Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Guess who's back? Här är årets första tillfälliga lansering!

Guess who's back? Här är årets första tillfälliga lansering!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Årets första skörd av tillfälliga lanseringar bjuder magiska citrustoner, fullmatad gamay och mustig malbec. Vi har provat, snurrat och surrat - här är de bästa köpen.

Äntligen dags för 2021 att leverera sin skörd av tillfälliga lanseringar till Systembolagets stålburar. Vi har provat igenom de flesta av tisdagens lansering med undantag för ett antal som aldrig nådde provrummen. Som vanligt kan det komma att ändras i listan, även in i sista sekund, så vänligen dubbelkolla med Systembolaget innan inköpslistan är färdigskriven. Det är även en större andel TSV’er i detta första släpp, alltså Tillfälligt sortiment volym, som landar på fler hyllor i fler butiker, till bättre pris och större volymer. Återkommande populära vingäster har första tjing på dessa platser.

På torsdag 28 januari är det en webblansering med en del spännande och lite mer exklusiva pannor. Jag har recenserat ett par av dem som är provade, längst ned i artikeln.

Kom ihåg, lite berusning kan vara härligt och skönt, men håll koll på drickandet och drick mindre men bättre!

VITT VIN

winetable_vin

Tegernseerhof Riesling Smaragd Loibenberg 2018, Österrike, Wachau, TSE 93173, 219 kr

Friskt päronosande toppriesling med örtig och kryddig, fokuserad och koncentrerad smak. Här finns också rejält med syra i fin balans med frukten. Familjen Mittelbach har i fem generationer odlat vin i området Wachau där vinproduktionen är daterad så långt tillbaka som till 1427. (Vintedge, 600 fl.)

winetable_vin

Nik Weis Mehringer Alte Reben Riesling 2019, Tyskland, Mosel, TSV 91253, 189 kr

Tredje generationen Nik’s gör klassisk Moselriesling från fina vingårdslägen. Handplockade druvor från gamla stockar (över 66 år gamla) har gett aromatiska toner, rökiga mineraler, sötfruktiga gula päron, gul stenfrukt och melon med saliverande syra, fin struktur och bra längd.
(Wicked Wine, 3216 fl.)

Weingut_winetable

Weingut Wagner Stempel Grauburgunder 2019 Tyskland, Rheinhessen, TSV 92676, 140 kr

Ekologiskt odlad och handplockad grauburgunder från ett familjeägda vingårdar kring byn Siefersheim i Rheinhessens sydvästliga del. Aromatiskt gröndoftande av krusbär och gräs. Syrafrisk, mineralstinn och rent örtig med fin längd. (Moestue Grape Selections, 4000 fl.)

Domaine_winetable

Domaine Cordier Mâcon Milly Lamart Clos du Four 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 95317, 199 kr

Christophe Cordier är negociant dvs att han köper druvor från andra odlare men framställer sitt eget vin. Sedan ett antal år har han även egna vingårdar med egen framställning. Druvorna till detta vin kommer från den 70 år gamla vingården Clos du Four. Chardonnay med doft av gula och röda äpplen, vaniljglass och smör. Mjuk krämig textur, smöriga ektoner men ändå otvetydigt friskt och välbalanserat. (Tryffelsvinet, 4000 fl.)

meursault_winetable

Albert Bichot Meursault 1er Cru “Les Charmes” Domaine du Pavillon 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92145, 749 kr

Ekologisk chardonnay från familjägor med djupa rötter i Bourgognes vinjordar. Doftar magiskt av citrus, vita blommor och kamomill. Fet, fyllig och smörig och mandelblom, nötter och snygg syrlig längd som skär genom fetman. (Nigab, 240 fl.) Syskonvinet Nuits-Saint-Georges Les Terrasses Monopol Château Gris 2018 släpps också med nr. 90310, 589 kr. (Nigab, 120 fl.)

chateauyvonne_winetable

Château Yvonne Blanc 2018, Frankrike, Loire, TSE 95036, 349 kr (OBS! Skulle ha lanserats tidigare)

Chenin blanc i toppform! Krämig, fyllig doft av honung, ylle och gul frukt, classic Saumur-style. Skön vibrerande munkänsla, fylligt med kraftfull syra, lång eftersmak av syrlig gul frukt och honung. Hög kvalitet och charm utlovas för den som hinner knipa en panna! (Vintedge, 240 fl.)

