Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 7 juli

Nyprovat – tillfälligt sortiment 7 juli

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Under sommaren släpps det inte lika mycket nya viner som under övriga året. Men två relativt stora lanseringar i tillfälligt sortiment presenteras under juli. Den första av de två, den 7 juli, bjuder på mycket gott och kul, spännande och bra. Vin är gott, kul, spännande och bra, så häng med i Pär Strömbergs lista över vin du inte bör missa - men kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Vouvray Vigneau-Chevrau

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Vigneau Sélection Brut, Frankrike, Loire, TSE 91295, 149 kr

Biodynamisk chenin blanc brus med intensiv nos av päron, gul stenfrukt, persika, kaprifol och honung. Välbalanserad mjuk mousse, hög syra, friskt och tätt, smakrikt och personligt. Fantastisk prisbild för ett kanonvin! (Tryffelsvinet, 5000 fl.)

Flaskbild på Bules de Pinot

Domaine Paul Prieur & Fils Bulles de Pinot 2021, Frankrike, TSE 90120, 229 kr

Pet-Nat pinot noir från Sancerre-odlare med milt pärlande bubblor. Citrusfrukt, rött äpple och örter, gräs och aprikos, friskt syrlig frukt, torr och fräsch. Kanske något hög prisbild i mitt tycke men med namnkunnig titel på flaskan sticker gärna priserna iväg. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

Flaskbild på Champagne Franck Bonville

Franck Bonville Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut 2014, Frankrike, Champagne, TSE 90109, 499 kr

Lätt orangerosa tintad i färgen. Överraskande rödbärig för att vara 100 % chardonnay, med där är smultron och jordgubb i en läskande frisk och rent klingande syra. Kanske något vass och stor mousse men läckert bärig med adderade toner av citrus, äpple, krusbär, bröd och nougat som klingar ut i en lång eftersmak. (Wine Group Sweden, 420 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Le Pallet

Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2020, Frankrike, Loire, TSV 91209, 179 kr

Ekologisk melon de bourgogne, även lokalt kallad muscadet, med mineralisk havssälta och lätt exotisk gul frukt i nosen. Torr med hög mineralitet, kort i frukten men med fint driv i syra och sälta. En ostronking till vin! (Giertz Vinimport, 2400 fl.)

Flaskbild på Charles Joguet Chinon Les Charmes Blanc

Charles Joguet Chinon Les Charmes Blanc 2020, Frankrike, Loire, Nr 92854, 369 kr

Chinon brukar i vanliga fall rimma mer på röda viner av cabernet franc än chenin blanc, trots att Loire är tät förknippat med just chenin blanc för vita viner, men det finns några tappra som gör vita viner även där. Charles Joguet har jag skrivit om tidigare och tyvärr verkar det vara en producent som fortfarande flyger lite under radarn. Det är mycket märkligt anser jag då det är otroligt hög nivå på vinerna och dessutom till överkomliga priser. Här får man precis det jag älskar som mest med druvan, en fet textur som snittas upp av en rakbladsvass syra och räddas av den generösa gula stenfrukten med lätt exotisk touch. Det skadar inte heller att det finns tydliga toner av honung, bivax och lite lovikavante till den friska mineraliska sältan som rundar av kalaset. Les Charmes ÄR charmerande och ett vin ni inte borde missa! (Tryffelsvinet, 300 fl.)

Flaskbild på Pinson Chablis Mont de Milieu

Domaine Pinson Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 90674, 374 kr

Megaklassiskt och megagott från familjevineri med fina vingårdslägen. Chardonnay, eller beaunois som man lokalt kallar druvan är uppvuxen ur kalkrika lerjordar. Här får man verkligen vad man vill åt i Chablis, gul frukt, citrus, äpple och krita. Hög krispig syra, fyllig med stram struktur, massor av mineralitet, ostronskal och generös gul frukt. (Tryffelsvinet, 1560 fl.)

Flaskbild på Zidarich Vitovska

Zidarich Vitovska 2020, Italien, Friuli-Venezia Giulia, TSE 90421, 349 kr

Äntligen lite vitovska från Carso på Bolis, dessutom biodynamisk med Demetercertifikat. Ljust orange med doft av aprikos och persika, nötter och ostkant. Stram och tät med sträva tanniner fyllig frukt, läskande syra i fin balans med en läcker salthaltig mineralitet, lite som chardonnay i rätt händer uppträder i Puligny, en transparens uppfylld av kraft och mineraler. Druvorna till det här vinet kommer från 25-åriga vinrankor som växer i den med Carso synonyma järnspäckade kalkjorden. Efter skörd och vinifiering får vinet vila ”sur lie” i 24 månader på stora slavonska ekfatsliggare (botti) innan buteljering. (Panache, 600 fl.)

