Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tidiga vårkänslor och toppvin från Mallorca

Tidiga vårkänslor och toppvin från Mallorca

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Vi smygstartar våren och låter vårvindar leda vägen till blommande mandelträd och gott i glasen. Här bjuder Lena Ekberg på ljuvliga viner från en ljuvlig ö.

Det är stormigt värre just nu. Korgstolar och olivträd, som ska påminna om det där andra, har dansat omkring på verandan ett bra tag. Nu är det till och med en smula snö på toppen. Tanken går till Mallorca, där den här tiden betyder blommande mandelträd och vårvindar. Härligt – Lena Ekberg bjuder på ett vin från ön!

Det finns närmare hundratalet producenter på Mallorca och många av dem med en fin hållning när det gäller rena viner och gott hantverk. En producent att lyfta fram lite extra, kanske den som leder ligan, är Can Xanet uppe på norra ön. Här, där landskapet fortfarande är vilt på sina ställen, naturstränder går att hitta och det kan storma även sommartid, ligger den lilla vingården på bara ett par hektar. Den totala produktionen är 10-15 000 flaskor per år och det är inte helt lätt att hitta vinerna på ön. Jag snubblade helt enkelt över Can Xanet på en vinbar i Palma och fastnade ordentligt.

Can Xanet Cumas
Vinet jag plockar fram är gjort på druvan Mantonegro, en av Mallorcas egna stora. Lagrat ett år på fat av olika ålder, därefter ett par år till på ståltank och flaska. Så härligt elegant och lättsamt, med fina lager av läckra röda bär, kryddighet och örter. Jag vet, det är inte grilltid på den stormiga verandan ännu. Hade gärna lagt vit fisk eller bläckfisk på gallret annars. Ljust kött eller vegetariskt funkar självklart också förträffligt.

 Cumas, Can Xanet, nr 92360, 399 kr

Cumas lanserades i det tillfälliga sortimentet i höstas. Vinet finns fortfarande på hyllan i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns även en laddning i webblagret att beställa. Norpa en flaska, bejaka den för tidiga vårkänslan och längtan till Mallorca, med eller utan grillning.

Och vinbaren i Palma? Bodeguita Picador, vid Hotel Mamá, Plaza de Cort.

Mer rött från Mallorca

Från den äldsta producenten på Mallorca, Bodega Ribas kommer dess viner som bygger på en ekologisk och hållbar inriktning.

Sío Negre 2017, nr 79164, 259 kr

Druvblandning med 55 procent Mantonegro plus Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Både mulligt och nyanserat, klarar att ligga till sig lite, till goda köttbiten.

Ribas Negre 2017, nr 70987, 189 kr

Druvblandning med 50 procent Mantonegro. Ett riktigt allroundvin att ha på lut, funkar till mycket. Kraft och frukt i lagom dos.

Från Mesquida Mora, en vingård som var tidig med att arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer och är biodynamiskt certifierad kommer följande viner. Lufta dem gärna.

Sotil 2016, nr 73818, 279 kr

Biodynamiskt odlat, ekologiskt certifierat vin, helt på Mallorcas druva Callet.

Trispol 2017, nr 79742, 239 kr

Biodynamiskt odlat, ekologiskt certifierat vin, främst på Callet och Cabernet Sauvignon. Nyansrik fyllighet.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.