HÖSTVINER

Hösten knackar på med krispiga promenader, svampplock och hemmakvällar. Vi hälsar den välkommen, sätter igång långkoket och tänder värmeljusen. Maria Brander Sporre har valt ut några guldkorn från det fasta sortimentet till höstens middagar plus personliga val från det senaste småpartisläppet.

 

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2018, Tyskland, Pfalz, nr 72093, 129 kr

Pålitlig eko-riesling i det fasta sortimentet. Torr, stram och härligt syrlig. Ni kör klassikern toast skagen till förrätt och en torr riesling blir det perfekta vinvalet.

Bourgogne les Murelles Domaine Roux 2017, Frankrike, Bourgogne, nr 5837, 149 kr

Elegant och balanserad chardonnay från stabil Bourgogne-producent. Glöm smöriga popcorn! Här bjuds du istället på frisk citrus, mineral och gula äpplen. Passar bra till torskrygg med vitvinssås.

Morgon Georges Duboeuf 2017, Frankrike, Bourgogne, nr 5106, 109 kr

Kycklinggrytan med svamp småputtrar på spisen och ni häller upp ett glas Morgon. Vinet är så där lättsamt flirtigt med spritsig syra, röd frukt och mineral. Snart har glaset blivit två men som tur är har ni en flaska till på kylning, som av en händelse passar perfekt till maten.

La Cerisaie Domaine de la Bergerie 2017, Frankrike, Loire, nr 92518 (tillfälligt sortiment), 149 kr

Favorit från förra året! Ekologisk cabernet franc från Loire. Stramt, bärigt och ursprungstypiskt. Servera lite svalare och njut till en charktallrik. Svårare än så behöver det inte vara en fredagskväll i september.

Chiara Condello 2016, Italien, Emilia – Romagna, nr 91224, (tillfälligt sortiment), 149 kr

Ekologisk sangiovese från en lovande, kvinnlig producent. Handskördade druvor som fått jäsa helt utan tillsatt jäst. Tillgängligt alternativ till pizzan och pastan.

Le Volte dell’Ornellaia 2017, Italien, Toscana, nr 32472, 169 kr

Till höstens viltgrytor ställer vi fram en Super Tuscan från en av de mest berömda producenterna i Toscana. En blandning på merlot, sangiovese och cabernet sauvignon ger här ett vin med djup och fin struktur.

Bonus!

Bästa fördrinken: Aphros Pet Nat 2018, 92511, 229 kr – Biodynamiskt trendbubbel från Loureiro. Tillfälligt sortiment.

 

 

 

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.