Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Johannes Selåker!

Någonting att dricka? Med Johannes Selåker!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Han är journalist deckarförfattare, radio- och poddprofil där han tillsammans med författarkollegan Pascal Engman vänder ut och in på sina liv, familjer, sociala sammanhang, jobb och relationer, allt under en mörk skugga av självförakt och ett ljust hopp av humor. Någonting att dricka har träffat vin- och bourbon-kingen JOHANNES SELÅKER!

Porträttbild på Johannes Selåker. Foto: Gabriel Liljevall
Johannes Selåker är aktuell med podcasten Pascal och Johannes, spänningsromanen Nomaden tillsammans med Pascal Engman, samt radioprogrammet Fabriken, som sänds i P1. Foto: Gabriel Liljevall

Någonting att dricka med Johannes Selåker

Författare, poddare, tidigare journalist, nyhetschef, nöjeschef och nattchef på Expressen. Var ansvarig för de stora metoo-granskningarna. Debuterade som författare 2020. Skriver tillsammans med Pascal Engman serien Skymningsland som översatts till tio språk och vars filmrättigheter sålts. Debuterade som soloförfattare i augusti  förra året med romanen Fräls oss ifrån ondo, första delen i ny serie. Gör podden Pascal och Johannes och är sidekick i programmet Fabriken i P1.

 

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?

– Jag lägger en albinoljus, gärna amerikansk, lager i frysen men jag är lite för ivrig, liksom rädd att glömma bort att stoppa in den, så den hinner tyvärr frysa en aning innan jag äntligen skruvar av korken. Men vad gör det, för det är fredag, och genom hundratals terapitimmar har jag lärt mig att välja glädjen, isbitarna är ju bara textur, de förhöjer upplevelsen, det är kul att tugga lite även fast det ilar, den SKA drickas så, den SKA göra lite ont och den SKA drickas tillsammans med en bourbon, gärna Michter’s.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?

– Peter Doherty 2005 kunde nog med ganska små medel få en kväll att flyga. Annars uppskattar jag verkligen kvällarna i trädgården utanför huset i min tjejs bosniska hemstad Jajce, när familjen sover och jag delar en liten flaska rakija och några öl med hennes morbror Senad. Senad kan ingen engelska, ingen svenska. Jag kan fyrtiofem ord på bosniska. Men vilka samtal, vilka kvällar. Och de bosniska ciggen, Drinha i mjukpack, tre michelinstjärnor!

Vad är den största fördomen folk har om dig?

– Enligt näthataren och författaren Sebastian Mattsson är jag en av Sveriges få genomonda människor. Det ryktet har han kämpat på bra med att sprida.

Vad var de största utmaningarna med att satsa fullt ut på författarskapet?

– Att jag inte längre har en mediechefslön att leva på och bokförskott som veckopeng.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten för att färdigställa en roman?

– När min flickvän Magda till slut orkar läsa manuset i sin helhet, och börjar invända mot huvudkaraktären, som jag väl inte helt löst baserat på hennes dåliga sidor. Då kan det bli lite tyst hemma. Så tyst att jag ibland undrar om jag inte längre finns.

Vad är trendigt just nu att dricka i författarskrået?

– Gratis! Inga är så snåla som författare. Det är i alla fall vad jag fått höra från förlagsmänniskor. Och som den arbetarklasshjälte jag är står jag vid förlagsmänniskornas sida. För där dricker man gratis.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?

– Det är två frågor.
1. Med bekymrad röst, som vore frågan mer en varning, ett påstående, för jag, alltså den som ställer frågan, har läst dina böcker, och jag bryr mig om dig, oroar mig, har jag sagt att det här är en intervention: Kan du leva på dina böcker?
2. Med längtan i rösten, för det spritter i hela kroppen, för jag, alltså den som ställer frågan, är en gammal kvällstidningskollega, och min dag, kanske hela vecka, förmörkas om svaret är ja, men eftersom jag redan har kollat årsredovisningen på allabolag vet jag att svaret är nej, jag kan inte ens dölja skadeglädjen när jag säger: Kan du leva på dina böcker?

Favortirestaurang i Stockholm och dito i världen?

– Det är så jävla dryg stämning på 90% av alla svenska restauranger. Man är där på nåder? Jag har småbarn, när jag är ute vill jag ha låga trösklar, bara ostört få vara med mina vänner eller min tjej, maten är sekundär, jag vill ha ett vardagsrum. Och då återstår väl typ bara Taverna Brillo. Sen firade jag Pascals födelsedag på Il Ponte i Trogir (huvudbilden) och wow, aldrig har jag sett en man med tre bröstvårtor äta frutti di mare med sån iver! Jag trodde jag betalade för Michelinstjärnan, inte en modern skäggiga damen!

