Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Kräftbakis, men andra TSE–lanseringen för augusti botar!

Kräftbakis, men andra TSE–lanseringen för augusti botar!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Bubbelfrossa, udda lokala druvor och ett riktigt bra tillfälle att fylla källaren med godbitar inför stundande hösten. Pär Strömberg listar de bästa köpen ur Systembolagets andra augustilansering för tillfälliga sortimentet.

Jag har fortfarande sältan och dillsmaken kvar i munnen efter helgens kräftskiva. Sista gästerna lämnade poolen i vår trädgård strax efter fem på söndagsmorgonen. Min fru Caroline stannade uppe ett par timmar till för att röja det värsta. Att ha storfest är kul, men en jädrans massa jobb, planering och jävlaranamma. Caroline är projektledare till yrket och har helt sjukt bra koll på allt. Men, det är slitigt för mig själv, en konstnärssjäl utan strukturer i vardagen, som tenderar att leva lite väl mycket i nuet och missa de subtila hintarna om en kommande morgondag. Att prova vin professionellt är  något man växer in i och lär sig. Men att vakna på måndagmorgon med tidigare nämnda eftersmak och åtskilliga liter vin i omloppet och börja dagen med att prova vin igen kräver en hel del stamina och fokus. Dagens provning hos en importör smärtade i mitt huvuds resorbhjärna, men var ändå på något sätt uppfriskande och spännande. Som tur är har jag inte alltid en tredagars i bakhuvudet när jag provar tillfälliga sortimentet, jag menar, hur skulle det gå egentligen? Det är ju rörigt som det är eftersom vi vinskribenter inte får prova lanseringarna som vanligt på Systembolaget i god tid innan. Med hyfsad koll på tidigare provningstillfällen och med noga utförda anteckningar tar jag mig an att guida er till TSE-lansering nr två i augusti. Håll till godo, det släpps mycket gott nu och kom ihåg, drick mindre men bättre!

 

MOUSSERANDE VIN

Raventós i Blanc de La Finca 2016, Spanien, TSE 95735, 199 kr

Jag brukar inte kasta mig över Cava, men denna friskt fruktiga och ungdomligt doftande bubbelsensation gör mig benägen. Full av smak, av päron och persika med maxad syra och skön mousse, mineraler, citrus, gröna äpplen, grapefrukt och vit persika ramar den in ett spanskt praktverk. (Lively Wines, 2400 fl.)

Champagne Labruyére Prologue NV, Frankrike, Champagne, TSE 90146, 349 kr

Klassisk Champagne med tydliga toner av brioche, röda äpplen, nougat och apelsin. Skalbesk tingeling i avslutet med efterhängsen citrus, 70 % pinot noir och 30 % chardonnay från lika klassisk mark i Verzenay. Bra pris, god Champagne. (Vintedge, 3000 fl.)

André et Michel Quenard Cremant de Savoie Extra Brut NV, Frankrike, Savoie, TSE 93093, 189 kr

Charmigt rostat brödig doft med inslag av gula kex, citrus och äpple. Lokala druvan jacquère är vi inte helt bekanta med här i Svedala men den ger lätt aromatiska och mycket friska och syrliga alpbäcksviner i savojen. Det här är ett riktigt bra champagnealternativ till ruggigt bra pris. (Panache, 3600 fl.)

 

VITT VIN

Soalheiro Primeiras Vinhas 2019, Portugal, Monção Melgaço, TSE 90272, 175 kr

Sommar och Solhejrå brukar jag säga till min fru när hon vill dricka svalt en varm sommardag. Mineralisk havssälta, grön frukt, melon och lime. Syrlig och mycket frisk alvarinho från en producent som alltid levererar. Druvan är onekligen skaldjurens bästa vän och priset är galant för innehållet i flaskan. (Ward Wines, 1800 fl.)

Alexandre Déramé Les Roches Gaudinières V.V. 2017, Frankrike, Muscadet Sèvre et Maine, TSE 90203, 169 kr

Snackar man skaldjur ska man inte missa denna pjäs. 75 år gamla stockar, 31 månader på jästfällning med druvor från vingården Les Roches Gaudinieres som räknas till en av dom bästa i området. Frisk ungdomlig doft, mineral och sälta, härlig munkänsla, bra syrabett med ett avslut av grön frukt och saltstänkta stenar. (Vintedge, 1800 fl.)

Stark-Conde Wines The Field Blend 2019, Sydafrika, Jonkershoek Valley, TSE 93076 159 kr

Kul blandning av chenin blanc, roussanne, verdelho och viognier som ger en syrlig doft av citrus och nyklippt gräs. Stolt fokuserad smak av exotisk frukt, citrus, lime med ett flirtigt sötfruktigt avslut. Bra tid för övrigt att köpa Sydafrikanska viner och stötta vinbönderna som har tuffa coronatider nu #savesawine. (Agent Clay, 2520 fl.)

Becker Kalkmergel Grauburgunder 2018, Tyskland, Pfalz, TSE 92522, 199 kr

Ett i mitt tycke fulländat vin på grauburgunder. Orangerosa till färgen, aromatiska dofter av röda äpplen, persika och citrus. Smaken är djup och otroligt koncentrerad, fylld av energi med en knippe färska örter och gul stenfrukt. Tänk att pinot gris kan vara så gott, jag blir så lycklig – ett måsteköp! (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

 

RÖTT VIN

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2017, Italien, Piemonte, TSE 95093, 175 kr

Minibarolo med ljus färg och doft av rosor, viol och pomerans. Stram i stilen men generös i frukten som består av körsbär, tranbär och nypon. Bra pris och för dig som vill upptäcka nebbiolo och fatta grejen med Barbaresco och Barolo så släpps det en hel del flarror. (Johan Lidby, 6000 fl.)

