Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Charlotte Wandt!

Någonting att dricka? Med Charlotte Wandt!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Hon är den välbekanta rösten i det vassa politiska satirprogrammet Tankesmedjan i P3 och hon är en av de skarpa hjärnorna bakom, samt redaktör för, frågesportsprogrammet "Alla mot Alla" med Filip och Fredrik i Kanal 5 / Discovery+. Hon är dessutom utbildad konstnär och har jobbat med casting - en fullständig renässanskvinna - Någonting att dricka har träffat CHARLOTTE WANDT!

Det är fredag och du ska kicka igång en händelserik helg, vilken dryck får dig på sprudlande humör?
– På fredagar är jag nästan alltid redan på sprudlande humör och tackar gärna ja till något som reflekterar det: alltså något spritzigt, men inte för sött eller alkoholstarkt. Fläder, mynta, citron, is och någon alkohol såklart, ja vad kan man göra med det? Någon sorts mojito kanske, men som spritzer typ?

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– August Strindberg kanske? Jag läste honom rätt mycket en period och drömde om honom och ja, jag får väl erkänna att jag nästan kände mig lite romantiskt intresserad. Så jag skulle gärna dela en flaska med honom, även om jag såklart skulle vara ordentligt vaksam på hans humörsvängningar.

Porträttbild på Charlotte Wandt i ett rött rum
Charlotte Wandt Bild: Privat

“Vissa tror att jag har lurat rika män på pengar på Rivieran”

Vad är den största fördomen folk har om dig? 
– I den mån folk har det kanske det handlar om att jag är slarvig och tappar bort saker, men det stämmer ju. Vissa tror att jag har lurat rika män på pengar på Rivieran, men det stämmer verkligen inte. 

Vilken person i ditt liv är roligast gå på fest med?
– Ursäkta lökigt svar, men sen drygt två år är jag absolut oftast ute med mina Alla mot alla-kolleger. Jag älskar att jobba med dem och jag älskar att gå på fest med dem. 

Har det någonsin förtärts alkohol under inspelningen av Tankesmedjan i P3, i så fall vad och hur mycket? 
– Tyvärr inte. Det är förbjudet i studion. I början någon gång, när jag var nervös inför en inspelning, hällde producenten och min mycket nära vän Samanda i mig några glas vitt av okänd druva och distrikt inför inspelningen. Tyvärr hade det inte avsedd effekt.

Bästa bar i Stockholm och i världen?
– I Stockholm: Riche, alltså original-Riche på Birger Jarlsgatan
– I världen: Jag är inte särskilt berest men jag var på en otrolig bar i Istanbul på taket på ett hotell som hette typ Georges Hotel för flera år sen, som jag inte har glömt. Jag drack också en riktig toppendrink på Onza i Jaffa, Tel Aviv i slutet av förra året.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Ljus lager
Vin? – Haha, gud, tror att den här tidningen är full med bättre tips än jag kan komma dragandes med. Blir glad när någon öppnar en flaska fyllig vit Bourgogne.
Sprit? – Riktigt gammalt portvin efter maten med pappa, om det kan få räknas som sprit.
Cocktail? – Last word
Raggargrogg? – Har aldrig testat, men googlade mig fram till vad det är. Kul idé! Vodka soda kanske?
Festivalbål? – Min kompis Lars brukar göra en otroligt stark bål som han kallar för härskarbål som folk blir galna av. Okänt innehåll dock.
Återställare? – Ja, det ska vara en liten i så fall. Annars återställer jag mig med olika så kallade funktionsvatten, vars innehållsförteckning jag gärna låter mig luras av.

Porträttbild på Charlotte Wandt och Jonatan Unge i Best Of Tankesmedjan
Best of Tankesmedjan i P3 med Charlotte Wandt och Jonatan Unge. Bild: P3/Sveriges Radio

“Just det, jag gillar Vinho Verde! Får man säga det i en vintidning?”

Favoritdruva, favoritregion och favoritvinstil?
– Mineraliga vita viner, fylliga vita viner, lätta röda viner, var kommer de ifrån? Alsaçe kanske?  Loire? Drack något gott israeliskt vin nyligen. Just det, jag gillar Vinho Verde! Får man säga det i en vintidning? Precis som med den påhittade fredagsdrinken, älskar jag den låga alkholhalten och spritzigheten. 

Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
Det finns ett lågprisbubbel som nästan heter som jag: Ch. Wantz. Det bjuder jag gärna på i stora mängder. Är jag stadd vid kassa eller vad det heter, bjuder jag gärna på något mer glamouröst: Gula änkan?

Vilket är ditt husvin hemma? 
– Har inte haft ett husvin sen jag var tillsammans med min ex ex ex ex-kille. Då dracks det ett billigt rött vin som hette Beaujolais Royal. Har avskräckts lite från att ha ett husvin sedan dess, men en dag kanske man vågar. Är sugen på att beställa lådor med till exempel ekologiska viner som jag valt ut med omsorg, men har en känsla av att det aldrig kommer hända.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Råbiff, pommes, lager.

Porträttbild på radioprataren Charlotte Wandt med en öl.
Charlotte Wandt gilla ljus lageröl till sin råbiff med pommes. Bild: Privat

“Drack något som var bärnstensgult i färgen, väldigt nyfiken på vad det kan ha varit” 

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Jag har aldrig testat ett gott alkoholfritt vin, så jag måste nog tyvärr avfärda det – oavsett vad det matchas med.

Din bästa vinupplevelse, oavsett vad och var – eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Var på vinprovning när jag var 17 och var på språkkurs i Montpellier. Tror att det var då jag fick upp smaken för just fylligt vitt vin. Drack något som var bärnstensgult i färgen, väldigt nyfiken på vad det kan ha varit. 

Din sista måltid och dryck skulle bestå av? 
– Generellt brukar jag tappa aptiten av ångest och den här situationen framkallar ju av förklarliga skäl galopperande dödsångest, så jag har svårt att se vad jag skulle kunna få i mig. Men okej, efter att ha samlat mig skulle jag nog satsa på en riktig sista måltiden-klassiker: bröd och rött vin.

Om man vill ta en spontanare med Charlotte Wandt, var hittar man dig allra säkrast?
– Det brukade verkligen vara Riche. Jag bodde vid Stureplan ett tag och var där nästan varje dag. Numera hmm.. jo, det finns ett litet rum med en bar en trappa upp på Hotel Diplomat. Men hittar man mig där sitter jag förmodligen och svettas med ett tankismanus, så då gör man faktiskt bäst i att inte störa mig.

Porträttbild på Tankesmedjan i P3's Charlotte Wandt och Jonatan Unge
Charlotte Wandt är aktuell med sommarschowen Best Of Tankesmedjans i P3, tillsammans med kollegan Jonatan Unge. Bild: Måns Edén

 

Fakta om Charlotte Wandt

Bor: I Stockholm.
Familj: Ja!
Gör: Politisk satir i Tankesmedjan i P3 och redaktör på frågesportsprogrammet “Alla mot Alla” med Filip och Fredrik i Kanal 5 / Discovery+.
Aktuell med: Sommarshow i P3 med Jonatan Unge – “Best Of Tankesmedjan”.
Känd som: Är verkligen rätt okänd faktiskt men hörs i P3 en gång i veckan, i just Tankesmedjan.
Kul kuriosa: Är utbildad bildkonstnär, hoppas plocka upp igen snart!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.