Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Husviner

Husviner

Lästid: 1 minut

Spontana besök, feeling mitt i matlagningen eller så dyker plötsligt det där härliga tillfället att fira upp. Linda Pérez listar viner som alltid är bra att ha hemma.

BUBBLORNA ALLA DAGAR I VECKAN

Charles Heidsieck, Frankrike, Champagne, nr 77522, 459 kr

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, Frankrike, Bourgogne, nr 7725, 149 kr

Loimer Sparkling Grape Juice, Österrike, nr 19012, 89 kr

Bubblor, bubblor. Alltid tycks jag komma på en anledning till att förgylla livet med bubblor. Och ibland dyker ju dessutom den där alldeles särskilda anledningen att fira upp. Charles är en lyxigt rik champagne och här blandas årgång 2012 med 40 procent reservvin som spänner över tio år. En nötig rondör varvas med mineralsalt fräschör i många nyanser. Poppa gärna till en fisk och skaldjursgryta eller till saltsyrliga tilltugg. I kylen står Clotilde precis intill Charles. Här är den grönäppligt strama crémanten som retar aptiten och piggar upp vilken grådassig dag som helst. Sist men inte minst fläktar en flaska biodynamisk alkoholfri donaurielsing friskt på hyllan. En festfixare av rang i all sin druvsöta men friska stil. Passar såväl skaldjursluncher som fredagsdrinkar.

TÖRSTSLÄCKAREN

Leitz Magic Mountain 2018, Tyskland, Rheingau, nr 70626, 159 kr

Alla goda kylar borde ha en flaska Leitz på lut. Att öppna när solen kikar fram, när din respektive kommer hem med ostron och en bit hårdost på fredagseftermiddagen, till söndagslunchen eller när grannen kikar in på en eftermiddagsskål. Här hägrar elegansen med stilren frukt, fin aromatik och frisk syra. Du hittar Leitz i flera stilar, till exempel så finns också den enklare men ack så läskande Leitz Eins Zwei Dry, 99 kr eller den goda alkoholfria Leitz Eins Zwei Zero, 69 kr

RÖDTJUTET

La Corte del Pozzo 2018, Italien, Venetien, nr 2340, 89 kr

Att använda ordet ”fynd” tycker jag är svårt. För vad innebär fynd? Att vinet ska vara så billigt som möjligt eller är det kvalitet i förhållande till pris som styr? För mig gäller det sistnämnda. Ett fyndvin är inte samma sak som ett billigt vin. Skräpviner är de allra dyraste, även fast de inte kostar så mycket. Även fast detta vin mer spontant känns som ett fynd, då vi får god kvalitet för en spottstyver, så anser jag att alla viner ovan är fynd. Om vi ser kvalitet i förhållande till pris. Men åter till vinet – denna Bardolino är enkel, stilren och fruktig med allt i balans och läskande syror. Det perfekta vinet att ha i kylen och plocka fram lite här och var. Kanske bara för ett litet glas till ett par skivor kallskuret på lördag eftermiddag eller till fredagens goda bolognese.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.