Guldkorn på beställning

Linda Pérez
Redaktör / Vinskribent
Fler inlägg
Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

Det här med att spontant slinka in på sitt lokala bolag, fyllas av inspiration och kunna välja bland hantverksviner, är än så länge blott en dröm. För bortsett från de få butiker med ett mer exklusivt utbud så visar vårt fasta sortiment (det finns såklart ett par goda, välgjorda undantag) främst kvantitet före kvalitet, tyvärr. Därför lönar det sig att planera vinköpen i god tid, satsa på tillfälliga lanseringar och botanisera i det aldrig sinande, ack så oemotståndliga beställningssortimentet – där du hittar alltifrån enkla men välgjorda budgetviner till rena rama klenoderna. Här har jag listat sex viner som glittrade lite extra under årets sista provning av viner från beställningssortimentet.

Verus Vineyards Furmint 2017, Slovenien, nr 76225, 119 kr

Hur ofta sippar du furmint? Förmodligen inte tillräckligt ofta. Denna goda druva, som främst gjort sig känd i söta sammanhang, kan även ge de allra ljuvligaste av torra viner. Här dansar mineraler kring en bitande syra, citrusfrukter tar rygg på en grönt tropisk ton medan en elegant rökig nyans sprider ut sig över dansgolvet. Kan det verkligen bli så festligt för 119 spänn tänker du? Ja. Furmint kan. Och nog måste det här få vara vinet till nyårets alla skaldjur …

Saumur Traditional Brut, Frankrike, Loire, nr 71783, 138 kr

Chardonnay och chenin blanc i en stilrent bubblig historia från Frankrikes trädgård. Det här är lika blommande näpet som friskt med pigg citruston och len frukt. Passar såväl den långa pratbubbliga söndagslunchen som nyårsnattens glittriga gala.

Pinot Noir Tradition Trocken 2015, Tyskland, Pfalz, nr 78004, 295 kr

Markus Schneider är en rödvinsfantast mitt i idyllen för vita viner. Och tur är väl det, för då får Tyskland ytterligare visa upp sin storslagna förmåga att tillverka läckert rött. Markus menar att han inte har någon filosofi utan gör viner som han själv vill dricka vilket leder till en rad kvalitetsåtgärder. Generöst bärigt med viss mognad, stilig struktur där jag får känslan av skog; blåbär, grankvistar, ceder. Beställes och serveras till julskinkan i år. Passar även på att lägga till ett par flaskor av hans Ursprung Rotwein Cuvée Trocken 2015, (nr 77746, 155 kr) som är strukturerat, piggt och pepprigt.

Olivier & Lafont Côtes du Rhône Rouge 2017, Frankrike, Rhônedalen, nr 71564, 129 kr

Merparten grenache, med en femtedel syrah och en skvätt mourvedre från stilsäker vinmakarduo ger ett rikt pepprigt vin med tät fruktig struktur och värmande, uppvaktande toner av nyrostade kaffebönor och mynta. Bara kura ihop era underställsprydda figurer framför brasan och tina nästipparna i rödtjut innan det vankas middag på fyllig gulasch. (Kollikrav 6 flaskor).

Mount Eden Pinot Noir 2016, USA, Kalifornien, nr 76238, 659 kr

Pionjär på pinot noir från USA. Det sägs att Mount Eden är den egendom som längst har producerat pinot här, från vingården som blickar 700 meter över havet. Vinets namn är romantiskt, etiketten är romantisk och vinet är otroligt romantiskt. Blommig mjuk doft följd av varma sötsyrliga röda bär, nybakad brioche, ceder och mineral. Lagra eller njut nu. Med någon du tycker riktigt mycket om.

Saint-Joseph Domaine Jean-Louis Chave Sélection Offerus 2016, nr 72890, 249 kr

Klassiskt, pepprigt, bärigt, från en familj som varit verksam i norra Rhône sedan 1481 och numera äger 12,5 hektar på Hermitageberget. De senaste åren har Jean-Louis även börjat köpa in en liten andel druvor från småodlare i området vilket mynnat ut i hans serie Sélection som erbjuder såväl Côtes-du-Rhône som Hermitage, Crozes-Hermitage och Saint-Joseph till schyssta priser. Lika gott till kallskuret som till Boeuf Bourguignon och festdagarnas ört och vitlöksdoftande lamm.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.