Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Helena och Tenuta di Biserno

Helena och Tenuta di Biserno

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Tenuta di Biserno består av 40 hektar i kommunen Bibbona i Alta Maremma, som gränsar till den historiska byn Bolgheri i norr. De naturliga förhållandena och mikroklimatet tillåter vinstockar av exceptionell kvalitet att växa. Här har svenska vinmakaren Helena Lindberg satt sin prägel på några av Maremmas mest omtalade viner.

Helena Lindberg har varit vinmakare på Tenuta di Biserno sedan 2004. Hon är född och uppvuxen i Sverige och har en civilingenjörsexamen i kemiteknik och arbetade tidigare inom livsmedelsindustrin där hon utvecklade ett intresse för vin och vinframställning. Efter avslutade studier på önologifakulteten (La faculté d’oenologie) i Bordeaux sökte hon nya utmaningar och fann sig hastigt och lustigt på väg till Italien. När jag träffar henne för att prova igenom de nya årgångarna av Bisernos viner berättar hon följande:

“Genom nätverket av vänner och bekanta fick jag höra att Lodovico Antinori sökte en vinmakare till första skörden för ett nytt projekt på kusten i Toscana. Jag skrev ett brev, fick komma på intervju i juli och började i augusti. I augusti 2022 har jag varit här i 18 år”.

Efter fyra år på olika vinmakarkontrakt i Languedoc Roussillon, tre år som assisterande vinmakare i Marlborough i Nya Zeeland och två år som cellarhand och teknisk assistent till vinmakarna för en producent i Barossa Valley i Australien blev det således dags att dra flyttlasset till Toscana för att jobba i teamet under världskände Lodovico Antinori.

18 lärorika år i Toscana

Under dessa år har hon bekantat sig med Maremmas unika jordmån, klimat och egenskaper. Samarbetet tillsammans ihop med den kultförklarade vinmakaren Michel Rolland har varit utmanande och lärorikt, yrkesmässigt som personligt:

“Det har sagts mycket om honom, och det finns mycket åsikter om honom, inte minst kanske från personer som varken känner honom eller vet hur han arbetar. Jag har arbetat med honom i nästan 18 år nu och det känns fortfarande som att det är något av en examen när han kommer. Detta har med min personlighet att göra och inte med honom. Dessutom är han schysst, och han vet hur han ska hantera alla förväntansfulla och krävande klienter, och vinmakare som ibland kan vara lite stressade”. 

maremma italien

Anledningen till att i Italien jobba med en av Bordeaux främsta vinpersonligheter är inte så konstig som den låter. Som i den etablerade traditionen av det närliggande Bolgheri DOC och dess super-tuscans, beslutade Lodovico Antinori att även han plantera uteslutande Bordeaux-sorter, men med en avgörande skillnad: i första hand fokusering på cabernet franc och i andra hand merlot. Lodovico har också konstaterat att vingårdarna i Bibbona och Bolgheri och hur de möter varandra, är mycket lika de i Saint Emilion och Pomerol. Helena fortsätter:

“Cabernet franc är min favorit här och är en druvsort som verkar trivas väldigt bra i området. Utan att gå in på detaljer är det den druvsort som ger mig minst huvudbry under skörd och vinifiering”.

Hennes vision, som hon själv tror hon delar med det flesta, är att på bästa möjliga sätt ta hand om och bevara kvaliteten på råvaran, det vill säga druvorna. 

“Jag har förmånen att jobba på en egendom där det läggs ner mycket arbete på att producera druvor av toppkvalitet. De druvor som kommer in till vineriet är rent och utan röta och andra sjukdomar. Jag vill låta frukten tala. Jag gör viner för min arbetsgivare men självklart påverkar mitt sätt att arbeta hur vinerna blir”.

Aldrig drömt om egen vingård

Helena själv har aldrig drömt om att ha en egen vingård eller göra sitt eget vin. Enligt henne skulle det ta för mycket energi och kapital som skulle hindra henne från att ägna sig åt själva vinmakandet. Hon är mycket noggrann och analytisk i sin process och i hennes arbete upptas den största delen av året i vingårdarna och i vineriet.

Maremma Italien vingård

“Under vintern och våren, normala år, kan det bli några resor för att presentera vinerna på olika marknader men det har varit minst sagt tunnsått med resor under de senaste två åren. Innan pandemin gick mina resor så långt som till Hong-Kong, Singapore, Nya Zeeland och USA”.

Annars spenderas tiden under resten av året, år efter år, där hon känner sig mest bekväm och hemma, i vingårdarna och i vineriet:

“Våren och försommaren är intensiv då vi buteljerar de viner som ska buteljeras under året och vinerna ska förberedas för buteljeringen. Det är ett ständigt kontrollerande och provande”. 

I mitten eller slutet av augusti tillbringar hon och mer tid ute bland vinrankorna för att se hur druvorna utvecklar sig och tillsammans med min kollega som är ansvarig för odlingarna bestämma när vi ska plocka vad. 

“Jag tillbringar mycket tid i vineriet under skörden, mycket tid vid provningsbänken och en inte oansenlig tid vid datorn. Från oktober till december handlar det mycket om att försöka klassificera alla olika ”satser” och bestämma vad som ska läggas på nya ekfat, på använda ekfat samt, vad som ska stanna i ståltank”.

Viner med personlighet

Vad är det då som gör Bisernos viner unika och hur ser kommande årgångar ut? Helena är en person med hög integritet och redan i början av vår intervju anade jag ett stråk av reservation inför att öppna upp sig. Med tanke på detta har vår intervju istället glidit över i ett förtroligt samtal där Helenas personlighet resonerar i vinerna på bordet framför oss.

“Arbetet här känneteckas av en ständig strävan efter att förbättra, att förbättra precisionen i arbetet och i vinerna. Jag hoppas att det arbetet kommer att märkas i kvaliteten på kommande årgångar. Vinerna här har en personlighet och de säger verkligen något om platsen druvorna växer på”.

flarror-3

Biserno Insoglio Del Chingale 2019

BS | Nr 51215 | 249:-
Fruktdrivet med välinetegrerade fat och njutningsbart redan i tidig ålder. Röda bär, körsbär och björnbär i en fokuserad och elegant karaktär med fin längd. Vinet har även ett drag av kryddiga, örtiga lite köttiga peppartoner av syrah. Enkelt och mycket matvänligt, utan att nagga på kvalitet. Serveras 14-16 °C till pasta och kött. Kan lagras 3-5 år.

Biserno Il Pino Reservo 2018

BS | Nr 51212 | 449:-
Djup rödbärig doft med balanserad ekfatston, väl integrerat men tydligt. Fyllig, mjuk, sammetslen tanninstruktur med frisk syra. Ren frukt, körsbär, mörka plommon, svartvinbär och mjuk ceder. Balanserat och harmoniskt med en lätt kryddig och elektriskt vibrerande längd.

Biserno 2017

BS | Nr 51233 | 1195:-
Exklusiv och elegant aromatisk parfym av svarta vinbär, hallon och körsbär i vackert placerade fat, ceder. Djupt fokuserat, sammetslent, kraftfullt och maffigt men med ett otroligt lyft genom välplacerad och distinkt syra som fjäderlätt lyfter frukt i en avslutande mycket ren elegans.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.