Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med vinentreprenören Malin Eklund!

Någonting att dricka? Med vinentreprenören Malin Eklund!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Ni känner henne kanske som poddare från "Keeping up med Jennie och Malin" som hon har tillsammans med Jennie Hammar eller som grundare till PR-byrån Second Home PR och Commerce, tillsammans med Edit Brunner och Lisa Agerman? Vi har pratat vin med Malin Eklund som utöver inledningen även är vinentreprenör, delägare och grundare av det amerikanska vinbolaget Un'sweet Wines.

“Man bör dela en flaska orangevin på Café Stella till tonerna av livemusik i Silver Lake”

Någonting att äta, någonting att dricka…
– Oftast är det min 11-åriga dotter Belle som får bestämma var vi äter på helgerna och då blir det såklart Justin Biebers rosa pasta “Paccheri Alla Justin Bieber” som finns att beställa på menyn på den urgulliga uteserveringen II Pastaio i Beverly Hills. Till det blir det ett självklart glas sangiovese!

winetable_il_pastaio
Il Pastaio i Beverly Hills

Som bosatt i Los Angeles, är det stor skillnad på vinkonsumtionen och dryckeskulturen jämfört med Stockholm?
– Ja, nu driver jag i och för sig ett vinbolag här så så då blir det ofta vinprovning på arbetstid. Men överlag så dricker man nog oftare vin till middagen här, då vädret alltid är tillåtande, än vad jag gjorde när jag bodde i Stockholm. Sen kan man ju beställa hem sitt favvo-vin tillsammans med sina matkassar här vilken tid som helst, så visst är tillgängligheten mycket större. När jag bodde i Stockholm var det mer ”en kväll i veckan” som var avsatt för vinfestligheter.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Den delar jag med min roliga och briljanta partner Lisa Agerman som jag startade upp Un’sweet Wine med. Då sitter vi på min veranda och smuttar på vår egna cabernet sauvignon som är odlad och framställd här och så småskryter vi om hur god den är trots låg sockerhalt, hehe!

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Jag var på middag i förra veckan och testade musikern och artisten Lykke Li’s Yola Mezcal och blev väldigt förtjust, så den drycken kan jag garantera lyfter vilken fest som helst!

winetable_yola_mezcal
Lykke Li’s Yola Mezcal

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin?
– Just nu är det nog en shiraz från Australien som jag väldigt kär i. Men jag tröttnar aldrig på alla otroligt goda viner från Sonoma County och Napa Valley.

Hur ser en ultimat dryckesupplevelse ut för dig?
– Att man vågar testa sig fram som man gör med allt annat. Våga välja ut ett vin du ska dricka till din mat och strunta i reglerna. Tänk lite som med mode, förut var det ju verkligen en massa regler kring vad man skulle och inte skulle ha på sig men idag gör ju folk som dom vill. Jag hoppas verkligen att den trenden även spiller över till vin.
Vill du ha is i ditt vinglas, ha is i ditt vinglas. När vinlistan kommer in på krogen vågar ingen beställa. Man försöker hitta ”experten” i sällskapet som ska välja vin åt alla. Det är jättekonstigt, man ger ju inte matsedeln till någon annan och ber att den ska bestämma vad du ska äta? Så, självförtroende!

winetable_malin_eklund
Malin Eklund

Inför helgen behöver vi alla lite bra drinktips, ge oss en för:
Fredag: En god ljus japansk whiskey eller en shaken negroni sour.
Lördag: – The sunset margarita with pomegranate-juice.

Om man är turist i Los Angeles, ge oss topp tre på bästa vinupplevelser/vinbarer/restauranger.
– Man bör dela en flaska orangevin på Café Stella till tonerna av livemusik i Silver Lake, eller sippa på kallt chardonnay ute på piren på den organiska restaurangen Malibu Farm där man kan äta sjukt god Lobster Mac N´Cheese. Om man vill fira till det lite extra ska man kika in svensken och toppkocken Robert Sandbergs nyöppnade restaurang Habitue som är en klass för sig.

winetable_cafe_stella
Café Stella i Silverlake

Hur håller du dig uppdaterad på vad som är nytt och spännande i vinets värld?
– Ja, det är ju mitt jobb. Här i Kalifornien lanseras det massa nya viner varje dag och trenden med så kallade ”better for you” viner har slagit stort det senaste året. Kunden kräver idag mer öppenhet och tydlighet och jag tror att det är därför vi har lyckats nå fram med vårt vinbrand Un’sweet här då vi har en supertydlig kommunikation om vad vårt vin innehåller. Många konsumenter lever i tron om att vin bara främst innehåller druvor, få vet att massor med ämnen får tillsättas i vin, som många gånger tillverkaren inte ens behöver deklarera eller påvisa, här i USA.

“Sen finns det numera vin med weed här i Kalifornien, haha, inte gott”

Ge oss en vinspaning för 2023 från det stora landet i väster.
– Ett tag var det ju naturvinerna som fyllde alla nya hyllor ute i de trendiga vinbutikerna här, men det man ser nu är att vego-vin är på uppgång. Många viner filtreras och har animaliska biprodukter i sig. De stora vinbolagen kommer behöva bli mer transparenta och sätta tydliga labels på produkterna för att kunna behålla den unga nya generationen av woke-vinälskare! Sen finns det numera vin med weed här i Kalifornien, haha, inte gott!

Fakta om Malin Eklund:

Bor: West Hollywood, Los Angeles, USA.
Familj: Sigge och barnen Viggo, Truls och Belle.
Gör: Driver Los Angeles-baserade vinvarumärket Un’sweet Wine som producerar veganska, ekologiska viner med låg sockerhalt på den amerikanska marknaden Unsweetwine.com
Vid sidan av vinet jobbar jag med och är medgrundare av Second Home PR & Commerce tillsammans med PR-proffsen Lisa Agerman (som ledde & Other Stories expansion här i USA) och Edit Brunner (tidigare Sverigechef på Splay Networks) som ska hjälpa svenska bolag att få genomslag på den amerikanska marknaden med inriktning på mode, beauty och retail.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.