Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Grab a Bottle – tre vintrigt vita viner

Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Snön ligger vit på taken – i alla fall i stora delar av landet – och den krispiga kylan yr runt knuten. Vi kurar inomhus men matchar vinet med vädret! I den här veckans Grab a Bottle bjuder Andreas Grube på tre vintrigt vita toppviner som du enkelt hittar på ett Systembolag nära dig.

soalheiro-granit

Soalheiro Granit 2019, Portugal, nr 73450, 149 kr

Jag fullkomligt älskar alvarinho och Vinho Verde – och i min bok finns det få, om ens någon som gör vinstilen större rättvisa än Soalheiro. Ljuvligt friskt och krispigt, samtidigt med florala toner och en generöst solig fruktighet. Galet gott både på egen hand, till färska skaldjur eller bara en enkel ostbricka.

pouilly-fuisse

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2019, Frankrike, nr 2484, 219 kr

Det finns något med just Pouilly-Fuissé i södra delen av Bourgogne som verkligen tilltalar mig. Ofta får vinerna härifrån en suverän kombination av krispig syrlighet och en generöst solmogen fruktighet. Här har vi precis det: mineralitet, mogen apelsin och gula äpplen i fin harmoni, dessutom toppat med lite smörig fatkrydda. Mums!

sainte-claire

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, Frankrike, nr 5588, 149 kr

Här har vi en annan gammal personlig favorit, och också en producent som alltid levererar otroligt mycket njut för blygsam prislapp. Lysande god petit chablis med allt man vill ha i form av färskpressad citrus, limezest, gröna och gula äpplen, lite päron och den där friska skjutsen i syran som får gommen att längta efter rökta räkor med aioli.

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.