Någonting att dricka? Med Karin Ericson!
Lästid: 4 minuter
Hon är frilansande copywriter som skrivit Wettex mest klickade rubrik någonsin och ligger bakom en och annan rad från Sveriges mest kända möbelföretag. Hon är även krogkritiker, utbildad sommelier, vinskribent och föreläsare på sommelierskolan The Wine Hub. Hon har bland annat skrivit boken Malmö Cooking tillsammans med kocken Titti Qvarnström, vunnit Skånska Gastronomipriset för sin vassa penna och driver kontona @malmofoodstories och @grapewild. Utöver allt det är hon en uppskattad kollega och vinskribent hos oss på Wine Table. Någonting att dricka har träffat KARIN ERICSON!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Om jag är barnledig vill jag ha ett bubbel i glaset och starta helgen klockan 15 på mitt kontor som ligger perfekt nära en fortsättning på cocktailbaren Gaji eller en ostron-AW på saluhallen. Om jag har barnhelg vill jag laga något gott hemma, landa i soffan och mysa med ett Spätburgunder från Tyskland.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Kurt Cobain och ett Kistler pinot noir från Russian Valley. Han skulle få sitta på en pall och spela ”The man who sold the world” för mig. Tror tyvärr inte han skulle kunna ge mig något bra livsråd.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är otrevlig och dryg. Har hört allt för många gånger av okända ”Men du var ju jättetrevlig!”. Tro det eller ej men jag är jordnära, rolig och mjuk i kanterna.
Vad var de största utmaningarna med att utbilda sig till sommelier?
– Att lära sig alla appellationer i Bourgogne och slott i Bordeaux. Jag är värdelös på att minnas namn och fick jobba massvis med mindmaps. Önskar även att jag valde franska i högstadiet och inte ekonomi. Det hade underlättat!
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten att lära ut vinkunskap i sommelierutbildningen på The Wine Hub?
– Jag föreläser främst om Tyskland, Österrike och mousserande och av ansiktsuttrycken att döma är den tyska lagstiftningen riktigt jobbig att förstå, och att lära ut. Det är många olika klassificeringar att hålla reda på och inte alltid logiskt, samt svåra ord. Sen är det alltid svårt att lära ut subjektiva upplevelser, som hur hög syran i ett vin är, eller fylligheten. Det handlar mycket om erfarenhet och jämförelser för att få förståelsen på vägen.
Vad är trendigt just nu att dricka bland Malmös vingäris?
– Alkoholfria drinkar ”Mocktails”, lätt fizzy rött naturvin och orange vin.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Hur blir man krogkritiker?
Hur håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Jag provar massor med vin regelbundet, reser så fort jag får möjlighet, går på masterclasses och har blindprovningar med andra sommelierer. Skitkul! Att skriva om vin är också ett sätt att tvinga sig att hela tiden upptäcka nytt och hänga med.
Favoritbar i Malmö och dito i världen?
– I Malmö älskar jag Brogatan för stämningen och att de aldrig bangar för att öppna riktigt bra flaskor på glas och har ingen trist glaslista. Samt BISe för vinkällaren. I världen gillar jag pionjären Bar Brutal i Barcelona och att dricka vin hos Rosforth & Rosforth under bron i Köpenhamn.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Lokal IPA.
Vin? – Jura.
Sprit? – Mezcal.
Cocktail? – Aviation.
Raggargrogg? – Tinto de verano. Rödvin och citronläsk är ett life hack.
Festbål? – Vit Sangria.
Återställare? – Bloody mary har räddat mig.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Världens svåraste fråga, vill svara allt detta. Chenin blanc, carricante, assyrtiko, riesling, pinot noir, cabernet franc, barbera.
Jura, Loire, Etna, Piemonte, Pfalz, och Champagne så klart! Om bara ett: Chenin blanc, Etna, vita karismatiska viner med hög syra, gul frukt, mineralitet och bränt gummi. Lätta rödbäriga viner med stram tanninstruktur och pepprighet.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Champagne så klart! Gärna en odlarchampagne.
Har du något husvin hemma?
– Jag har alltid riesling hemma.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Matchade gnocchi med grönkål, saffran och ett smör på pistage och sherry av kocken Frida Nilsson med Domaine du Pélican, Savagnin Ouillé, från Jura. Det var så mycket wow! Annars råbiff och beaujolais från Morgon en fredag.
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Sauvignon blanc och getost.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Champagne och tequila shots.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Också tequila shots.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Min första upplevelse har inte släppt taget om mig. Det var på Daniel Berlin för många år sedan och hans pappa hade gjort en matchning med menyn som var makalös. Det öppnade ögonen för mig kring mat och vin i kombination. Specifik flaska kan jag inte välja, även om ett Julian Haart Goldtröpfchen riesling kabinett på magnum som jag fick på Franzén sitter kvar i minnet som magisk trögflytande guld.
Om man vill dela en flaska med Karin Ericson, vart hittar man dig säkrast?
– På Riket i Malmö. Sjukt mysigt ställe att hänga på.
Fakta om Karin Ericson
Bor: – Malmö.
Familj: – Min son, en fransk bulldog som heter Cleo (svensk rappare) och en katt som heter Alenquer (vindistrikt i Portugal).
Gör: – Är copywriter i eget företag, krogkritiker, vinskribent och vinföreläsare.
Aktuell med: – Startar upp tredje sommelierutbildningen i Malmö med The Wine Hub i vår.
Känd som: – Den som alltid börjar dansa först.
Kul kuriosa: – 2014 fick jag frågan om jag ville sitta i juryn för Sveriges Mästerkock. Jag stod höggravid ute på landet när telefonsamtalet kom och ni vet ju vem det blev istället…