What's not to love?
Lästid: 6 minuter
Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?
Sitter i skrivande stund på ett av mina få gamla vattenhål i stan, anrika Restaurang Riche vid Nybroplan. Före barn och villaliv i förorten bodde jag endast ett par kvarter härifrån och tillsammans med (min då flickvän/blivande) fru Caroline, var Lilla Baren vårt andra hem. Platser får en ofta att minnas, lika ofta som bilder, melodier, dofter och smaker.
Jag sitter med en galopp, en fatöl serverad i vinglas som tros härstamma från äldre dagars springpojkar som fick sig en slurk öl mellan sina uppdrag, tillräckligt för att släcka törsten, otillräckligt för att bli berusade. Minnen från barrundor med stopp för en galopp poppar opp och det är med någon slags värme jag känner att min tid i suset, duset och beruset på sådana här platser är just det, minnen blott, från en annan tid, ett annat liv.
Interiören är sig lik, många av personerna som jobbade här då hälsar som att det var igår vi sågs och det känns varmt. Värme och minnen hör ju juletiden till och platsen passar denna tid, veckan före julstöket brakar igång. Det slår mig också att det inte är 10 år som har gått sedan jag sist satte foten här utan säkerligen bara någon månad sedan. Jag har ställt ut min konst här både en och två gånger och flera i personalen är mina vänner. Både Mackan Lindström och Calle Carboni kommer förbi och kramas och även om det inte längre är mitt andra hem, känner jag mig alltid hemma. Trots en gedigen vinlista och flera bra alternativ på glas så smakar galoppen förträffligt när jag inväntar min vän Marcel Strüwer för att utbyta anekdoter och ett par julklappar. Men det är inte öl och gamla minnen jag ska prata om här, utan tips på vin inför stundande semestertider, jul, mellandagar och nyår stundar och det är bra tillfällen att skapa nya ljusa minnen för framtiden, något som lär behövas i dessa mörka tider.
MOUSSERANDE
Contratto Millesimato Pas Dosé 2013, Italien, Piemonte, TSE 92100, 199 kr
Inte riktigt champagne, men ändå nästan, men ändå inte. Giorgio Rivetti från La Spinetta är en av världens mest kända vinmakare, dessutom uttalad älskare av champagne. Giorgio gör viner under UNESCO-märkta Contratto på pinot noir och chardonnay (enligt SB 89 % pinot och 20 % chard, hur nu det går ihop?) med både elegans, stringens och fräschör, citrus och ostronskalsmineral, så gott och så enormt prisvärt!
Pierre Peters Cuvée de Réserve NV, Frankrike, Champagne, FS 7350, 389 kr
Härligt frisk och livfull Blanc de Blancs i den lite större och mer kända skaran odlare. Livlig syra med grapefrukt, citrus och gröna äpplen och ett fylligt kexigt avslut. Gott till ostronfrossan och flärdfull till återställaren på nyårsdagen och middagsresterna.
Louis Roederer Brut Premier NV, Frankrike Champagne, FS 7602, 469 kr
En av mina go-to champagner sedan länge. Basvinet är från 2015 och som alltid är det smaken som går före identiteten, vilket är Roederers signum genom hela deras kollektion av underbara viner. Till förrätten på nyår, eller strax innan den, eller strax efter den – vilket som! Drick och njut, det är utsökt gott.
Låda från Vin & Natur Champagne 8, Frankrike, Champagne, BS 78753, 1728 kr
Vill du bli kung på nyårsfesten beställer du odlarchampagne på nischad men hög nivå. Jag rekommenderar en blandlåda om tre flaskor från Vin & Natur. Innehåller 1 x Les Semblables från Clandestin i Buxieres-Sur-Arce, 1 x 2013 Brut Nature Pur Meunier från Christophe Mignon i Festigny och 1 x 2014 Rosé de Saignée Pinot Meunier Les Beaudiers från Laherte Frères i Chavot. Denna samling viner kan välta även det mest luttrade sällskap, så passa på, finns endast ett fåtal lådor kvar.