PhaunusLoureiro_winetable

Phaunus Loureiro 2019, Portugal, Vinho Verde, TSE 93196, 249 kr

Amforalagrad orange light med syrligt fruktig doft. Sirligt läskande och svalt som en porlande vårbäck omgärdad av tussilago och vitsippor. ”Vatten rinner, vind blåser, fåglar flyger, växter växer. I varje människa finns ett inre kall att bli ett med naturen. Det finns också en medfödd önskan att skapa något unikt där vår glädje kan förmedlas till andra.” Vasco Croft är inte bara arkitekt och vinmakare, hans filosofi fortsätter att ge oss underbara viner.
(Johan Lidby, 480 fl.)

mediterraneo_winetable

Simonsig The Grapesmith Mediterranen 2017, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 78765, 199 kr

Annorlunda druvkombo för området av 70% roussanne, 14% marsanne, 7% grenache blanc, 7% clairette blanche och 2% verdelho från Simonsig där sönerna Malan nu sköter egendomen. Här bjuds vi på en medelhavskyss som flirtar med klimatet i Stellenbosch på klassiska Rhônedruvor med lite spansk touche. Medryckande tårögdsskarp syra men med varm mjuk frukt som balanserar upp det fint. Vita blommor, persika, blodapelsin, mandelmassa och grapefrukt, exotiskt och glädjefyllt. (Tryffelsvinet, 2500 fl.)

RÖTT VIN

winetable_vin

La Roc La Folle Noire d’Ambat 2018, Frankrike, Fronton TSV, 90012, 129 kr

Parfymerad och aromatisk av mörkt röda bär, örter och kryddor, sura körsbär och omogna plommon. I munnen stramt, avklätt och rejält örtigt med smaker av mörka bär, grönstjälkiga örter, paprika med pepprig beska i eftersmaken. Negrette är en tuff druva för den som söker lite motstånd. De familjeägda vingårdarna drivs ekologiskt strax norr om Toulouse i sydvästra Frankrike. (Picky Drinks, 1800 fl.)

cotesdujura_winetable

l’Aigle à Deux Têtes Côtes du Jura Poulsard 2019, Frankrike, Jura TSE 92271, 239 kr

Den tvåhövdade örnen är en favorit i repris och denna gång lanseras deras vin på enbart poulsard. Ekologiskt odlat och vinifierat. Till skillnad från många vinbönder i området vill inte Henri Le Roy att vinerna får kontakt med syre och toppar därför upp sina fat för att undvika oxidation. Alla viner produceras med naturlig jäst och jäser direkt på fat och denna pulsard har genom det fått en sötsyrlig doft av röda bär som lingon och tranbär. Rejält läskande och josigt med syrlig frukt. Ett, man blir glad av vin, vin. (Flaskbilden visar felaktigt Trousseau 2019).
(Pompette, 600. fl.)

winetable_vin

Terres Dorées Fleurie 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 92178, 229 kr

Biodynamiskt odlat utan certifiering från Jean-Paul Brun på familjens vingård i Fleurie. Röda bär, skogshallon, skogsbär, rosor och ne genomgående syrligt parfymerad doft. Hög syra, tydliga hallon/lakrits och anis/fänkålstoner över jordgubb, grantäpple och körsbär. (Divine, 480 fl.)

LeClosdunJour_winetable

Le Clos d’un Jour 2018, Frankrike, Cahors, TSV 95320, 235 kr

Ekologiskt malbec från Cahors där Veronique och Stéphane Azemar renoverat och styrt upp sina nedgångna gårdar och sitt vineri under 2000-talet till ekologisk verksamhet. Här får vi en rejält dov malbec med mörk djup lila färg. Läder, cigarr och ceder med djup fatkaraktär över mörk svart frukt. Strävt, stramt och mörkt plommonfruktig med rejäl fatkaraktär. Torra tanniner och triggande skalbeska i avslutet. (Tryffelsvinet, 2160 fl.)

carusu_winetable

Carusu Terrazze dell’Etna 2017, Italien, Sicilien, TSV 92623, 159 kr

Pojken från Etna. Ljus färg från 80% nerello mascalese och 20% nerello cappuccio. Fullt driv i nosen av mineral, körsbär och umami. Smaken är klassisk Etnavulkan med röda torkade bär, umamibuljong, krut och mineraltoner. Torrt, stramt men energiskt och livfullt. Vineriet grundades 2008 av Nino Bevilaqua som till sin hjälp har den kände vinmakaren Riccardo Cotarella, även kallad Il Mago – trollkarlen. (Divine, 6360 fl.)