 

Porträttbild på Johannes med flickvännen Magda
Johannes med flickvännen Magda efter framträdande tillsammans på TV4 i samband med boklanseringen för romanen Fräls oss ifrån ondo. (Forum) Bild: Privat

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Sarajevsko.
Vin? – Det jag och Pascal stal från David Lagercrantz presentbord.
Sprit? – Michter’s bourbon. Den 10-åriga är otrolig. Den 30-åriga har jag inte råd med. Förlåt, jag har inte råd med nån av dem.
Cocktail? – Old fashioned med lite lite salt i.
Raggargrogg? – Rom o cola?
Festbål? – Har man Pimms i bål? Pimms! Och en kille med sportbag som delar ut bath salt!
Återställare? – Löpning! Albinoljus lager! Bourbon!

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?

– En kväll på en sportbar i Ystad brände jag och Pascal hela vårt tjeckiska förskott för att fira… värmeböljan eller våra tjejer, tror jag. Det tog oss väl lite drygt tre och en halv runda öl in i kvällen. Jag tror förövrigt tjeckerna inte betalat än, det var nån vajsing.

Har du något husvin hemma?

– Eftersom min tjej har någon slags selektiv dryckesstörning som innebär att bara ett vin (eller valfri dryck) går att tycka om samtidigt har vi alltid hennes husvin Marqués de Riscal Rioja hemma (även om jag egentligen tror hon inte känner någon smakskillnad, hon gillar bara att riva av det där guldiga nätet). Innan drack hon bara Tre Apor så efter det kan jag ändå leva med enformigheten.

Vilken flaska vin kraschar du oftast på Systembolaget?

– Haha! Senast var för bara någon vecka sedan när jag i kassan bredvid upptäckte en gammal dejt. Grejen var att jag blev för full varje gång vi sågs. Och nu stod jag där, en måndag, med fyra flaskor vin och två bourbon i korgen. Det gjorde mig så jävla självmedveten. Nonchalant försökte jag häva upp flaskorna på bandet som för att säga att det här inte är nåt, det här gör jag varje dag, fast egentligen gör jag det aldrig, har jag förresten sagt att jag är nykterist nu, och självklart missade jag bandet och två flaskor Poliziano Vino Nobile di Montepulciano gick i kras, vin överallt och särskilt på mig. Alla stirrade på mig. Utom hon.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?

– Sudzuk och rakija när solen försvinner ner bakom bergen som omger min älskade flickväns bosniska hemstad Jajce och grannen i huset bredvid bestämmer sig för att testa sin nya vinkelslip men kommer av sig, det är nåt som saknas, maskinen skär ju i öronen, det är inte bra, han kliar sig i huvudet, tänker lite, sen backar han upp bilen, i bakluckan har han byggt en subwoofer, nu blir det turbofolk, han ska bara öppna alla dörrar, för han måste ha volym, han måste ju överrösta vinkelslipen, hur ska han annars skydda öronen, och innan turbofolkmusiken dundrar igång höjer han vinkelkapen mot mig i en imaginär skål, för vilken fin kväll vi har!

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?

– Elis Burrau och författande.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Hotshots är skoj! Och mättande! Jag är alltid hungrig. Fast en period under mina yngre år var det en fastighetsarvtagare som på varje fest tog med sig en sportbag. Från den delade han ut den under några skälvande veckor lagliga syntetiska drogen bath salt som vore det hubba bubba. Det gav en… speciell stämning. Särskilt som han sålde in det som just hubba bubba, nåt att snacksa på.

Samma sak om vad som får en fest att krascha?

– Det är väl om killen med sportbag inte får vara kvar?

Din bästa vinupplevelse någonsin?

– Förmodligen när jag och Pascal Engman gick på vad vi trodde var en releasefest men som visade sig vara David Lagercrantz 60-årsfest. Kanske borde vi ha misstänkt något eftersom den hölls hemma hos honom. I alla fall var vi väldigt nervösa kring vad vi skulle ha med oss. Valet föll på varsin flaska Borgogno Barolo Riserva (2016), 2010. Men när vi såg presentbordet kom osäkerheten över oss. För nu var det ju en 60-årsfest. Och vi kommer med lite vin!? Så framåt småtimmarna slet vi åt oss flaskorna och smet ut. Och när jag sen korkade upp var det som att dricka gratis vin, det var ju redan budgeterat som gåva! Förlåt!!

Om man vill dela en flaska med Johannes Selåker, vart hittar man dig säkrast?

– Med glassplitter kring fötterna och rödvin över byxorna på Systembolaget på Rosenlundsgatan.

 

Porträttbild av Johannes Selåker med sin senaste roman foto Gabriel Liljevall

Fakta om Johannes Selåker

Bor:Södermalm, Stockholm.
Familj:Flickvännen Magda och vår son Dino.
Gör: – Författare och poddare.
Aktuell med: – Podcasten Pascal och Johannes, spänningsromanen Nomaden tillsammans med Pascal Engman, samt radioprogrammet Fabriken, som sänds i P1.
Känd som: – Johannes Säråker, enligt Hanif Bali.
Kul kuriosa: – Jag är en av få personer som fått se Pascal Engmans tredje bröstvårta.

 

Vill du läsa fler intervjuer? Någonting att dricka med…

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.