MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Hade det inte varit för de där tio julölen jag bunkrade upp vid släppet i regniga november hade jag stått på bolaget på lördag och uppgivet tittat på de smaklika, opersonliga mellanmörka lagerölen från våra storbryggerier. Hyllorna och facken med hantverksöl gapar vid den här tiden troligen tomt. Men än är det inte för sent! Här är några fullträffar att haffa medan det fortfarande går.

Winter ale från Oppigårds Bryggeri, Hedemora, 50 cl,  5,3%, TS 11320, 27:90 kr

Återkommande julfavorit med mycket av allt utan att tappa sin elegans. Kopparrött från olika varianter av karamellmalt som kompletteras av tre sorters amerikansk humle. Knäckigt, apelsinskal och torkade frukter. Ett öl som fungerar allround men bäst gillar julbordets småvarma.

Julöl från Jämtlands Bryggeri, Östersund, 33 cl,  6,5% , TS 11382, 23:90 kr

Likt Oppigård ett välgjort, smakrikare, julöl med knäckig maltkropp och försiktig sötma som gifter sig med julbordets smakintensiva, söta och salta rätter. Här finns en tydligare humleprofil som är till lite extra hjälp till revbensspjäll och salt Janson.

Mysingen midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri,  Nynäshamn, 50 cl, 6%, TS 17732, 32:80 kr

Ett av få kryddade julöl i fasta släppet – muskot, apelsinskal, vanilj och humle så klart som snyggt integreras av en chokladigt mörk maltkropp. Här finns en avslutande liten sötma som gillar både söt julmat och salt ost.

Drink’in The Snow från Mikkeller, Belgien, 33 cl, 0,3%, TS 1967, 19:90 kr

Ett utmärkt alkoholfritt öl med julbordsvänlig maltsötma, snyggt kryddad av humle, ingefära och korianderfrö som tillsammans bidrar med en värme lik den alkohol normalt ger. Balanserat och friskt och ett alternativ både för dig som väljer bort alkohol eller prioriterar snapsen.

Christmas Session ipa från Göteborgs Nya Bryggeri, Göteborg, 33 cl, 3,8%, TS 10721,  21:70 kr

Ekologiskt, humligt och alkoholsvagt – för att allt på julen inte handlar om julmat. Ett utmärkt öl till sällskapsspel, paketöppning och brashäng. Välbalanserad session-ipa med uppiggande humlefrukt.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.