Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sol, vind och vatten som en extra krydda – här är kräftölen till festen

Sol, vind och vatten som en extra krydda – här är kräftölen till festen

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Sältan! Krondillen! Pilsnern! Sångerna! Det är dags för ölet att glänsa – Sanna Lindberg bjuder tre säkra kort till kräftbordet. Håll i hatten!

”Kom – låt oss dra upp kräftburarna vi förberett!”

Årets hittills varmaste sommardag och jag befinner mig vid Hjälmarens strand. Kräftburarna har endast legat några timmar i sjön. Vi drar upp dem en efter en, direkt upp på bryggan till den gamla fiskarbostaden vi besöker. Burarna är fyllda med de största kräftor jag sett. Noggrant väljs ett fåtal ut som ska gratineras till kvällen. Inget kok är planerat och de otroligt många fina, jättestora kräftorna backar snällt tillbaka ner i sjön igen…

Men snuvad på kräftfesten var vi inte. En bit bort, i skuggan, överraskades vi med ett stort fat, av minst lika stora och denna gång kokta kräftor. Besvikelsen kortvarig och lyckan enorm. Kräftor! En av mina absoluta gastrohöjdpunkter på året! Ofta inmundigade på kvällen i sval och myggig augustiluft. Att njuta dem på dagen, i värme, skugga och sjöbris tillsammans med sval öl och ännu svalare snaps blev en upplevelse att leva på länge. Sältan! Krondillen! Pilsnern! Sångerna!

Precis som många andra svenska högtider är denna en stund för ölet att glänsa. Den söta maltkroppen och den fruktiga humlen älskar sitt kräftdjur. Välj inte det lättaste av öl, då försvinner ölet i smakerna. Men gå heller inte loss på alldeles för mycket humle vars beska kan krocka om sältan blir för intensiv. Här är tre säkra kort!

Pilsner från Stigbergets Bryggeri, Göteborg, 23:90 kr, 4,8%, 33 cl, nr 33564

Göteborgsbryggerier kan sina skaldjursöl – denna må i första hand vara till krabba, så som etiketten visar – men går minst lika bra till kräftfesten. Rund och brödig maltkropp och citruspigg humle i bra balans. Årets kräftfavorit!

Hedemora Hefe Weissbier från Oppigårds, Hedemora, 27:90 kr, 5,6%, 50 cl, nr 81780

Med sin Heritage-serie värnar Oppigårds om traditionella ölstilar och är så trogna originalen som möjligt. En älskvärd idé i en dynamisk öltid. Fyllig rund vetekropp som lättas upp av balanserad humlefrukt.

Brännskär Brown Ale från Nynäshamns Bryggeri, Nynäshamn, 31:20 kr, 5,3%, 50 cl, nr 89153

Mellanmörka ales med balanserad humlebeska är ett säkert skaldjurskort. Den fylliga och lätt rostad maltkroppen gifter sig fint med skaldjurens sötsalta smak. Kryddigheten här matchas dessutom extra fint med krondillen. Testa!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.