Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på I've got a six pack and nothing to do I got a six pack and I don't need you*

I've got a six pack and nothing to do I got a six pack and I don't need you*

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Vin är för alltid. Och aldrig ska vi lämna alla de passionerade nätvinshandlare som lyfter in kvalitet framför kvantitet. Här har vi valt ut några intressanta spelare som gör livet godare.

Knepiga tider just nu, inte bara hälsomässigt, Covid-19 drabbar restauranger och barer och innan himlen faller ner, i ett direkt andra led, även leverantörer och konsumenter. Just nu har flertalet importörer öppnat upp sina viner reserverade för restaurangsortiment. Via privatimport på Systembolaget kan du nu beställa ett mycket större antal viner än tidigare och i ungefär i samma takt som antalet boxviner på Systembolaget ökar ploppar det upp passionerade nätvinshandlare som lyfter in kvalitet framför kvantitet. Vi har valt ut några intressanta spelare som gör livet lite godare, Vin är för alltid – Då som nu för alltid.**

Nedan har vi valt ut några importörer som gör ett fantastiskt jobb för alla oss som inte vill dricka mer men bättre. Oftast kommer vinerna i tre- eller sexpack. Ibland med en blandad kompott, ibland med tema. En annan gång kan det vara fokus på producent eller årgång, men nästan alltid är det väl ombesörjda och väl utvalda viner. Som bonus brukar det ligga med ett dokument över vinernas mer tekniska detaljer samt vad som passar att äta till.

DRYCKESBUTIKEN är en importör som vi håller varmt om hjärtat, tack vare sin trogna stil och sitt förhållningssätt till sina vinbönder. I denna version av “SIXPACK” gör vi helt omsvep av tre av deras nya blandlådor som säljs via nätvinhandlaren Winefinder.
Dryckesbutiken har levererat vin av högsta klass till landets toppkrogar och med ett ständigt hållbart tänk. Samtliga viner har odlats genom småskaligt naturligt jordbruk – alla är särskilt utvalda för att möta sommarens smaker. Jag hade möjligheten att prova igenom dessa  tre lådor innan de släpptes och min utvärdering är att det är tre olika versioner av både djup och bredd, hög klunkabilitet och inbjudande matvänliga viner, vin non stop till slut!

Naturvinslåda X, 1254 kr (6 flaskor)
Denna låda är en prisvärd blanding som kan fungera som en introduktion till Dryckesbutikens sortiment. En skön crossover av viner som står rakryggade, hur mycket det än blåser på månen.

2018 La Croix Moriceau, Complémen’ Terre, Muscadet, Frankrike (1 flaska)
Fruktdriven inbjudande doft, mineral, frukt, sälta, torrt och friskt med lite örtig avslut. Perfekt till ostronfrossan.

2018 Touraine Sauvignon – Pierre-Olivier Bonhomme, Les Montils, Frankrike (1 flaska)
Frisk pigg doft, fläder, krusbär, vita vinbär och lite sammetsfinish på tungan. Gott till Chevresallad.

2018 Vin Rosé – Clos du Tue-Boeuf, Les Montils, Frankrike (1 flaska)
1 dag på skal, 6 månader innan buteljering. Lågintensiv doft men koncentrerad, hallon, jordgubb, lite sötfruktig doft. Örtigt med röda bär, jordgubbe, mineraler och riktigt somrigt till picknickkorgen.

2018 Le Renard et le Bouc – Les Déplaude de Tartaras, Collines Rhodaniennes, Frankrike (1 flaska)
Räven och bocken bjuder på mörka körsbär, bigarråer, härlig doft och en saftig och sval stil, fina tanniner, friska syror och ljust bärig frukt. Härligt strukturerad gamay till lite lättare rätter från grillen.

2018 Aenne – Podere Giocoli, Terranova Bracciolini, Toskana, Italien (1 flaska)
Aldrig besprutade gårdar och mestadels sangiovese ger en lite kryddig, örtig doft med primära körsbär, saftigt fin struktur, smekande fat och bra tannin. Ett sommarens go to vin i alla lägen.

