Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på More Moorman

More Moorman

Lästid: 3 minuter

Sashi Moorman är foodien som blev vinmakare. Med engagemang, känsla och intellekt har han byggt upp vinegendomar och varumärken med idén om god balans och högsta kvalitet. Vi möts i Stockholm över en kort pratstund, bland de godaste av viner.

Att Sashi Moorman skulle arbeta med vin var ingen självklarhet. Men kärleken till maten och arbetet inom restaurangbranschen väckte hans intresse. När hans näsa föll för europeiska viner blev kärleken till drycken total. Vinerna han föll för kom från en tid då bra viner krävde lagring. Vinbranschen håller på att förändras, menar Sashi. Viner som tidigare såldes för lagring tillverkas numera för att konsumeras unga. Det här var något som motiverade både Sashi och hans samarbetspartner, stjärnsommelieren Rajat Parr, till att själva börja göra viner som kan utvecklas genom åren och behöver lagras för att nå sin fulla potential, ”Wines for the cellar”, och att de grundade  Domaine de la Côte.

I mötet med de europeiska vinerna fick Sashi också en annan insikt: att vinmakarnas roll i Europa handlar om att bevara traditioner och att upprätthålla den stil man gjort i regionen under decennier eller kanske århundraden, medan man som vinmakare i USA har möjlighet att vara pionjär. För här finns ynnesten att följa en vingård från plantering till full mognad. Det finns inget facit över hur man ska göra ett visst vin, utan allt sker genom att lära sig saker efter hand. Eftersom det tar ungefär 30 år för vinrankorna att nå full mognad så måste man verkligen tro på det man gör, menar han.

Sashi och Rajat vill göra viner som kan utvecklas genom åren och behöver lagras för att nå sin fulla potential.

Under lunchen provar vi viner från tre andra av Sashis varumärken, utöver Domaine de la Côte: Evening land, Sandhi och Piedrasassi. Det som binder dem samman är strävan efter att göra rena, balanserade viner med finess och låg alkohol. Jäsningen görs i första hand i gamla ekfat eller cement och endast med hjälp av druvornas naturliga jäst.

Inledningsvis fylls glasen med en Chardonnay från Sandhi Wines som Sashi grundade med Rajat 2010; Sandhi Santa Rita Hill Chardonnay 2016 (99464, 299 kr, säljstart 1/7). Santa Rita Hill har ett geografiskt läge som innebär att temperaturen aldrig överstiger 22 grader, inte ens på sommaren. Den låga temperaturen gör att druvorna mognar utan att särskilt mycket socker bildas, vilket resulterar i viner med låg alkoholhalt. Resultatet ligger väl på tungan där tropisk frukt, citrus och mandel möts och får ett långt avslut. Det följdes av Sandhi Santa Rita Hill Pinot Noir 2016 (99466, 299 kr, säljstart 7/6) som innehåller druvor från Domaine-vingårdarna. Ett inbjudande vin, som gjort för att beställa in på en vinbar och bli fullkomligt nöjd.

Druvorna till Evening Land Seven Springs Gamay 2017 (nr 90648, 365 kr, säljstart 3/5) kommer bland annat från de äldsta plantorna i Oregon. Dessa håller dock på att dö ut på grund av vinlusen och 2017 visar sig vara den sista årgången med druvor från just dessa plantor. Evening Land Vineyards var från början ett initiativ mellan flera vinmakare för att göra svalodlad Chardonnay och Pinot Noir i bland annat Oregon och Santa Rita. Nu drivs projektet av Sashi och Rajat och 2014 tog de över Seven Springs, en av Oregons äldsta vingårdar som är flerfaldigt belönad. Jordmånen här är vulkanisk och tack vara vingårdens österläge, tillsammans med de svala havsvindarna som drar in under eftermiddagen, undviker man den värsta hettan. Det gör att druvorna mognar långsammare, får lägre sockerhalt och därmed viner med lägre alkohol. Sedan 2007 arbetas det biodynamiskt på vingården och Sashi har varit mån om att bevara den filosofin.

Slutligen provar vi viner från det egna varumärket Piedrasassi. Det grundades 2003 och är en sorts vinmäklare, negociant, där druvor köps in från ett antal vingårdar runt om i Kalifornien och sedan vinifieras på vineriet i Lomboc. Sashi berättar att i Kalifornien är Piedrasassi närmare förknippad med bröd än med vin; detta sedan han för några år sedan utvidgade verksamheten med ett numera framgångsrikt bageri som hans fru driver. Bröd och vin har en viktig sak gemensamt, enligt Sashi: använder man kommersiell jäst så förlorar båda sin karaktär och personlighet, och det är personligheten som ger suget efter just det vinet. Under provningen får vi  testa ett antal Syrah-viner från Piedrasassi samt en fruktig Mourvèdre. Instegsvinet Piedrasassi PS Santa Barbara County Syrah 2017 på Systembolaget (235 kr) lanseras på Systembolaget under 2020 och är ett intressant alternativ till vinerna från norra Rhône.

Sashi är intelligent, analytisk och vältalig, vilket avspeglar sig i hans viner; de är så tydliga och eleganta i sitt uttryck. Tyvärr efterfrågar den amerikanska marknaden fortfarande en generösare stil med kraftigt fatlagrade viner och hög alkohol, vilket gjort att hans viner har en utmaning i att nå ut i hemlandet. Personligen ser jag gärna mer av hans stil och jag hoppas att hans engagemang och tydliga vision leder till att vinerna får den uppmärksamhet och framgång som de förtjänar. Vi vill se mer från Rajat Parr och Sashi Moorman!

Foto: Dan Lepp

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.