Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 februari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 februari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Det kryllar av goda viner i kommande släpp och frågan är om marknaden orkar med alla lanseringar. Det är ett rasande tempo och många etiketter. Systembolaget har till och med själva flaggat för att köpfrenesin mattats av något och det kanske inte så lite är ett tecken på tidens tempo. Förutom de listade vinerna nedan släpps även ett flertal exklusiva toppviner, men dessvärre har de en låg allokering och således inte varit med på någon sortimentsprovning. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_skepparps_grand_prix_rosé

Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé 2021, Sverige, TSE 92147, 299 kr

Stilren rosé från en av Sveriges bästa mousserandemakare. Aromatiskt parfymerat av röda krusbär, vita vinbär och vinbärsblad med tät pärlande mousse, frisk syra, bittercitrus och grapefrukt i ett tvärtorrt avslut med sirlig längd. Druvblenden består av rondo och cabernet cortis som vuxit i lätta sandjordar i sydsluttningar intill Verkaån i Kivik. (Skepparps Vingård, 2000 fl.)

 

VITT VIN

winetable_nyprovat_carl_loewen_laurentusaly

Carl Loewen Laurentiuslay Riesling Alte Reben Trocken 2021, Tyskland, Mosel, TSE 92966, 230 kr

Riesling från branta sluttningar och gamla vinrankor har gett en klassisk och elegant aromatik av petroleum, florala örter, gul stenfrukt och smågodis. Frisk hög syra, välbalanserat och torrt i avslutet med mogen syrlig frukt. Historisk vingård, som sträcker sig tillbaka till år 1803 då familjen Loewens förfäder köpte vingårdar i Maximiner Klosterlay i och med sekulariseringen under Napoleons tid. (Wine Stain, 600 fl.)

winetable_nyprovat_tegernseerhof_loibenberg_smaragd

Tegernseerhof Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2021, Österrike, Wachau, TSE 92307, 259 kr

Toppen-grüner från Wachau med tät aromatik av örter, gul stenfrukt, krusbär, päron och vitpeppar. Fet, fyllig och komplex med frisk syra, koncentrerad frukt i ett kryddigt och vitpepprigt, solmoget och varmt sötfruktigt avslut. Familjen Mittelbach har i fem generationer odlat vin i området Wachau där vinproduktionen är daterad så långt tillbaka som till 1427. (Vintedge, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_de_montcy_cour_chevery

Domaine de Montcy Licorne Cour-Cheverny 2020, Frankrike, Loire, TSE 92550, 295 kr

Ekologiskt och biodynamiskt odlad romorantin som är en lokal variant i Loire och idag endast odlad i Cheverny. Tidigare har vi bekantat oss med druvan genom producenten Domaine des Huards viner men nu alltså genom en ny bekantskap, i alla fall för mig. Inledningen något volatil med aromer av kaprifol, ylle, gula blommor och naturliga jästtoner. Även syran upplevs något spretig och volatil inledningsvis men lugnar sig med en tid i glaset. Har endast provat en flaska och den var möjligen något svajig. Dock ett spännande vin på en druva man inte ofta får möjlighet att prova. Kul för vinnörden att hugga och fin flaska för alla vinfluencers där ute. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)

winetable_nyprivat_riffault_sancerre_monoparcelle_538

Domaine Claude Riffault Sancerre Monoparcelle 538 2020, Frankrike, Loire, TSE 95182, 431 kr

Ekologisk och biodynamiskt certifierad sauvignon blanc från ett mindre parcelle på cirka ett halvt hektar i vingården Les Desmalets, som delar jordmån med de mest kvalitativa delarna av grannkommunen Chablis. Syrlig stenfruktig citrusnos, äpple och örter, mineral och sälta. Tät, fyllig och energisk, så fantastisk som bara sauvignon blanc kan vara från rätt plats och ur rätt händer. Otroligt gott! (Tryffelsvinet, 294 fl.)

winetable_nyprovat_rollin_pernard_vergeless_les_cloux

Rollin Pere et Fils Pernand-Vergelesses Les Cloux 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93551, 398 kr

