Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem förnämliga viner i små partier

Fem förnämliga viner i små partier

Lästid: 1 minut

Vissa fredagar är roligare än andra. Till helgens småpartisläpp, den andra november, lovordar vi såväl jazzig champagne som knäckande sött och en skön lagringspjäs.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs, Champagne, nr 99124, 649 kr

Clap hands here comes Charlie! Alltid så generöst i sin runda flirtiga stil som bjuder ren frukt och yppar toner av mineral, citrusfrukt och nybakat bröd. I dag är denna ung och krispig, med aptitretande syra och rik eftersmak. Går att spara i årtionden men kan vi hålla oss? Drick till ostron, skaldjur, smörstekt fisk eller en matig vegetarisk sallad.

Fraser Gallop Parterre Chardonnay 2017, Margaret River, nr 96245, 189 kr

Det är inte alla som lyckas balansera de där läckra tonerna av smörstinn brioche och mogen gul frukt med stor fräschör, citrustoner och mineral. Fraser gör det och bjuder ett strukturerat vin i lika generös som stram stil. Ännu ungt och har all pontential att lagras i ett par år och utvecklas ytterligare. Korkar du upp redan nu så servera till smörstekt fisk.

Montessu 2016, Sardinien, nr 90219, 149 kr

Krispiga långa promenader. Ni vet när kinderna hettar väl inne i värmen  och doften av vinterns mustiga gryta börjar sippra ut genom köket till tonerna av Kind of Blue, Miles Davis. Då ska du öppna denna. Vinet är mjukt och inbjudande i skogsbärig stil. God balans och struktur och såklart mycket matvänligt. För den nyfikne så har vinhuset Agricola Punica anknytning till Sassicaia.

Cornas Les Vieilles Vignes 2016 Alain Voge, Cornas,  nr 90327, 559 kr

Svarta bär och koncentrerad frukt. Komplexitet javisst men fortfarande ungt och stramt. Därtill en liten fatslöja som behöver lägga sig tillrätta i vinet och det genom några år i källaren. Med andra ord, lägg undan. Jag tror detta blir ett djupsinnigt rikt vin att öppna till en côte de bouef från vintern 2020 och många år framåt.

Lustau Añada 2000,  Jerez, nr 99148, 299 kr

Sent skördad palomino vars jäsning stoppats tidigt för att druvans naturliga sockerarter ska bevaras. Det här är unikt för Lustau och vinet tillverkas i begränsad upplaga. Bedårande sött med koncentrerad, utvecklad ton och läcker knäckighet. Lång eftersmak. Ett dessertvin i den bemärkelsen att du inte behöver någon dessert. Läppja framför brasan.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.