Mikrodestilleriet som sätter Gotland på ginkartan
Lästid: 2 minuter
Elisabeth Hellström har fått en flygande start med sitt destilleri. Under året har hennes Hellström Gin tagit sig in på dryckeslistan hos restauranger som Oaxen och Aira, lanserats på Systembolaget och vunnit pris i ginens högsäte England. Richard Sigray har besökt destilleriet.
Elisabeth tog examen från Handelshögskolan i Stockholm så sent som våren 2019, men hade redan under studierna siktet inställt på att starta eget destilleri. Intresset för dryck har hon haft med sig från familjens hotell och restaurang Fabriken Furillen på norra Gotland, där hon också hunnit vara hotellchef under ett antal år.
– Vi gjorde ett samarbete med Hernö gin och då väcktes mitt intresse för gin på allvar. Så jag utbildade mig i Holland och besökte sen många destillerier under en resa till Australien för att lära mig mer, berättar Elisabeth när jag träffar henne i destilleriet i gotländska Hablingbo.
Hellström Gin är ekologiskt certifierad och en del av ingredienserna hämtas från Furillen. Där plockar Elisabeth vildväxande örter och kryddor som fläder, älggräs och vildrosor som tillsammans med enbär och korianderfrön får dra i 96 procentig sprit innan infusionen värms upp.
– Destilleringen har olika faser. I början kommer det lätta och flyktiga aromer av citrus och blommor, i mitten träder enbären fram och på slutet mer jordiga toner. Det har varit en lång process att hitta rätt balans mellan de här uttrycken, säger hon.
Efter destilleringen späds ginen med vatten till önskad alkoholhalt. Resultatet blir här en London Dry gin med alkoholhalt på 40 procent. Första batchen blev klar i vintras och efter det har det gått fort. Flera restauranger har tagit in Hellström Gin och på Systembolaget lanserades den i lokalt och småskaligt sortiment i början av april.
– Det har verkligen gått över förväntan. Varje batch ger 400 till 500 flaskor och den första batchen sålde slut på en dag.
Ytterligare ett erkännande kom när Hellström Gin i juli vann fyra priser vid den internationella tävlingen Gin Masters i London där hundratals ginmärken blindtestades. Bland annat tilldelades högsta priset i kategorin Mikrodestillerier. Utmärkelserna har skapat ett intresse från utlandet och Elisabeth hoppas kunna exportera sin gin så småningom.
Vad är det som fått dig att fastna för just gin?
– Det finns en frihet och kreativitet när man smaksätter gin. Jag vill förmedla mitt Gotland med dofterna från alla de växter och örter som växer här. Det är också roligt att det finns så mycket bra hantverksmässig tonic, inte minst från Sverige, som man kan kombinera med min gin.
Vi provar Hellström Dry Gin både rent och med tonic. Det är en gin med mild enbärskaraktär och framträdande doft av nyskuren citron och zest. Dessutom florala inslag med flädertoner och en avslutande kryddighet.
________________________________________________
Här bjuds Elisabeth Hellströms eget recept på gin och tonic:
Hellström Gin & Tonic
”Min tanke är att skapa en gin & tonic med fokus på svenska tillbehör som lyfter fram Hellström Gin på bästa sätt. Jag använder ett svenskt äpple istället för citron för att komma åt syran. Det finns fantastiska äpplen i Sverige stora delar av året. För att lyfta de örtiga tonerna i Hellström Gin använder jag svensk timjan.”
5 cl Hellström Gin, nr 84029, 385 kr
10 cl neutral tonic t ex Ekobryggeriets original, Three Cents original eller Fevertree Indian
En skiva svenskt äpple (gärna en syrlig sort som t ex Ingrid Marie)
En kvist timjan
Is
Njut!