Från familjegård som gått mot det naturliga uttrycket, generation efter generation med ren frukt från kalkrika jordar. Gulfruktig med smöriga popcorn och örter. Läskande syra, stram, frisk och elegant tät frukt med kalkiga inslag och fyllig textur. Avslutet läckert nötigt med lång fin eftersmak av fatkaraktär. (Chastel Beverage, 420 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_trouillet_macon_vinzelles_les_morandes

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 92135, 191 kr

Ny årgång av en Mâconsk favorit. Tät och gulfruktig med äpple, citrus, popcorn, smör och örtmix i en eldigt kryddig finish i fin balans mellan frukt, syra och textur. Årgången bjuder likt förra året ett citruszestig sting i avslutet som är både friskt och snärtigt. Södra bourgogne är adressen vi kommer att få se mer av när det gäller högkvalitativa viner som dessutom är otroligt prisvärda än (redan 22 kr upp sedan förra lanseringen) – så skynda fynda! (Terrific Wines, 2600 fl.)

winetable_nyprovat_assyrtiko_by_gaia_wild_ferment

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021, Grekland, Santorini, TSE 93462, 299 kr

Örtig saltstänkt mineralisk inledning med gul äppelfrukt och citrus. Mineraldrivet av havssälta och umami, örter, rökiga stenar, gröna buskar och sandiga toner över grön frukt och korall. Driven syra, fyllig textur, energi och kraft inbakad i en frisk havsbris. Assyrtiko född ur svart vulkanjord och oympade rotstockar av 70-80 åriga bushvines. Ett mycket häftigt vin!  (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_tim_adams_semillon

Tim Adams Semillon 2021, Australien, Clare Valley, TSV 95580, 171 kr

Endruvsviner på semillon är inte helt vanliga på våra breddgrader, definitivt inte om de kommer från Australien. Här i en vitblommig och gulfruktigt örtig tappning med torr stram textur, egensinnig frukt och mörkfruktig mogen eftersmak av rök, fänkål och lakrits. Vidare touch av stenkross och krutrök, syrligt och koncentrerat med lätt bittercitrus i avslutet. Det är ett väldigt speciellt vin, parfymerat och eget, men kul att testa. Kallar du dig vinintresserad landar detta i din korg på fredag. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

 

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_tutto_anfora_bianco_la_ginestra

Tutto Anfora Bianco La Ginestra 2021, Italien, Toscana, TSE 91215, 219 kr

Ekologiskt skalmacererad trebbiano uppvuxen i naturlig miljö och fostrad på amfora i sju månader av ett kooperativ. Smak och doft av gul stenfrukt, mynta, polka och pomerans. Friskt fyllig med torra tuggiga tanniner. Fullkomlig energi och dynamik i ett långt friskt och välbalanserat eftersspel. Gott vin – gott köp! (Panache, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_aphros_phaunus_loureiro

Aphros Phaunus Loureiro 2021, Portugal, TSE 93434, 259 kr

Vasco Croft är numera ett household-name på den svenska vinscenen. Hans skalmacererade loureiro är sprängfylld av aprikos, persika, örtschampo, florala inslag, apelsin och gula blommor med driv i syran. Fyllig och tät, syrlig och energisk, kramande tanniner och lätt mineralisk torrma. Ett arkitektritat biodynamiskt vårsprittande glädjevin! (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_qvevris_mze_khikhvi

Twins Wine House in Napareuli Qvevris Mze Khikhvi Qvevri 2020, Georgien, TSE 90553, 151 kr

Lokala druvan khikvhi, jäst och lagrad på leramfora, lokalt kallat qvevri. Med över 8000 år på nacken har georgierna finslipat sin teknik och gör sina viner ur ett historiskt perspektiv med en samtida tillgänglighet och förståelse för dagens gastronomi. Smak av äpple, aprikos, hjortron, apelsinskal, mandarin och örter. Torrt, stramt och tannintätt. Otroligt prisvärt och bra allokering. Bra köp för den som vill upptäcka något nytt. (Grapeskin Wines, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_naranjo

Vina González Bastías Naranjo 2021, Chile, Maule, TSE 92100, 229 kr

Vagt orangefärgad skalmacererad druvblend av pink moscatel, torontel och país från omypade bushvines längs Maules flodbankar. Fruktig av apelsin, mandarinskal och aprikospuré. Fyllig med söt torkad frukt, frisk syra och torrt avslut. Vinet har lagrats ett halvår i återanvända chilenska fat gjorda av raulí, en typ av bokträd som växer i Chile. Vinet har varken klarnats eller filtrerats och har buteljerats för hand. (Remilio/Wena Wines, 2196 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_francois_villard_saint_joseph_reflet

