Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 15 bra champagnetips – budget, mellan och lyx

15 bra champagnetips – budget, mellan och lyx

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Ahh, inget säger väl fest, lyx och firande som ett glas champagne. Idag är det dessutom internationella champagnedagen, vilket ju verkligen är en anledning att fira. Här bjuder Andreas Grube på de bästa tipsen på champagnepavor att poppa i tre kategorier – budget, mellan och lyx. Skål!

BUDGET (under 300 kronor):

beaumont-des-crayeres

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, nr 7891, 249 kr

Alltjämt en av de bästa i klassen när det gäller champagne i det här prisspannet. Pigg, lätt och krispig i stilen, samtidigt med en fin backdrop av ljus choklad, croissant och rödäpplighet. Budgetchampagne som ändå andas lite exklusivitet.

la-chouette

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, nr 77366, 269 kr

En champagne gjord enbart på blå druvor (60% pinot noir och 60% pinot meunier) i enkel men lättgillad kostym. Doft och smak bjuder på gott om gula äpplen, färska hasselnötter och grapefrukt. Oknussligt och klart angenämt för pengen.

jm-gobillard

Cuvée Prestige Rosé Millésime JM Gobillard & Fils 2016, nr 2735, 279 kr

En doldis i sortimentet som jag tycker bjuder på gott om njut för den här hyfsat lilla slanten. Här har vi alltså en roséskumpa med gott om rödbärighet – jordgubbar och smultron – tillsammans med blodgrape och lite rostat bröd. Sitter bra både på egen hand och till mat.

andre-clouet

André Clouet Grande Réserve, nr 7686, 299 kr

En verklig klassiker i segmentet under trehundringen – med all rätt! Det här är en klart ambitiös champagne, gjord på pinot noir, som legat hela tre år på jästfällningen vilket känns i de djupt brödiga tonerna och den breda nötigheten. Här finns också gott om röda äpplen och apelsintoner. Fyllig och smarrig.

palmer-co

Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372, 299 kr

Skickligt och pålitligt champagnehus som med den här skumpan bjuder på en klassisk upplevelse med allt man vill ha av pigga syror, krispiga äpplen, mineralitet och avrundande nougattoner. Bra allroundchampagne som passar de flesta smaker.

 

MELLAN (under 700 kronor):

henriot-2008

Henriot Millésimé Brut 2008, nr 77710, 609 kr

Alltså, hallå – har du missat den här champagnen har du verkligen missat något! Något av en doldis som verkar flyga under mångas radar, men det här är inget mindre än ett fullmatat toppfynd, dessutom redan hyfsat fint utvecklad med lite torkad frukt och mogna äpplen. Lysande gott.

pol-roger-vintage

Pol Roger Brut Vintage 2013, nr 7536, 629 kr

Den här är gjord på 60 procent pinot och 40 chardonnay, och resultatet är en rik och väldigt nyansrik champagne. Här hittar man såväl färskpressad citrus och läskande mineralitet som ljus choklad, mogna gula äpplen och till och med ett lätt stänk honung. Ett riktigt charmtroll som kan få ligga i källaren ett tag till – men som är svår att hålla fingrarna ifrån.

charles-heidsieck

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 469 kr

Gillar du din champagne i rik och komplex stil, med både breda smaker av brioche, nougat, rostat bröd, och pigga nyanser av mineralitet och solmogen citrus. Jamen då så, här har du ditt vin. Välbalanserat, elegant, smakrikt och vansinnigt gott. Dessutom under femhundringen. Bingo!

gosset-rose

Gosset Grand Rosé Brut, nr 7405, 529 kr

Riktigt snygg roséchampagne tycker jag, charmig, tillgänglig och bara löjligt mumsig. Här bjuds på rikligt med röda vinbär, smultron och blodgrape, vilket matchas snyggt med fylliga nyanser av nötter och smörig croissant.

roederer-vintage

Louis Roederer Brut Vintage 2014, nr 76510, 659 kr

Rejält lyxig champagne i välskräddad och elegant kostym, där husets personliga stil får fullt spelutrymme: Här snackar vi mogna gula äpplen, smörig brioche, mjölkchoklad och nötter, allt omslutet av en mjukt krämig mousse. Ja, ni hör ju… God att dricka redan idag men kan absolut sparas i bra många år.

 

LYX (över 700 kr):

ruinart

Ruinart Blanc de Blancs, nr 88291, 715 kr

Här har vi alltså en så kallad Blanc de Blancs, en champagne enbart gjord på chardonnay. Rejält frisk, krispig och läskande i stilen, med syrliga gröna äpplen, citrustoner och lättrostad toast. Klockren aperitifskumpa som får smaklökarna att ställa sig i givakt.

pol-roger-bdb

Pol Roger Blanc de Blancs 2013, nr 88285, 729 kr

Jodå, Pol Roger får vara med på ytterligare en plats i det här urvalet – dessutom med ett vin från samma år. Och ja, här betalar vi en hundring extra, men får en upplevelse som bjuder på mer än så. Det här är ett riktigt snyggt hantverk med precision och fokus, och en otroligt snygg balans mellan det läskande syrliga och det mogna breda. Kan med fördel ligga till sig lite i källaren.

belle-epoque

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2013, nr 87914, 1 450 kr

En champagne där både innehåll och butelj andas dekadent lyx och storslagen fest. Härligt gulfruktig i smakprofilen, med gott om apelsin, aprikos och gula äpplen. På toppen också marsipan och vit choklad, tillsammans med en nästan gräddig mousse. Ljuvligt, kort och gott.

krug

Krug Grande Cuvée, nr 7494, 1 839 kr

Om jag bara skulle få dricka en enda champagne i resten av mitt liv så skulle valet nog falla på just Krug. Jag älskar den här djupa smakrikedomen, de finessrika detaljerna, den suveräna balansen – och eftersmaken som bara pågår och pågår i munnen. Stiligt, pampigt, lyxigt.

bollinger-grande-annee

Bollinger La Grande Année Brut 2012, nr 7579, 1 499 kr

Onekligen en storslagen och pampig champagne med husets typiska breda botten och rika smakprofil. Här finns gott om rostat bröd, lätt rostade hasselnötter, mogna gula och röda äpplen, ljus nougat och lite apelsin. Samtidigt fint sjung i syran och en eftersmak som ligger kvar och kittlar gommen länge. Kan sparas länge men också väldigt god och tillgänglig redan idag.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.