Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Kvinnliga vinmakare i fokus

Kvinnliga vinmakare i fokus

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Camilla Gjerde är forskaren med en doktorsexamen i statsvetenskap som blev biten av naturvin efter att 2008 ha provat Arianna Occhipintis il Frappato. Hon har sedan dess läst in en WSET Diploma i London och spenderat en hel del tid på olika vingårdar.

Nu är Camilla Gjerde aktuell med boken ”We don´t want any crap in our wines”. Där porträtterar hon nio kvinnliga vinproducenter i Europa som alla envist gått sin egen väg och nått framgång.

– Jag älskar naturliga hantverksmässiga viner och de flesta av mina favoritproducenter råkar vara kvinnor, berättar Camilla Gjerde för Wine Table. De har olika personligheter och utgångspunkter, men den röda tråden är att de gör levande viner utan manipulation som fascinerar mig. Det har skrivits många böcker om manliga vinmakare, men jag har saknat en längre berättelse om kvinnorna i branschen. Så jag beslutade att tillsammans med fotografen Cecilia Magnusson göra något åt det.

Arianna Occhipinti vinmakare
Arianna Occhipinti har en mission. Hon vill få fler på Sicilien att börja odla ekologiskt eller biodynamiskt.

Vem vill du ska läsa boken?

– Det är en bok för alla som tycker om vin och särskilt naturvin, men också för dem som vill läsa om och inspireras av modiga personer och entreprenörer som vågar följa sina drömmar. Kvinnorna som är med i den här boken har medvetet gjort sina livsval. De gör det som känns meningsfullt för dem, även om det är hårt arbete, riskfyllt och ger mindre pengar i fickan. Naturvin har blivit trendigt, men står bara för kring 2 procent av den totala vinproduktionen i världen.

Ni besökte alla nio med tåg och cykel?

– Det stämmer, för mig handlar naturvin om att respektera naturen och att försöka göra nåt åt det vi har förstört. Jag undviker att flyga på grund av klimatkrisen och jag gillar dessutom att cykla. Min hopfällbara Brompton-cykel är alltid med mig på resor och gör det enkelt för mig att ta mig från tågstationen till vinbönder eller var jag nu vill komma. Vi hade tur och hann göra resan 2019 innan pandemin bröt ut – det blev en rundresa genom Österrike, Italien och Frankrike.

Rennersistas Vinmakare
Systrarna Renner tog över vineriet från sin far med en tydlig plan till förnyelse.

Vad driver de här vinmakarna?

– En del av av dem drivs av lusten att göra bästa möjliga vin och ständigt bli bättre på hantverket. Andra vill förändra samhället och vinindustrin. Enligt en amerikansk undersökning är endast cirka 15 procent av alla vinmakare kvinnor. Vissa av dem jag har intervjuat vittnar om att det fortfarande kan mötas att negativa attityder från omgivningen, men ingen av dem låter sig definieras av sitt kön. De stora utmaningarna, menar de, kommer från att producera naturliga viner och allt som kan gå snett under en årgång.

Det är lördag idag, vad korkar du upp ikväll?

– Jag ska hem till två vänner och tar med mig Catherine Hannouns Savagnin 2018. Jag var nyligen nere hos henne i Jura och hjälpte till vid skörden. Det är en härlig, lite oxiderad savagnin som ska bli kul att korka upp!

Boken är skriven på engelska och ges ut den 21 oktober. Den kommer att finnas tillgänglig på de större nätbokhandlarna samt på vissa vinbarer.

nyvinbok_camillagjerde_winetable
Alice Bouvot vars porträtt är på bokomslaget fick kämpa i motvind i början, men när Noma i Köpenhamn tog in hennes viner vände det.

Vinmakarna som porträtteras i boken är Elena Pantaleoni (La Stoppa), Francesca och Margherita Padovani (Fonterenza), Jutta Ambrositsch, Alice Bouvot (Domaine de L’Octavin), Stefanie och Susanne Renner (Rennersistas), Catherine Hannoun (Domaine de la Loue) samt Arianna Occhipinti.

Fotograf: Cecilia Magnusson

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.