Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Midvinterbrygder

Midvinterbrygder

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Hade det inte varit för de där tio julölen jag bunkrade upp vid släppet i regniga november hade jag stått på bolaget på lördag och uppgivet tittat på de smaklika, opersonliga mellanmörka lagerölen från våra storbryggerier. Hyllorna och facken med hantverksöl gapar vid den här tiden troligen tomt. Men än är det inte för sent! Här är några fullträffar att haffa medan det fortfarande går.

Winter ale från Oppigårds Bryggeri, Hedemora, 50 cl,  5,3%, TS 11320, 29:50 kr

Återkommande julfavorit med mycket av allt utan att tappa sin elegans. Kopparrött från olika varianter av karamellmalt som kompletteras av tre sorters amerikansk humle. Knäckigt, apelsinskal och torkade frukter. Ett öl som fungerar allround men bäst gillar julbordets småvarma.

Julöl från Jämtlands Bryggeri, Östersund, 33 cl,  6,5% , TS 11382, 23:90 kr

Likt Oppigård ett välgjort, smakrikare, julöl med knäckig maltkropp och försiktig sötma som gifter sig med julbordets smakintensiva, söta och salta rätter. Här finns en tydligare humleprofil som är till lite extra hjälp till revbensspjäll och salt Janson.

Mysingen midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri,  Nynäshamn, 50 cl, 6%, TS 17732, 32:80 kr

Ett av få kryddade julöl i fasta släppet – muskot, apelsinskal, vanilj och humle så klart som snyggt integreras av en chokladigt mörk maltkropp. Här finns en avslutande liten sötma som gillar både söt julmat och salt ost.

Drink’in The Snow från Mikkeller, Belgien, 33 cl, 0,3%, TS 1967, 21:90 kr

Ett utmärkt alkoholfritt öl med julbordsvänlig maltsötma, snyggt kryddad av humle, ingefära och korianderfrö som tillsammans bidrar med en värme lik den alkohol normalt ger. Balanserat och friskt och ett alternativ både för dig som väljer bort alkohol eller prioriterar snapsen.

Christmas Session ipa från Göteborgs Nya Bryggeri, Göteborg, 33 cl, 3,8%, TS 10721,  22:40 kr

Ekologiskt, humligt och alkoholsvagt – för att allt på julen inte handlar om julmat. Ett utmärkt öl till sällskapsspel, paketöppning och brashäng. Välbalanserad session-ipa med uppiggande humlefrukt.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.