Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ljusglimtar i små partier

Ljusglimtar i små partier

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Medan ljuset sakta mjuknar och mörknar blickar vi mot höstens första blänkare – de Små Partier som släpps fredagen den 6 september. Pär Strömberg har provat dem och plockar fram tio viner att längta till.

Sommaren har varit väldigt svensk, vädret lika opålitligt som SMHI och det är först nu, när kvällarna känns kortare och kortare och första höstmånaden har tagit sina första steg som man kan andas ut och se fram emot ett halvår av konstant mörker. Men i mörkret finns en del ljusglimtar. I mitt fall kallas de Små Partier, även TSE (Tillfälligt Sortiment Exklusivt), som kommer att förgylla stålburarna på landets vinbutiker ett par gånger i månaden. Nytt för hösten är också TSV (Tillfälligt Sortiment Volym) som ser till att vi som gillar det lite mer udda och småskaliga, inte får stå vid gapande tomma burar dagen efter släpp, utan har möjlighet att köpa småskaligt och hantverksmässigt även utanför själva lanseringsdagen. I september har vi två släpp under vanliga TSE och i oktober träder de nya bokstäverna i kraft – vi kommer att förklara vidare vad det betyder för oss konsumenter då. På fredag släpps i iallafall den första av två septemberlanseringar av Små Partier, håll till godo, här kommer våra tips!

Aphros Phaunus Pet Nat 2018, Portugal, Vinho Verde, 92511 , 229 kr (1800 fl.)

Vasco Croft fortsätter göra egensinniga viner i balans och harmoni. Här osar det grönt av Granny Smith, omogna meloner och citrus som småbubblar så där kittlande skönt på tungan. Druvan Loureiro är vass i området Vinho Verde och den gör sig inte sämre som Pet Nat. Pan kan vara stolt över denna portugisiska fraktion.

Saint Péray Lieu Dit Biousse 2018, Frankrike, Saint-Péray, 92087 , 299 kr (600 fl.)

Condrieu är kanske det viktigaste eller i alla fall mest kända området för vita viner i Rhônedalen. Strax söder om Condrieu hittar vi Yves Cuilleron som tog över sina förfäders vinmarker som fjärde generation 1987. Pigg doft, snarlik den päronton man hittar i Riesling från Pfalz, men med mycket mer kraft och fyllnad. Riktigt bra matvin gjort på druvan Marsanne.

Molino del Ciego Roberto Henriquez 2018, Chile, Valle del Itata, nr 92510, 219 kr (360 fl.)

Ärligt talat har jag aldrig varit ett stort fan av viner från Chile, men här kommer ett undantag som bekräftar regeln. Blint hade jag gissat på Xinomavro från Grekland, Retsina light… men den aromatiska örtträdgården med tallkåda förvirrar och det är Semillion från 90-åriga stockar som grillar mig. Torrt, skalmacererat, gul frukt, orientaliska toner och ofiltrerat med en mängd egen karaktär, tanniner och längd. Släppets mest oväntade köp!

2 x Oddero

Luigi Oddero Barolo 2005, Italien, Piemonte, 90263, 449 kr (480 fl.)

Tegelröd, nästintill orangebrun färg, fat, rosor, bergamott, nypon och örter ger en pigg skjuts i nosen. Här har vi även riktigt fina tanniner ack så balanserade med syran. Utvecklat mogen men med förvånansvärt bäriga toner. Lång härlig eftersmak. Köp!

Luigi Oddero Barolo 2013, Italien, Piemonte, 95843 299 kr (4800 fl.)

Larvigt bra pris för såpass bra Barolo i ung dager och dessutom redan i fin drickfas. Orangeröd i färgen, kanske lite sluten doft (behöver lite luftning) men i munnen eldig, torr, smakexplosion av tranbär, rosor och nypon, bra tryck i tannin och lång skön eftersmak. Oddero, vare sig man heter Luigi eller Giacomo, gör riktigt bra vin!

Söl Valtellina Superiore Barbacán 2016, Italien, Valtellina, nr 90110 ,299 kr (420 fl.)

Ungdomlig, mjuk fin doft av körsbär och mandel. Mycket fin balans men med rejält tryck i syra och tannin. Lång fint balanserad smak av röda bär, körsbär och söt frukt så som riktigt röda plommon.

Olivier Riviere El Cadastro 2015, Spanien, Arlanza, nr 90344, 259 kr (480 fl.)

Vackert rött vin, fyllig sötfruktig doft, men i smaken mer kryddiga fat, plommon, fikon, bigarråer och jordgubb. Finishen har fatkaraktär men med en finstämd kryddighet. Smarrigt till hårdgrillade pork chops.

Versacinto Rosso Monteversa 2016, Italien, Venetien, Colle Eugènie, 90431 , 179 kr (2400 fl.)

Syrlig Bordeauxblend från Italienska nordostkusten. Prisvärt naturpang med röda bär, honung, fat, viol och mörka skogsbär. Mjuk balanserad smak med eftersmak av lite söt frukt och honung, udda men riktigt gott!

Cigliuti Barbera d’Alba Vigna Serraboella 2016, Italien, Piemonte, nr 95699 , 199 kr (960 fl)

Jag tipsade om två andra viner från systrarna Cigliuti från Serraboella i tidigare små partier. Nu kommer deras otroligt läckra Barbera till ett attraktivt pris. Markant fräschör och syra, fin struktur uppbackad av mörka bär, kaffe, fat och örter med en frisk och lång eftersmak. Ett härligt höstvin till både grytor och hemmapizzan.

Chiara Condello 2016, Italien, Emilia-Romagna, nr 91224, 149 kr (4800 fl.)

Man kan inte annat än att älska viner med unga ambitiösa kvinnliga vinmakare, de är idag ”game changers” och jag älskar dem för det! När jag för första gången provade Chiaras viner blev jag hänförd. Nu så glad att kunna få köpa det på SB-hyllan. Spritsig körsbärsdoft dominerar glaset men en sötfruktig, rödbärig smak bjuder balans till en stiff tannin, dock med ett avslut som är mjukt sötfruktitg. Bra pris för en riktigt bra Sangiovese från en mindre känd appellation.

Caparsino 2013, Italien, Chianti Classico, nr 93237, 254 kr (1200 fl.)

Radda Power! Caparsino 2013 har en vackert orange lyster i glaset. Tall, granskog och en lingonplockarpromenad senare i jord och mylla så vaknar körsbären till liv, med en lång torr eftersmak. Caparsa odlar biodynamiskt och gör det så bra. Sangioveseglädje på bästa sätt!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.