Cruse Wine Monkey Jacket 2018, USA, North Coast, TSE 90156, 249 kr

En mix av massa spännande dofter och smaker. 51 % är relativt okända druvan valdiguié (även känd som gros auxerrois) och resterande en blend på blå druvor som carignan och syrah. Lite låg i doften av mörk frukt till ett så ljust vin. Men med en frisk sval stil, skön frukt, syra och tannin i främre delen av munnen blir det ett riktigt läskande vin som jag kommer servera svalt i sensommarvärmen. (Johan Lidby, 2880 fl.

Fitapreta Vinhos Baga ao Sol 2018, Portugal, Vinho Regional Alentejano, TSE 90122, 199 kr

Portugals egen “nebbiolo”, druvan baga, med små bär och tjockt skal, bjussar på blåbär och björnbärssylt. I smaken saknas inte mycket från doften och adderat med fat, salvia, rosmarin ger den en mjukt blå frukt, mjuka tanniner och fin längd. Gott och perfekt för den som vill dricka helt rätt i tiden till en bättre grillkväll. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

Produttori del Barbaresco Barbaresco 2016, Italien, Piemonte, TSE 92398, 359 kr

Gubb-barbaresco… well, kanske är det att ta i, men det är mycket av det klassiska och jag gillar’t. Stenig mineral, viol, körsbär, knivskarp syra, fräsch söt frukt, välbalanserat och riktigt gott. Produttori del Barbaresco är kooperativet som grundades i slutet av 50-talet med ca 50 medlemmar som uteslutande odlar nebbiolo.(Arvid Nordquist, 2400 fl.)

Bertani, Catullo Valpoliciella Ripasso Classico Superiore 2016, Italien, Valpolicella Classico, TSE 92170, 199 kr

The Call of Cthulu av H.P. Lovecraft eller kärleken och hatets poet Catullus. Vilket som, så har jag en hatkärlek till Ripassoviner från Valpolicella. I bästa fall kan de vara så fantastiskt vackra och fina men samtidigt i de flesta fall så ofantligt tillgjorda, felriktade och störande. Här hittar jag dock en ett fint exemplar med mycket körsbär, integrerade fat, mjuka runda tanniner med ett uppfriskande syrabett mot slutet. De typiska druvorna i området, corvina, veronese, corvinone och rondinella spelar oväntat fint i denna seriösa kvartet av ripassoensemble. Behaglig eftersmak av cigarrök.
(Carovin, 6000 fl.)

Vignobles Levet Côte-Rôtie Améthyste 2017, Frankrike, Côte-Rotie, TSE 95107, 529 kr

Dov murrig doft av skog och aska, brandrök och plommon på 100 % Syrah. Jag doftar mig till lagring minst ett par år och smakar mig till ytterligare ett par. Genialiskt vin om ett gäng år alltså och har du ekonomin och plats så köp, stuva undan och överraska din älskade på nästa stora jubileum med en rejäl pangpåk! (Johan Lidby, 180 fl.)

Domaine Faiveley Mercurey La Framboisière Monopole 2018, Frankrike, Bourgogne, Mercurey, TSE 90207, 289 kr

Snyggt och platstypiskt till bra pris. Floral doft med jordgubb, grönpeppar och hallon. Mycket pinot-karaktär i  en strikt och linjär kostym. Saliverande syror och måttlig skalbeska, drick ungt nu och få rejält salivpåslag eller spara ett par år och få mer mogen frukt. (Vinunic, 420 fl.)

 

EJ PROVADE
(men av tidigare erfarenheter med producent, årgång och importör vågar jag säga att jag kommer att köpa dessa viner helt oprovade!)

VITT VIN

Chablis Pattes Loup Mis Tardive 2017, Frankrike, Chablis, TSE 90233, 335 kr
(Wine Trade, 840 fl.)

Consilium Migrante 2015, Italien, Cesanese di Olevano Romano, TSE 92330, 185 kr
(Vinolio, 2400 fl.)

 

WEBB (släpptes igår 17 augusti)

RÖTT VIN

Timo Mayer Close Planted Pinot Noir 2019, TSE 92097, 539 kr

Tydlig pinot noir från tysken down under. Ekologiskt och rent. Svalt, friskt och otroligt välbalanserat. Jag har mycket svårt att säga stopp och naturligtvis la man en skaplig order redan igår kl 10-sharp! (Johan Lidby, 120 fl.)

Timo Mayer Doktor Mayer Pinot Noir 2019, Australien, Yarra Valley, TSE 90520, 539 kr

Doktorn har liknande doft som Close Planted. Kanske lite mildare i smaken men med mer struktur, syra och härlig frukt, ett riktigt glädjevin – japp, ett par pannor av den med, check! (Johan Lidby, 120 fl.)

Domaine du Pas de l’Escalette Ze Cinsault 2018, Frankrike, Terrsases de Larzac, TSE 90059, 289 kr

Ekologisk underdog som ingen borde missa. Fräsch rödbärig doft, koncentrerad frukt, fin balans och rent utsagt jävligt gott – har du tur finns några pannor kvar – jag köpte nämligen nästan alla! (Johan Lidby, 120 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.