VITA
Hirsch Kammern Grüner Veltliner 2017, Österrike, Kamptal, BS 78991, 199 kr
Ny i Sverige och dags för en rejäl introduktion. Än så länge endast i beställningssortimentet och där finns även ett antal syskonviner som också är värda att upptäckas. Österrikiskt kvalitetsvin, biodynamiskt, handplockat i små korgar och pressat i hela klasar ger genuint hantverk för liten peng. Vitpeppar, krusbär, söta plommon, grönpeppar och örtig pepprighet… jag kan nog fortsätta en bra stund till. Komplexa och vackert finstämda smaker med bra syra på nationalörten grüner veltliner.
Bergkloster Riesling 2018, Tyskland, Rheinhessen, TSE 92482, 199 kr
Unge vinmakaren Jason älskar hiphop och naturvin. Hans familj har gjort vin i fem generationer, men aldrig har de sett eller smakat något så funky som Jasons beats. Ekologisk, handplockad, direktpressad (med en liten del skalkontakt) ofiltrerad riesling som ger livsglädje med sin vibrerande närvaro. Generation Riesling kallas de unga vinmakare som nu håller på att vända upp och ner på VDP. Var först på den nya tyska bollen och testa detta!
Château de la Roulerie Anjou Blanc 2017, Frankrike, Loire, Winefinder, 209 kr
Ord är nästan överflödiga. Jag älskar chenin blanc, Anjou och Loire och det här ger allt jag drömmer om därifrån. Stjärnbeströdd biodynamik som ger textur och mineral, vax, honung och vita blommor. Jag kommer att ha det här vinet i glaset under både tillagning och dukning av julbord och middagar kommande helger. Det blir inget snack om mat till, bara full njutning rakt av. Det här kommer från näthandlaren Winefinder.
Coto de Gomariz 2016, Spanien, Ribeiro, BS 92237, 179 kr
Jag älskar komplexa viner och det behöver inte alltid vara endruvsviner. Bra blends kan skapa riktig magi likt detta på 70 % treixadura, 15 % godello, 10 % albariño , 5 % loureira. Låter det inte som vacker musik för oss Spanienfrälsta vinterfrusna svenska själar? Lokala druvor ger tillsammans en silkeslen smak mot gommen med runda, kryddiga citrustoner och bitter kvitten. Torr och balanserad finish och helt enkelt förföriskt gott, framförallt till pilgrimsmusslorna som vi tillreder så spanskt vi bara kan, fast gärna med svensk touch.
RÖDA
Fontanafredda Briccotondo Barbera 2018, Italien, Piemonte, FS 2773, 89 kr
Budgetpang från gammal trotjänare på Bolis. Etiketten är ny men innehållet lika ekologiskt och välgjort som så många gånger tidigare. Under hundraslängen kommer jag sällan när jag vill hitta bra vin, men faktum är att det finns en hel del bra grejer. Mer om det i nästa artikel på andra sidan årskiftet, när ekonomin tagit stryk av helgfirande. Briccotondo har bra syra från sin barbera, örtig med blå och mörka bär, körsbär och en liten men knappt märkbar fatkaraktär. Passar finfint på julbordet – syra, frukt och friskhet, borde klara det mesta!
Domaine de Majas Rouge 2018, Frankrike, Languedoc-Roussillon, Winefinder, 229 kr
Detta vin hittar du inte på Systembolaget men hos en välsorterad näthandlare, i detta fall Winefinder. Dryckesbutiken är importören och det här är en naturvinsklassiker för den som känner sig osäker på vad begreppet står för. Rent, naket, josigt, gott, härligt och klunk klunk klunk trots den robusta karaktären av carignan, syrah och grenache. Våga testa, både vinet och en annan väg att gå för att beställa hem ditt vin.
