Två flugor i en smäll
Lästid: 3 minuter
"Now this is a story all about how a Chilean wine's life got flipped turned upside down!" Viner under 100-lappen, ja till och med två för under hundralappen, hur kan det vara möjligt?
Vi har sett dem cirkulera, frågetecknen och fördomarna, i facebookgrupper om vin med självutnämnda experter. Men historien om La Gran Envergadura och hur ett vin kan kosta 45 kronor flaskan och samtidigt vara fullt drickbart och till och med lagringsdugligt känns angeläget att berätta, kanske framförallt i tider som dessa.
Under 2019 skickade Systembolaget ut en offertförfrågan på ett vin från Chile som skulle vara gjort på druvan carmenére och kosta 69 kronor på hyllan. Carmenére är en druva som kan sägas vara Chiles nationaldruva, men tyvärr också en druva utan det bästa ryktet. Vinet i fråga skulle lanseras i december 2019. Druvan carmenére behöver massor av sol för att trivas och för att nå optimal mognad, därmed också undvika inslag av gröna omogna tanniner i smaken. Det, om något, är vanligt i billigare viner från Chile på just carmenére och som ligger till grund för dess risiga rykte.
Vinet som idag säljs till otroliga priset 45 kr/flaska, under namnet La Gran Envergadura, vann offerten som Systembolaget skickade ut genom att få högst poäng i det smaktest som avgör vilket vin som skall köpas in. Av totalt 79 viner, från olika producenter i Chile som provades, vann detta vin platsen på hyllan.
Som vinskribent och certifierad skribentprovare på Systembolaget provade jag vinet under hösten 2019. Nyheter i fasta sortimentet är kanske inte det som jag normalt fokuserar på, heller inte denna gång. Och med modesta noteringar och markörer, både vad det gäller smak och doft, var det ett väntat vin för sin prisklass, till och med riktigt prisvärt. När vinet sedermera blev stoppat för försäljning i Systembolagets ordinarie sortiment, ringde allsköns varningsklockor och jag fick möjlighet att ta ett snack med ansvarig produkt chef för importören, Torbjörn Rolander på Enjoy Wine & Spirits som förklarade.
“När vi provade vinet innan vi skickade in det till provningen var vi överraskade över hur bra vinet var. Det fanns inga gröna toner, bara ren skön frukt. Inga störande fat heller. Fruktdrivet och rent”.
Varför lanserades då inte vinet, undrar vän av ordning? “Inför varje lansering av ett nytt vin i det fasta sortimentet så skickar importören in så kallade lanseringsprover. Dessa prover genomgår först en sensorisk bedömning mot offertprovet som skickades in till den första provningen, den som avgör vilket vin som skall köpas in. Vårt vin klarade den sensoriska bedömningen, och var således tillräckligt likt det vin som vann offertprovningen. Samtidigt görs också en kemisk analys på samma viner. Här upptäcktes dock relativt stora avvikelser, dels på den totala syrahalten och dels på pH värdet i vinerna”.
Systembolaget säljstoppade således vinet fram tills att importör och producent hade en förklaring till de avvikande värdena. Torbjörn fortsätter “Efter en lång process hos oss och hos producenten i Chile uppdagades det att offertprovet hade behandlats i labbet för att ta ner syrahalten i vinet, då personalen i labbet trodde att vinet skulle gå till Vietnam, ett land där man föredrar lägre syranivårer i sina viner”.
Vinet hade då redan skeppats i en stor tank från Chile till Tyskland för att tappas på flaska i Europa, vanlig metod när det gäller stora volymer och ett mer miljövänligt sätt att gå till väga, än att ex. ta flaskorna direkt från Chile. Även transportkostnaderna hålls nere genom att göra på det här sättet.
Torbjörn avslutar vårt samtal, “Detta innebar att vi nu sitter på en stor mängd färdiga flaskor som inte kunde lanseras som planerat. Istället för att destruera allt vin så valde vi att lägga in vinet i beställningssortimentet till ett pris som vi tror är tillräckligt lågt för att kunna sälja ut vårt befintliga lager. När vinet är slut är också den här historien till ända”.
Kontentan av alla spekulationer i sociala medier, vill man ha ett gediget husvin till ett oslagbart pris kan jag starkt rekommendera att beställa hem några flaskor. Vinet dessutom tål lagring i ytterligare ett par år utan problem.
La Gran Envergardura 2018, Chile, Central Valley, BS 2063, 45 kr
Inledningsvis en dov doft av mörka bär, körsbär, mörka plommon och en hint av svarta vinbär, blå frukt och en ton av kakao och fat. Vinet har lena tanniner och upplevs mjukt och runt, fruktdrivet med mörka bär initialt, plommon, körsbär och lite avslutande noter av nejlika. Ett enkelt bordsvin men som med sin karaktär och pris slår det mesta i sin viktklass