Hösten skiftar smakfullt i rött
Lästid: 1 minut
Stilren zinfandel, en vulkanisk nyhet från Teneriffa och kryddig syrah från vinhuset som ger Sydafrika en välförtjänt renässans. Här är vinerna som får hösten att skifta smakfullt i rött.
Santa Duc 2016, Frankrike, Côtes du Rhône, nr 73018, 119 kr
En sällsynt uggla vid namn Grand Duc sägs vaka över Santa Duc, därav egendomens namn. Här briljerar Yves Gras och sonen Benjamin med personliga, hantverksmässiga viner. De arbetar ekologiskt sedan 2012 och nu även biodynamiskt. Husets Côtes du Rhône är ett fynd; balanserat och mörkbärigt i ärlig, personlig stil. Fin följeslagare till höstliga rätter så som Boeuf bourguignon.
Mullineux 2016, Sydafrika, Swartland, nr 95608, 219 kr
Syrah i särklass från ett litet familjeägt vineri i hjärtat av Swartland. Glöm alla röksyltiga sydafrikanska boxviner – det här är vinet som visar Sydrafrikas stora potential och ger vinlandet en välförtjänt renässans. Personligt, elegant och stramt med druvtypisk pepprighet och läcker röd frukt. Njut till en bättre bit kött.
Louis Jadot Coteaux Bourguignons2016, Frankrike, Bourgogne, nr 79047, 119 kr
Jadot är Jadot. En stabil fransos som levererar kvalitet och prisvärde i alla olika klasser. Coteaux Bourguignons är en ny appellation som skapades 2011 och omfattar hela Bourgogne. Det här är ett ungt och friskt vin med pigg rödbärighet och mjuka tanniner. Ljuvligt till en mustig vegetarisk gryta.
7 Fuentes 2016, Spanien, Valle de la Orotava, nr 2763, 149 kr
Pangnyhet i Systembolagets fasta sortiment från Jonatan Garcia Lima och hans familj. Det här är en hantverksmässig fullträff från Teneriffa gjord på druvor från vulkaniska jordar och upp till 180 år gamla stockar. Lika intensivt kryddigt som inbjudande och balanserat. Ett stycke höstligt lamm och du är hemma.
Seghesio Sonoma Zinfandel 2016, USA, Sonoma County, nr 22562, 209 kr
En solkar och en av få favoriter bland alla zyltiga zinfandelviner därute. Seghesio kan konsten att varva djup, varm frukt med renhet och elegans. Här finns kraft som bjuder toner av mörka bär, örter och integrerade fat. Servera till mustiga middagar på lamm, nöt och vilt