2018 Tom Barbera – Eugino Bocchino, Barolo, Piemonte, Italien (1 flaska)
Vinmakare Eugenio Bocchino är fd finansmannen som köpt mark i La Morra, där han odlar mestadels nebbiolo. Hans Barbera, namngiven efter sin tax Tom, har rökiga toner, intensiv körsbärsfrukt, viol och grusig jord. Härlig frukt, körsbärskärnor och balanserade fat. Gott till pizza och pasta.

Naturlig Chardonnay & Pinot Noir, 1998 kr (6 flaskor)

En spännande låda med två av världens mest välkända druvor, dock med olika energier och ursprung, lite som nattpojken och dagflickan.

2015 Chablis ‘Les Champréaux’ – Domaine Guillaume Vrignaud, Fontenay-près-Chablis, Frankrike (1 flaska)
Les Champréaux ligger i en sydsluttning väst om Premier Cru Fourchaume.
Klassisk Chablis med krispig gul stenfrukt, persika och nektariner. Sval stil med sälta och mineral, lite florala och vaga honungstoner mot slutet. Gott nästan jämt!

2018 Chardonnay Le Dos d’Chat – Domaine de Saint Pierre, Arbois, Frankrike (1 flaska)
2018 var tufft och frosten tog nästan 85 % av skörden. Inköpta druvor, svalodlat, murrig skön jura-stil på doften, klassisk gul fruktig, gott och lättklunkat som sig bör.

2018 IGP Chardonnay – Les Vignes des Paradi, Ballaison, Frankrike (1 flaska)
Svalodlat från Savoie, rinner ner som en vårbäck i första solskenet. Biodynamiska vingårdar med utsikt över Genevesjön. Krispig doft, vibrerande, gul äpplig frukt med syra som biter tag i tungan men som avrundar med ett lite krämigt avslut.

2018 Pinot Noir, Weingut Knauss – Andi Knauss, Strümpelbach, Tyskland (1 flaska)
Prisvärd pinot från Tyskland. Kryddiga toner i nosen, saftigt och rosigt, bärigt och fruktigt med viss fatkaraktär och tanninstruktur mot slutet.

2018 Hautes Côtes Beaune Rouges, Domaine des Rouges Queues, Sampigny Les Maranges, Frankrike (1 flaska)
Biodynamiskt certifierade sen 2000 (första årgång 1998) till häst i sina Premier Cru-gårdar. Jordgubb och stall, svalt, friskt, stenmineraliskt och fräscht. Röda bär, jordgubb primärt med viss körsbärskärna, seriösa men lena tanniner. Lite kryddigt och grönstjälkigt mot slutet.

2018 Tout Compte Fait, Les Déplaude de Tartaras, Collines Rhodaniennes, Frankrike (1 flaska)
Innan vinlusen fanns här ca 20000 ha vingårdar, nu bara ca 20 ha kvar. Seriös men härlig Rhônefeeling med murrig rödfruktig doft inslag av blå toner. Ett annat uttryck av pinot noir, men ett spännande och gott vin.

Rött från Roussillon, 1596 kr (6 flaskor)
Stökigt och bökigt men upplyftande strukturerat och elegant, motsägelsefullt javisst, men franska södern har allt och det låter väl lite som en himmelsk drog?

2018 Majas Rouge, Domaine de Majas, Caudiès de Fenouillèdes, Frankrike (1 flaska)
Tom Lubbe och Alain Carrere i samarbete på druvorna carignan, grenache och syrah. Svalt läge mellan Pyrenéerna och Corbier. Rödbärig doft, lite körsbär och lite stall. Härligt josigt och piggt men också balanserat och snyggt, drick och var glad!

2018 Le Fruit du Hasard – Domaine du Possible, Lansac, Frankrike (1 flaska)
Saliverande vin på carignan och syrah. Mörk lite köttig doft, rustikt och slankt på samma gång, jag känner både jord och blod, köttiga bigarråer på hög syra och len tannin. Servera svalt med cornichoner och charkbricka!

2017 Roboul- Domaine Danjou-Banessy, Espira d’Lagly, Frankrike (1 flaska)
Två bröder som gör mourvedres med mycket kropp. Pressning på hela klasar ger en doft a svettig arbetshäst med rökiga toner och röda syrliga bär som rönnbär och nypon. Ett grönkvistigt avslut med örter såsom fänkål och anis ger ett fräscht avslut. Lite vilt!