winetable_vin

Stefano Amerighi Syrah 2017, Italien, Toscana, TSE 92357, 290 kr

Biodynamiska dynamik i form av syrah från Toscana. Djup förförisk doft, mörkt röd frukt, umami, mineral och sälta trängs i det fullmatade glaset med svartvinbär, körsbär och örter. Mycket vin, koncentrerat, läskande och strukturerat. Komplexa smaker som hänger kvar… mycket länge – Wow! 2017 är resultatet av ett tjugotal olika vinifieringar, Stefano har mer är 20 olika vingårdslägen, plotter och mer än 25 cementtankar och ett gäng gamla fat och keramikägg.
(Vinolio, 480 fl.)

Fontanafredda_winetable

Fontanafredda Barolo La Rosa 2001, Italien, Piemonte, TSE 95430, 699 kr

Mer magi fast från norra Italien och giganten Fontanafredda och en vällagrad Barolo signerad år 2001. Mörkt rödbrun färg. I nosen karaktäristiska multna löv, höstskog, viol, rosor, mogna körsbär och kryddiga fat. Det är stramt med tydliga och tuggiga tanniner, frisk ren syra med rund mogen smak av inlagda körsbär, rosor och torkad frukt. 20 år på nacken och klarar säkerligen ett gäng till. Kul för den som vill prova mogen Barolo full av liv.
(Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

mothersmilk_winetable

First Drop Mothers Milk Barossa Shiraz 2018, Australien, Barossa, TSV 95260, 169 kr

Stadigt återkommande shiraz som blivit populär och lite av en benchmark för det unga seriösa Australien. Från fyra olika vingårdar i norra Barossa. Mjuka röda bärtoner, omhuldande värme, färska sommarplommon. Fat, kryddigt, strukturerat med knallpulver och lakritsal, hockeypulver och hallon. Bra torr strukturerad längd. Kul vin!
(WineWorld, 4800 fl.)

puntroad_winetable

Punt Road Gamay 2019, Australien, Yarra Valley, TSE 92286, 179 kr

Vi känner väl igen Punt Road från fasta sortimentet där deras Pinot Noir gjort succé. Här släpps familjen Napoleones gamay fullmatad med mörkt röda körsbär. Syrlig men fint balanserat med frukt och örter, bra köp!
(Quaffable Wines, 2000 fl.)

WEBB 28 januari 2021

guimaro_winetable

Guìmaro Cepas Viejas 2019, Spanien, Ribeira Sacra, TSE , 199 kr

Inbjudande vitt vin på 100% godello. Äppelblom, krusbär, sommaräng, frisk sval sommarbris, florala toner och smaker, vit persika och smörblom. Gott!
(Johan Lidby, 120 fl.)

RaúlPérezUltreiaValtuille_winetable

Raúl Pérez Ultreia Valtuille 2018, Spanien, Bierzo, TSE 93156, 489 kr

Röda koncentrerade bärdofter. Stram, strukturerad med röd frukt och lakrits. Örtigt avslut på 100% mencia. Kultfiluren Raúl Pérez field blend med stor majoritet av mencia samt mindre andelar bastardo och garnacha tintorera.
(Johan Lidby vinhandel, 120 fl.)

Bodegas_winetable

Bodegas y Viñedos Artuke El Escolladero 2018, Spanien, Rioja, TSE 95434, 549 kr

Modern Rioja’n’Roll, kolsyrejäst i cement och lagrat på neutrala franska fat. Djup doft av mörka bär, plommon och björnbär. Sammentslen i munnen men med kryddigt bett i avslutet. Fylligt, fruktigt och strukturerat, lång ren eftersmak. (Quaffable Wines, 90 fl.)

Bodegas_winetable

Bodegas y Viñedos Artuke, La Condenada 2018, Spanien, Rioja, TSE 95446, 599 kr

Exklusiv djup doft med mörka bär och med tydligare fat än ovan. Stramare och ännu inte fullt utblommad, lagring krävs för den unga spjuver. “La Condenada” betyder “den fördömda”, och syftar till att vingården var övergiven och utdömd innan familjen de Miguel Blanco beslutade sig för att köpa den.
(Quaffable Wines, 60 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.