkar och vinet har sen lagrats på stora ekfat vilket gett struktur och energi. Här samsas röda bär och fat i nosen och i samklang med smaker av syrliga röda bär, körsbär, tranbär och lingon i en mineralisk rökig umamiton och sälta bjuds vi ett bitterljuvt aptitligt bett av bittercitrus i finishen. Gott till det mesta, lamm, nöt och vegetariska rätter med örtglädje.

Grab a Glass

I samarbete med Riedel

Rött vin pinot noir vinglas

Pinot noir/Nebbiolo, 2 pack, 699 kr

Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom Nebbiolo och gamla världens Pinot Noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.

winetable_grab_a_bottle_Crios_rosé

Susana Balbo Crios Rosé of Malbec 2021, Argentina, Uco Valley, Nr 2657, 99 kr

The grand lady of Argentinian wines, Susana Balbo, ligger bakom denna friska och sommarfräscha nykomling på fasta hyllan. Läskande och friskt på malbec med en något stram känsla i munnen, gott om syrliga röda bär och färska gröna örter med balans i både syra, textur och struktur där en aptitlig söt bittercitrus transparent avslöjas i avslutet. Mycket prisvärd och schysst – it’s a bargain helt enkelt. Gott till buffébordets olika smaker, till picknicken eller som solitär med goda vänner på ett hemmamingel.

Annons

Planeta Nocera 2017

Planeta Nocera 2017

Land:Italien, Sicilien
Pris:195 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Volym:750 ml

Planeta Nocera 2017

Land:Italien, Sicilien
Pris:195 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Volym:750 ml

I doften och smaken hittar vi gott om blommighet, solmogna körsbär och rödbärig fräschör tillsammans med en touch av apelsinskal, lakrits och aningen mineralsälta. I avslutet också en släng av färskmalen svartpeppar och färska örter. Piggt, kul och eget. Det här vinet får gärna drickas i stora kupor runt 16-17 grader. Sitter bra med en plockbricka med chark och ost, men gör sig också fint med inte minst fläsk eller fågel, gärna med lite feta tillbehör.

NR: 75878

Mer grab a bottle

Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.