2018 Coume de l’Olla Rouge– Domaine Matassa, Espira d’Lagly/Calce, Frankrike (1 flaska)
Grenache, Syrah och Grenache Gris är Tom Lubbes hyllning till Catalonien. Brettig inledning, rödfrukt och örtig garrigue, läskande och klunkvänligt med angenäma tanniner. Bra hyllning helt enkelt, drick svalt i stora klunkar.

2018 Sub Marie, Eau de Souche, Calce, Frankrike (1 flaska)
Lionel Gauby, son till Gerard i nästkommande vin och svåger till Tom Lubbe har gjort vin under egen etikett i Toms första vineri utan el. Tom Lubbes svågers hipstervin helt enkelt. Det är dock det sista vinet som kommer att produceras där och endast 1000 flaskor producerades varav ca 150 kom till Sverige. Friska röda bär, syrliga vinbär och spännande rökighet kan uppfattas som lätt stökigt. Ändå är vinet slankt och lättdrucket med både struktur och finess. Gott och limiterat, it’s a must have!

2018 Calcineres Rouge Domaine Gauby, Calce, Frankrike (1 flaska)
Biodynamiska pionjärer i Roussillon och kittet som håller ihop ovan provade viner.
Hela klasar av syrah, mourvedre, carignan och grenache samsas. Här har vinmakande sonen Lionel sin pappa Gerards vakande öga över sig och det ger ett rustikt och kraftigt vin med grusigt järnsmakande mörkröd frukt. Jag hittar också massa örter och en aning stall men det är trots det elegant struktur med fin röd frukt och ton av apelsinskal. Vädra ur och njut!

Övriga som gör riktigt bra vinpaket på låda

För hemleverans:

CAVISTE grundades 2011 och har gått från underdog till en av de riktiga trendsättarna vad det gäller att leverera ärliga viner från ambitiösa franska och italienska vinbönder. Caviste lanserar kontinuerligt nya spännande upptäckter och gamla favoriter. Varje CAV-lansering innehåller ett urval om sex flaskor, oftast två eller tre olika viner, som valts ut tillsammans med aktuell producent ur dennes sortiment. Bra prisbild och alltid riktigt bra leverans, både i vinet som fram till dörren. Caviste.se

Spirit of Avalon och Wine Stories har gått ihop under namnet WINE DOG Dryckeshandel. De brinner för att leta fram unika hållbara viner från små och medelstora vinproducenter och fokuserar på vårt närområde här i Europa, framför allt från Spanien och speciellt då Galicien, Mallorca och Katalonien. Säljer färdiga lådor och egenkomponerbara lådor genom Gassås. Deras viner hittas ofta under #ursprungspanien via Gassås Wine. Winedog.se

KRAN är uppstickaren med sommelier Fredrik Lundberg och vinhandlare Oskar Skoog vid rodret. De två har gedigen kunskap och passion i ryggen. Här handlar det om viner som de normalt bara köper in till sina restauranger och som fyller några av världens mest intressanta och fulländade vinkällare. Med KRAN ges en inblick i den mer exklusiva världen och alla de intressanta viner som ofta är svårtillgängliga för privatpersoner. Kran.vin

VINLÅDAN småskaligt, nischat och ekologiskt. Ny låda för varje årstid, inga bindningstider och leverans direkt till dörren. Vinerna kommer från Europa med fokus på Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike. De köper vinerna direkt från vinbonden, utan mellanhänder eller grossister. Kommer med en mycket informativ vinmeny med recept. Vinladan.nu

FRIA VINER — en nyfiken naturvinhandel
Vill göra det enklare för dig att dricka roligare, naturligare viner. Och att komma närmare människorna som gör dem. Tillsammans med småskaliga vinmakare väljes och säljes noggrant utvalda och limiterade naturvinslådor som inte går att köpa någon annanstans i Sverige. Från deras jord och händer – direkt till din dörr. Friaviner.se