Flaskbild på Milan Nestarec TRBLMKR

Milan Nestarec TRBLMKR 2019, Tjeckien, TSE 92381, 329 kr

Spännande gulfruktig nos, en bråkstake som doftar gulgröna äpplen och aprikos, vita blommor. Energisk med örtiga toner, syrlig gul frukt, energi och personlighet med en nästan elektrisk kyss på tungan i avslutet. Naturvinsälskare kommer springa man ur huse efter detta läskande sommarpang. (Wine Waves, 900 fl.)

Flaskbild på Parcela Unica av Anselmo Mendes

Anselmo Mendes Parcela Única 2020, Portugal, Vinho Verde, TSE 92790, 299 kr

Gröngul frukt, mineralitet och sälta, touch av saffran och vitpeppar i nosen. Kraft och energi i en fyllig och tät fruktig kropp. Anselmo Mendes gör sällan någon besviken och det här kommer falla de flesta alvarinho-älskare i smaken, trots hela nio månader på ekfat. Ett prestigevin från några av Anselmos bättre lägen. (Stellan Kramer, 600 fl.)

Flaskbild på Thistle & Weed Brandnetel Chenin Blanc

Thistle & Weed Brandnetel Chenin Blanc 2022, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 92269, 219 kr

Mjukt inbjudande aromatik av honung, gul stenfrukt, vanilj och kaprifol. Tät och koncentrerad med fyllig kropp. Örtig och kryddig energi som övergår i ett långt gulfruktigt och blommig, helt torrt avslut. Jag älskar chenin blanc från Sydafrika när den kommer med den här personligheten och energin – fantastiskt! (Divine, 1800 fl.)

Flaskbild på Calera Central Coast Chardonnay

Calera Central Coast Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSV 92394, 269 kr

Elegant och stilrent med gul frukt i en tät och mustig nos som gör plats för örter, brynt smör och kokos. Driven syra, läskande frisk med tät fet struktur. Cleant och snyggt, ett bra pris och stor allokering göt att jag tipsar om att fler och fler kommer att hitta hem till Kali i sommar. (Johan Lidby Vinhandel, 7200 fl.)

Flaskbild på Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2021, USA, Kalifornien, TSE 90344, 599 kr

Ytterligare en chardonnay från Kalifornien, denna gång från Los Carneros. Elegant och generös nos av gul chardo-frukt, ekfat, brynt smör och vanilj i en tät och fylligt expressiv energisk stil med hög syra och läskande frisk frukt där koncentration och exceptionell längd är ledord. Elegant och exklusivt och mycket gott. (Vinunic, 960 fl.)

Flaskbild på Susana Ballbo Torrontes

Susana Balbo Signature Barrel Fermented Torrontés 2022, Argentina, Uco Valley, TSE 94359, 189 kr

Jag har inte varot helt frälst i begåvade Susana Balbos viner men den här rackarna på lokala torrontés är riktigt spännande och inbjudande. Ogräs och örtschampo, citrus och äpple i nosen, inte helt olik en sauvignon blanc men mer floral och örtig. Hög syra och syrligt gul frukt, litchi, carambola, grapefrukt och melon. Våga testa! (Valid Wines, 2400 fl.)

Flaskbild på Graywacke Sauvignon Blanc

Greywacke Sauvignon Blanc 2022, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90664, 195 kr

Svartvinbärsblad, passionsfrukt, nässlor, krusbär. Stram och tight, frisk syra, tvärtorr och i-hängande syrlig frukt av grapefrukt, flädersaft och passionsfrukt. Välbalanserat, fylligt och friskt men kanske inte riktigt min stil. Onekligen ett bra vin och för den som älskar eller är nyfiken på nyzeeländsk sauvignon blanc är in for a treat! (Handpicked Wines, 1800 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Craven Pinot Gris