François Villard Saint-Joseph Reflet 2019, Frankrike, Rhône, TSE 58633, 379 kr

Favoritproducent vars Saint-Joseph utgörs av fokuserad och driven syrahfrukt. Lätt reduktiv inledning, tät av mörkt rödsvart frukt, järnig mineralitet och charkigt rökiga fat. François Villard var tidigare kock som skolade om sig till sommelier och sen gick all in i vinets värld. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_montirius_garrigues

Domaine Montirius Garrigues 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSV 93391, 229 kr

Ekologisk grenache och syrah från Vacqueyras fylld av körsbär, mörka bär, örter och mineral. Torrt och stramt med hög koncentration och energi i syran och lättklunkad läskande josigt syrligt avslut med tät fokuserad struktur. Örter, garrigue och körsbärsfrukt med sandig stenig mineralitet i avslutet, mycket välgjort och balanserat. (TM Kvalitetsviner, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_le_clos_dun_jour

Le Clos d’un Jour 2020, Frankrike, Cahors, TSE 92471, 209 kr

Ekologisk malbec av snyggaste snitt, backat av merlot i nattsvart elegans och ockult svansföring. Mörkt svartbärigt av plommon och körsbär, tät och koncentrerad, mineralisk stram och salthaltigt umamistinn. Bra pris för den som vill upptäcka the dark side of wine.(Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_gattinara_franchino

Gattinara Franchino Mauro 2018, Italien, Piemonte, TSE 93446, 299 kr

Ekologiskt utan certifiering, ett riktigt kryddpaket av 100 % nordpiemontesisk nebbiolo. Djupt tegelröd, aromer av körsbär och rosor, tjära och nypon. Otroligt välbalanserat, torrt, syrligt, fruktigt och snyggt. Tillgängligt via ett par timmar i karaff, annars öppnar du ett ypperligt drickfönster om några år, säg 4-5 och får ett riktigt kraftpaket till hantverk från de grova händerna på en äkta traditionell och avsides belägen vinmakare. (Brix Wine Consultants, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_montebruna_barbera_dasti_braida

Braida Montebruna Barbera d’Asti 2020, TSV 94152, 199 kr

Klassisk barbera från Asti. Återkommande kvalitativ lansering till bra pris. Friskt rödbärig nos, rosor, stram sträv med tryck i frukt och hög syra. Välbalanserad och läskande läcker Braidaenergi som vi känner den från tidigare årgångar. Kösbärsfruktig med skyhög syra, glad pigg frukt med hög klunkabilitet trots knivskarp struktur och relativt hög alkohol. Bravo! (Wine Affair, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_altare_langhe_nebbiolo

Altare Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 92352, 229 kr

Unge prodigyn Nicholas i Dogliani fortsätter att göra övertygande viner, här från hans få rader med nebbiolo som planterades 2014 och växer i den nedre delen av familjens vingård där jordmånen till största del består av kalkrik lerjord. Vagt reduktiv inledning med spritsig energisk syra, ren frukt av körsbär, och florala toner av rosor och viol. Ett mycket inspirerat och passionerat stycke vin. (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_la_riva_boffa

Alfiero Boffa Barbera d’Asti Nizza La Riva 2016, Italien, Piemonte, TSE 91105, 229 kr

Den framlidne barberakungen Boffa är alltid prisvärt, även ute på krogen. När vi nu kan plocka hans viner från hyllan lär några hamna direkt i min källare. Aromatisk nos av körsbär, läder, tjära och rosor, lätt av smörkola och örter. Hög men välintegrerad syra, tät frukt och lång spirande eftersmak. Boffalicious!
(Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_lastoppa_trebbiolo

La Stoppa di Elena Pantaleoni Trebbiolo 2021, Italien, TSE 58629, 195 kr

Elena Pantaleone gör tillsammans med sitt team på La Stoppa rustika men eleganta viner, stöpta i sitt landskaps former och med lokal touch. Trebbiolo Vino Rosso är ett naturligt kanonvin fyllt av körsbär och stenig mineralitet av druvorna barbera och bonarda. Mjuk söt frukt, frisk syra i en läskande struktur med ett heltorrt avslut. Charmigt och personligt. (Wine Trade, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_muga_prado_enea

