Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Gimme gimme gimme good wine!

Gimme gimme gimme good wine!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Västkustens huvudstad. Jag är här för att delta i utställningen En Dålig Måne Reser Sig på Galleri Thomassen, men får också till en god avstickare till Göteborgs första urbana vineri – Wine Mechanics.

Västkustens huvudstad. Jag är här för att delta i utställningen En Dålig Måne Reser Sig på Galleri Thomassen, men får också till en god avstickare till Göteborgs första urbana vineri – Wine Mechanics.

Det regnar i den täta dimman, mörkret börjar lägga sig över Göteborg och det är liksom kallt in på bara mässingen. Jag befinner mig dock på en varm plats, något motsägelsefullt, i Göteborgs slakthusområde. En knapp kvart med taxi från Göteborgs kärna, ett stenkast från Gamlestaden, ligger Wine Mechanics, ett urbant vineri med tillhörande restaurang och ostronbar. Sverige har endast ett fåtal av dessa stadsvinerier och The Winery Hotel i Stockholm är kanske det som de flesta känner till. USA har desto fler och framförallt i Oregon där flertalet Urban Wineries satt delstaten på vinvärldskartan. Det var också i Oregon som Kenneth Gustafsson fick idén till Wine Mechanics och med ett antal vinintresserade kompanjoner slog de upp portarna för mindre än ett år sedan.

Med första vintage 2017 har ädlaste av druvor tagits från Norra Rhône i Frankrike och Pfalz i Tyskland. 2018 är den dock första årgång som vinifierats på plats i Göteborg. Vinmakaren Erik Jonsson är utbildad i Nya Zeeland och har ständig kontakt med odlarna och följer druvorna under hela mognadsprocessen fram till transport och vinifiering. Vinerna kommer gå under ursprungsbeteckningen EU, oberoende var druvorna kommer ifrån.

Vid bardisken har jag tre glas framför mig, den vita Gimme Gimme Gimme Riesling 2017, rosévinet Fistful of Love Spätburgunder 2017 och den röda Wine Mechanics Syrah 2017 ger mig en introduktion till Eriks vinmakande och Kenneths vision. Under näsan på mig ligger ett programblad som förklarar höstens evenemang och det som påminner mig om tredje torsdagen i november är att Göteborgarna gör det på ett lite annorlunda vis. Vinet lockar och jag provar igenom deras nuvarande range som imponerar direkt…

Gimme Gimme Gimme är en 100 procentig Riesling från Pfalz, närmare bestämt Niederkirchen och vingården Klostergarten, en biodynamisk vingård som ägs av bröderna Fußer. Druvklasarna är skördade för hand och pressas hela till ståltank. Efter jäsning genomgick en tredjedel av vinet malolaktisk jäsning för att runda av syrorna. Vinet är friskt och fruktigt och har ändå en tydlig syrastruktur. Gröna äpplen och mineral dominerar men en viss örtighet är också påtaglig. Som Black Flag fan hade jag hellre sett stavningen Gimmie Gimmie Gimmie efter låten Greg Ginn skrev för LP’n Damaged, 1981.

Fistful of Love Spätburgunder 2017 ger dig en charmig rosé på Pinot Noir för dig som inte svänger dig med tyska vinnamn. Pfalz är grogrunden även till detta vin men Deidesheim och vingården Letten är adressen. Josef Andres är fadern och även han odlar biodynamiskt i sina gårdar. Två timmars skalmacerering har gett vinet sin ljusa nästan klarröda, färg med drag åt orange. 90 % på ståltank och 10 % på gammal fransk ek har gett smultron, lite apelsinskal och en del örtighet som bidrar till både komplexitet och klunkabiltet.

Wine Mechanics Syrah 2017 är en josig men finstämd sak med känsla och karaktär av dess ursprung i norra Rhône, närmare bestämt från kullarna i Saint Joseph. Johan Verrier odlar denna Syrah och plockar skörden för hand, men vinifieringen har skett hos Gaillaird i Favier, Malleval. Fem nya ekfat, femton gamla och resten på ståltank har fostrat denna yngling till Syrah med marginella inslag av fat, mycket mörka bär och stenfrukt, vitpeppar och kryddstänk.

Årgång 2018 vinifieras på Wine Mechanics i Göteborg och släpps under nästa år.

För att köpa vinerna så går man med i vinklubben ”The Nut Club”, då får man en garanterad tilldelning om 6 eller 12 flaskor när vinerna släpps. Alternativt kan man prova vinerna på plats som jag gjorde eller söka upp dem på Systembolaget, de finns just nu i tillfälliga sortimentet, i beställningssortimentet och som lokalt val.

För den som inte orkar vänta till 2019 har Wine Mechanics hakat på den nyligen återuppväckta Nouveau-trenden som fått vitalt liv de senaste fem åren och firas den tredje torsdagen i november. Men de gör det på sitt eget vis. Slakthuset Nouveau Party den 15 november presenterar en helt färsk och såklart NY! fast 100 % josig Syrah Nouveau från Gamlestaden. Vinet kommer inte bara finnas på Wine Mechanics i Göteborg utan även hos ett antal barer och restauranger runt om i landet, bland annat hos Tyge&Sessil, W by Wijnjas, Vassa Eggen och Tako i Stockholm, La Strega, Hotell Pigalle, Sinti, Totale mfl i Göteborg samt Mellbygatan i Lidköping. Är du nyfiken på ”svensk” nouveau så är torsdag din dag!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.