FANWINE vill hjälpa till att upptäcka vinvärlden. Fanwine hjälper dig att upptäcka och handla vin. Anslut dig med andra till någon av de aktuella projekten. De hittar den producenten du önskar och tar hem vinet till dig. De vill lyfta fram producenterna och vinfansen. Här hittar du till exempel viner från importören Allegresse.
fanwine.se/

LA CULTURE “På grund av Sveriges alkoholmonopol har mindre vinproducenter svårt att hitta hem till er. Vi tycker detta är synd då du som konsument också borde få uppleva dom härliga intressanta viner som vi får prova på våra resor runt om i Europa. Därför finns vi, La Culture, för att du enkelt, smidigt och till en vettig peng skall få njuta av kvalitativa viner från vinbönder som inte minst värnar om sitt vin men även om jorden som dom brukar”. Laculture.se

LUNDGREN WINES distribuerar naturliga viner från ca 50 vinproducenter från Balearerna och Europa och har  laglig export till Sverige för privatpersoner (dörr till dörr med DHL). lundgrenwines.com

För uthämtning på Systembolaget:

VIN & NATURs fokus ligger i att förmedla vin med stark känsla av ursprung, personlig karaktär och ärligt uttryck. Vinbönderna de arbetar med ser styrkan i frukten de odlar och marken de brukar. Deras mål är att göra levande viner utan eller med så lite tillsatser som möjligt. Levande viner som ger lust till mer! Beställning för privatkunder görs online på Systembolagets hemsida genom beställningssortiment eller privatimport. De har alltid några olika artiklar tillgängliga i beställningssortimentet, blandade lådor eller 6-pack med favoriter. För privatimport går det bra att plocka fritt, utan minimikrav och information som pris och frakt finns på hemsidan.  Vinnatur.se

POMPETTEs främsta uppgift är att förse Sveriges restauranger med hantverksmässiga och okonstlade viner. Vinbönderna de representerar arbetar i små volymer och hittar sällan vägen in till monopolets volymbaserade sortiment. “Det är inte rimligt att man ska behöva gå på krogen för att dricka gott vin. Vi vill dricka gott vin hemma” är deras motto och nya webbsidan Pompette.eu släpper därför limiterade vinlådor på löpande band. Pompette.eu

WINE TRADE presenterade nyligen sin serie lådor kallade “Meet the Growers case” och har också öppnat upp listan för privatimport. Sedan 2007 importerar Wine Trade ärliga viner med en stor känsla av ursprung. Samtliga producenter i deras portfölj jobbar de exklusivt med på den svenska marknaden. Wine Trade har också varit duktiga på att lansera sina viner i TSE (Tillfälliga och Exklusiva Sortimentet) på Systembolaget och har sedan i höstas även listat producenten Suertes del Marqués med vinet 7 Fuentes i det fasta sortimentet, ett undantag i regeln. Meet the Growers är som det låter, en introduktion till de som ligger bakom det vi dricker, vinbönderna. Winetrade.se

WINE WAVES har fokus på viner från ”The Other Europe”. Vill du ha tillgång till viner från vinländer på frammarsch så är det hit du skall vända dig. Wine Waves fokuserar på att lyfta fram små kvalitetsproducenter från Europas något mindre kända vinländer som ex Ungern, Slovenien, Grekland och Tjeckien. Winewaves.se

WORDS & WINES har öppnat upp sin restauranglista och erbjuder Privatveckor just nu. Det innebär att de öppnar upp möjligheten för privatpersoner att blanda sin egen Words & Wines-låda och beställa via privatimport på Systembolaget. Listan ligger på en nedladdningsbar PDF. Wordsandwines.se

Övriga näthandlare där man kan beställa egenkomponerade lådor:

http://agrellhartley.se/
https://www.johanlidbyvinhandel.se/privat/
https://www.winefinder.se/
https://franskavinkompaniet.com/
https://www.atomwine.dk/
https://gassaswine.se/
https://mwines.se/
https://www.terroirviner.com/

*Artikelns rubrik är namnet på tredje spåret i Black Flags debutalbum, Damaged (1981). En kritik mot de som lever för att dricka kvantitet före kvalitet.

** Jag har i denna andra uppdaterade version av SIXPACK smugit in ett antal låttitlar, kan du hitta vilka och vilket band har gjort låtarna?

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.