4 Kilos Vinicola 12 volts 2016,Spanien, Mallorca, Winefinder, 349 kr
Ytterligare en klassiker som hittas på Winefinder. Wine & Words tar in vinet numera så vem vet, kanske det dyker upp även på SB så småningom. Jag älskar 4 Kilos precis som de älskar naturen och musik och det sjunger verkligen om deras viner. Innerliga och förföriska med takt, känsla och lokala små mallorkinska druvor som i detta fall, callet, what’s NOT to LOVE?!
Domaine de la Côte La Côte, USA, Santa Barbara, TSE 90182, 830 kr
Ska du kosta på dig en riktigt fin julklapp eller söker du ett riktigt bra nyårspang, Rajat Parr har svaret! Kalifornisk pinot noir med djupa rötter i Bourgognes tradition. Elegant rödbärig doft, fyllig struktur, mineraler med viss sälta och ett kryddig avslut. Så illusionistiskt enkelt, så elegant så vackert på en och samma gång. Ett riktigt kvalificerat matvin då 2016 gav rika tanniner från de gröna stjälkarna, om man inte ids vänta på att vinet ska mogna till sig i källaren.
SVENSKT (bubbel, cider och öl)
Bedstekilde Bubbel För Österlen Extra Brut, Sverige, Skåne, TSE 34208, 177:50 kr
Mousserande äppelvin från Österlen. Bakade äpplen i doften, bred fyllig mousse, viss beska och läskande äppligt avslut. Det är inte bara cider man kan göra på äpplen alltså, kul med nya initiativ och Bedstekilde gör det bra. Spännande att följa upp, men redan nu gott på julbordet för den som har svårt att välja mellan öl eller vin.
Boråkra Mousserande 2017, Sverige, Bleking, TSE 34176, 297 kr
Ytterligare ett mousserande vin från södra Sverige men på vindruvor. Svenska stilla viner kommer ha det tufft i framtiden, att konkurrera med övriga världen med tanke på druvsort och prisbild även om, just i detta fall, klimatförändringarna kan ge Svensk odling en helt ny möjlighet. Mousserande vin kan dock bli lokalt, spännande och riktigt bra, titta bara på utvecklingen i England. Syrlig doft av det som kommit att bli signum för solaris, nära sauvignon blanc, i sina gröna toner men här med lite mer grönt äpple. Full mousse, liten skalbeska där avslutet är sötfruktigt. På Boråkra försöker man dessutom gör vin med så lite påverkan som möjligt, rent och naket. Med de förutsättningarna är det riktigt bra!
Pomologik Aroma 2018, Sverige, BS 80332, 139:60 kr
Pomologiks äppligaste cider hitintills. Gillar man aromaäpplen så gillar man den här. Med sina 4,5% så är det uppenbart att det finns några gram socker kvar men det märks knappt då den balanserade syran och kärvheten håller ihop det på ett bra sätt. Ren i stilen utan en tillstymmelse till brett eller VA. Skall du övertyga en vän som varit skeptiskt till att svensk cider har en framtid så är det den här du skall bjuda på. KRAV-märkt dessutom. Lika klockren till en grillad kyckling som till köttbullar med potatismos. Eller varför inte till en stadig bit Comté i tv-soffan. God aromatisk jul!
DuckPond Brewing Tizzle Tazzle, Sverige, Göteborg, BS 34033, 39:90 (ex 1 kr pant)
Nu i jul har vi inte längre Arne Weisse, men väl Berliner Weisse från sångaren i Millencolin. Nikola Sarcevic har gett sig in stilen med bravur och denna björn till burk är inte sämre än någon av hans tidigare tappningar. Mycket frukt och syra, välbalanserat och gott. Kolla gärna upp fler öl från Nikola som lanserats både under DuckPond Brewing och Mikrofonbryggeriet/Morgondagen
Tänk på öppettiderna under helgdagarna. Om ni ska beställa så krävs några extra dagar innan leverans. Drick Mindre Men Bättre!