Craven Pinot Gris 2022, Sydafrika, Coastal Region, TSE 90688, 189 kr

Från Newlands, en mörkt orangeröd pinot gris med doft av grapefrukt, rökig mineralitet, äpple, granatäpple och tranbär. Fyllig och tät, med stram struktur, tydligt markerade tanniner och skarp syra. Smaken syrlig och rödfruktig, hallon, örter och knallpulverrökiga toner med lätt lakritstouch i avslutet. Ett garantiköp för mig! (Handpicked Wines, 2400 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Chateau Fourcas-Borie

Château Fourcas-Borie 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 91125, 259 kr

Klassiskt från Listrac-Médoc med mörka körsbär, björnbär, söta plommon, läder, ceder, örter och blyertsväss. Tät och stram med torra tanniner, mjuk frukt och blåfruktig längd. Bra pris för bra vin, jag skulle nog lägga den i källaren några år till eller ge den en rejäl luftning i karaffen. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Flaskbild på Zidaric Teran

Zidarich Teran 2020, Italien, Friuli, TSE 90424, 349 kr

Teran är en lokal druva i Carso som har odlats där sedan romartiden. Druvan ger lätta fruktdrivna viner med härlig tuggbarhet och frisk fruktsyra. Ett charmigt personligt vin med inbjudande rödbärig nos, syrliga bär som lingon och tranbär, hög syra och stram struktur, läskande friskt, naturligt och gott. Enligt vinmakaren Benjamin är teran den druva som innehåller mest antocyaniner (antioxidanter) av alla. Mycket spännande och intressant vin för den som söker något nytt. (Panache, 600 fl.)

Flaskbild på Cera una volta lambrusco

Cantina Fratelli Carafoli C’era Una Volta Lambrusco 2022, Italien, Emilia-Romagna, TSV 95124, 149 kr

Lambrusco di Sorbara med sursyrlig rödbärig nos, floral av hibiskus och kaktus. Smaken liknar smulton och hallongodis, kanske är det hallonbåtar och fudgekola? Läskande frisk och stram syra, höga smaker, stramt syrlig och med lätt fruktig och pärlande mousse med fräsch mineralitet i avslutet. (Moestue & Cask, 14400 fl.)

Flaskbild på Agricola Punicas Montessu

Agricola Punica Montessu 2020, Italien, Sardinien, TSV 95424, 169 kr

Från Sardiniens största och mest betydelsfulla appelation Isola dei Nuraghi, ett skönt och lite eget vin av den smått överraskande druvblenden carignano, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot. Här finns i alla fall gott om röda bär och örter, fatkaraktär i form av ceder men också av torkad frukt och tobak. Torr och stram med läskande fräschör och driv i syran där tuggiga tanniner bjuder in till ett långt efterspel. Bra pris, många flaskor, lätt värt att provas! (Vinunic, 13200 fl.)

Flaskbild på L'Archetipo Niuru Maru

L’Archetipo Niuru Maru 2021, Italien, Apulien, TSE 92531, 169 kr

Ekologisk negroamaro från gårdar som sköts efter biodynamiska principer. Ljust syrliga röda bär i nosen, tranbär och röda rosor. Torr och stram med tuggiga tanniner, frisk syra och naturliga anslag. Mörkt rödbärig frukt i avslutet som är långt och koncentrerat. Ett av mina absoluta måsteköp! (Panache, 6000 fl.)

Flaskbild på Sierra de Tolono La Dula

Sierra de Toloño La Dula Garnacha 2021, Spanien, Rioja, TSE 92435, 219 kr

Kryddigt rödbärig med florala inslag av rosor, ekfat, och blåfruktig smak. Torr men josig och läskande syrlig med bjussiga tanniner och rödfruktig eftersmak. Kvinnan bakom vinet, Sandra Bravo (vilket kanonnamn!) använder enbart neutrala ekfat och amforor för vinifiering och lagring, vilket ger frukten det fokus den bör få. Smarrigt! (Provinum Vinhandel, 900 fl.)

