Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vad dricker man till räkor?

Vad dricker man till räkor?

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Grab a Bottle tar sig an färska räkor, sommarens stora begivenhet innan kräftpremiären. Men vilket vin passar till räkor egentligen? Vitt vin och räkor är och förblir ett vinnande koncept, men det kan vara bra med några personliga vintips. Pär Strömberg bjuder på tre nyheter i fasta sortimentet.

När jag växte upp drack mina föräldrar Zeller Schwarze Katz, Liebfraumilch eller Blue Nun till färska räkor och det var såklart pandalus borealis som det handlade om, eller den så kallade grönlandsräkan, ishavsräkan eller djuphavsräkan. Kärt barn har många namn och varje gång det vankades räkor var ett kärt återseende, det var verkligen fredagsfeeling då. Kanske en majonnäs eller aioli till eller pain riche och svensk hårdost. Det var innan avokadon tog över och det istället blev räkcocktail eller Skagenröra direkt i avokadoskalet. Vitt vin till räkor är en klassiker men idag föredrar jag krispiga och mineraliska viner före de halvsöta, även om färska räkor både har viss sötma, umami och sälta i sig. Här presenterar jag tre nykomlingar i fasta sortimentet.

En burk med Bleu Marin Sarl Gilbert Chon, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Bleu Marin Sarl Gilbert Chon

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 2533

250 ml

11.5%

49 kr

Egentligen är muscadet ett utsökt vin till ostron, men det funkar ruskigt bra även till färska räkor. Druvsorten muscadet kallas också melon de bourgogne. Vi är nära Nantes och Atlantkusten och havet har en naturlig påverkan på vinet. Citrusfruktig med gröna äpplen och mineral. Friskt och fruktigt i fin balans mellan solmogen frukt och mineralisk sälta, hög syra och grapefruktzestig finish. Mycket energi på liten burk.

En lättare glasflaska med Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling trocken 2023, ett vitt vin från Rheingau i Tyskland

Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling trocken 2023

Produkt från Tyskland, Rheingau

art nr 5400

750 ml

12%

179 kr

Rieling passar naturligtvis som hand i handske till de sötsalta små umamibomberna. Här en nyhet på fasta hylan med aningens restsötma vilken ger en mjukare framtoning i frukten, något som passar ecxtra bra om räkorna får sällskap av asiatiska smaker och lite chilihetta. Sötfruktig med glänsande syra och ren mineralitet. Mogen persika, lime och aprikos med fin energi och lätt grapefruktbeska i avslutet. Syrligt, friskt och stramt med hög syra och mjuk honungssötma i avslutet, från Rheingau och ett familjevineri grundat 1799.

En lättare glasflaska med Crudo Rosé Organic 2023, ett rosévin från Sicilien i Italien

Crudo Rosé Organic 2023

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 2114

750 ml

12.5%

99 kr

Rosé är en förbisedd lirare till de små proteinsmäckade röda ishavsdjuren. Ekologisk av lokala druvan frappato från Sicilien. Smultron och örter med frisk syra, lättklunkat, energiskt och gott till allt grillat ur havet men speciellt till vannamei eller tigerräka (som är en annan sorts räksort än våra ishavsräkor) med lite örter, vitlök och citron. Rosé är även lite fylligare i stilen så det passar även asiatiskt och pokebowl med färska nyskalade räkor. Läskande frisk med stenfrukt, vattenmelon, jordgubb och persika med en örtig och saltmineralisk finish och lätt grapefruktbeska.

 

Till alla tidigare dryckestips på Grab a Bottle av Andreas Grube och Pär Strömberg.

Mer grab a bottle

Vad dricker man till grillad kyckling?
Tre bra gin till sommarens drinkar
Tre vita nyheter på fasta hyllan
Tre viner till midsommar
Tre grymma budgetbubbel

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.