Flaskbild på Veronica Ortega Kinki

Veronica Ortega Kinki 2021, Spanien, Bierzo, TSE 94330, 287 kr

Om årgång 2019 skrev jag så här: ”Öppen, ren och frisk bärdoft med mynta, eukalyptus och mjuk kolaton. Torr och stram men lätt i stilen. Juicy med hög syra och ren frisk elegant frukt, gröna örter, jordgubbe och hallon. 80% är mencia där resterande 20% är en fieldblend på de gröna druvorna godello, palomino och doña blanca. Hela klasar jäser på 5000-liters öppna ekfat och lagras i sju månader på 600-liters fat och 800-liters amforor”.
2020 årgången var vagt brettig av stall och läder med röda bär, syrlig röd frukt, hög syra och torra strama tanniner. Kinki 2020 levde inte upp till 2019, inte heller gör 2021 det med en vagt brettig inledning, mörkt röd frukt där jag förvisso anar den läskande mineraliska och friskt rena frukten och syran från 2019. Men jag har tro på Veronica Ortega och hoppas att detta är ytterligare en temporär dipp i något jag skulle bli förvånad över, inte snart övergår till ren och skär excellens – nästa år kanske vi får se? Men tyvärr håller inte årets prestation paritet med sitt pris. Jag är dock för ett köp om man vill prova själv.  (Principium Dryck, 480 fl.)

Flaskbild på Vallegre Touriga Nacional

Vallegre Touriga Nacional 2022, Portugal, Douro, TSV 92837, 159 kr

Blådoftande mörkbärigt och ungdomlig med sträva tanniner, mjuk varm frukt och lätta fat i avslutet. Ett riktigt fynd för priset för den som vill hitta ett bjussigt intryck av Portugals vinskatt där Douro är adressen och touriga nacional är druvan. (Quaffable Wines, 7200 fl.)

Flaskbild på Gabrielskloof Whole Bunch Syrah

Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2022, Sydafrika, Bot River, TSE 90151, 189 kr

Otroligt charmig syrah fostrad i ståltank vilket gett en inbjudande ren aromatik med både fräschör och energi. Peter-Allan Finlayson, kanske mest känd för sina viner under namnet Crystallum, sköter nu även svärföräldrarnas vingård Gabriëlskloof med bravur. En järnmineralisk touch och mörkt röd frukt smeker smaklökarna och den läskande syran är mycket frisk i välmående balans med täta grusdammiga tanniner som övergår i en lång örtbakad eftersmak – mycket gott! (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

Flaskbild på Calera Mt Harlan Reed Pinot Noir

Calera Mt Harlan Reed Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 92265, 819 kr

Exklusivt pinot noir från Kaliforniens Romanée Contis toppläge, den kalkrika Reed Vinyeard, beläget på cirka 670 meters höjd på Mount Harlan. Rödbärig, flirtig aromatik, energisk och elegant med jordgubb, örter, körsbär i en fullkomligt balanserad läskande syra med tät fokusering och strama förtjusande tanniner. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)

Flaskbild på Frogs Leap Rutherford Estate Cabernet Sauvignon

Frog’s Leap Rutherford Estate Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 90132, 579 kr

Klassiker från Napa Valley med en liten procentuell touch av cabernet franc till huvudrollsinnehavaren cabernet sauvignon. Fatkryddad och full av svarta vinbär, tvärdjup med fulländad elegans. Stram tät och koncentrerad, lätt frukt, tighta tanniner och lång charmerande finish. Har man stålar över är det en no brainer! (Ward Wines, 1200 fl.)

Flaskbild på Heartland Directors Cut Shiraz

Heartland Director’s Cut Shiraz 2020, Australian, Langhorne Creek, TSV 95897, 199 kr

Brainchild av Ben Glaetzer och Nick Keukenmeester med druvor från äldre vingårdar i Teangi och Pasquin. Inbjudande mörkt rödbärig frukt, tydliga toner av eucalyptus och mynta, mjuka tanniner, fylligt och läskande friskt. Tät och välbalanserad, fruktig med örtiga inslag och kraft och energi i ryggen där en lång finish längtar efter nygrillat kött. (Mondo Wine/Solera/Prime Wine, 7200 fl.)

Flaskbild på Leconfield Coonawarra Cabernet Franc

Leconfield Coonawarra Cabernet Franc 2021, South Australia, Coonawarra, TSE 93992, 169 kr

Kul med ren cabernet franc från Australien och Coonawarra där producenten har en hektar med cabernet franc, planterad 1982. Jag är inte helt bekant med det här vineriet men vinet provades och gav mig ett schysst intryck. Fruktig och generös nos, varmfruktig av solmogna körsbär, mjuk och varm med torra och mjuka tanniner, en grönstjälkig örtighet och ett lätt skalbeskt avslut. Priset är bra och grillen väntar. (Granqvist Beverage House, 1536 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.