Bodegas Muga Prado Enea Gran Reserva 2015, Spanien, Rioja, TSE 92247, 589 kr

Klassisk elegans från en av Riojas storheter med fräschör i nosen av röda bär och färska örter. Rent och läskande, syrligt med kraft i textur och struktur, energi och personlighet. Svartfruktig med fatinslag, ceder, granbarr och örter. Kryddigt eldig strukturerat, koncentrerad elektricitet över solmogen frukt med ett värmande temperament av druvorna tempranillo, graciano, mazuelo och garnacha. (Terrific Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_torre_muga

Torre Muga 2019, Spanien, Rioja, TSE 92297, 699 kr

Något mer koncentrerad än ovan, är storesyskonet Torre Muga som naturligtvis också bjuder på klassiska register. Mörkt rödbärig och svartfruktig, tät i tanninstruktur med koncentrerad frukt, fyllig textur och kraftfull struktur. Stort på alla punkter men inte utan stil, elegans och finess. Druvorna i denna ståtliga pjäs är tempranillo, graciano och mazuelo. (Terrific Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cune_imperieal

Cune Imperial Gran Reserva 2017, Spanien, Rioja, TSV 95274, 449 kr

Mer Rioja, här med svart söt frukt, mörkt rödbärig, körsbär och plommon med ekfat, läder, vanilj och örter. Torra strama och tuggiga tanniner, sötsyrlig frukt, örtigt kryddigt avslut med inslag av fat. Klassisk elegans och classy svansföring. (We & Wine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_olivier_riviere_rayos_uva

Olivier Riviere Rayos Uva 2021, Spanien, Rioja, TSE 95242, 159 kr

Modern Rioja från en fransos med ursprung i Bourgogne som odlar ekologiskt utan certifiering och som vi skrivit om vid tidigare lanseringar på hälften tempranillo, hälften garnacha och graciano. Sursyrlig bärdoft av körsbär, rönnbär och tranbär. Tät, fruktig och torr, välbyggd och personlig. Rent och snyggt, men ännu lite kantigt, skavigt ung. Dock vill jag poängtera att detta är ett mycket bra köp, givet allokering kontra pris. (Brix Wine Consultants, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_kelman_touriga_nacional

Juliana Kelman Touriga Nacional 2018, Portugal, Dão, TSV 92002, 218 kr

Mörkbärigt, örtigt, stramt och strävt från en brasilianska återfunnen i Portugal och med druvor från Nelas som ligger på 430 meters höjd. Elegant och rent med torra tanniner och begynnande mognad i frukten. Juliana producerar sina viner enligt minimal intervention-principer i syfte att bevara äktheten av druvornas ädla ursprung med hållbara produktionsmetoder och hållbart jordbruk, rationell användning av resurser och bevarande av det lokala ekosystemet. (Wine Group, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_gal_tibor_egri_bikaver_superior

Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2019, Ungern, Eger, TSV 94376, 151 kr

Kraftfullt tjurblod av mestadels kékfrankos, delar syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, pinot noir och en liten kläm merlot. Skarpt syrlig doft av röda bär, syrlig frukt och garderobsdammiga mineraliska toner. Djupt aromatisk med köttiga körsbär, plommon, tobak och lagerblad. Tannintät men något ogin i syran, upplevdes även något obalanserat vid provningstillfället. Jag har dock tidigare erfarenheter av vinet som inte brukar svaja. (Wine Affair, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_avondale_la_luna

Avondale La Luna 2016, Sydafrika, Paarl, TSV 90088, 239 kr

Ekologiskt odlad blend av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot och petit verdot. Aromatisk kraftfull nos av mörka körsbär, plommon, björnbär och cederträ med en hint av salubrin. Volatilt syrlig till en början med skarp bärfrukt, rödsvartbärig av körsbär, svartvinbär och tuggiga tanniner. Ett fylligt kraftpaket med finess och energi, hög koncentration och driven syra med lång koncentrerad eftersmak. (Handpicked Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_tapiz_seleccion_de_barricas

Fincas Patagónicas Tapiz Seleccion de Barricas 2019, Argentina, Luján de Cuyo, TSV 91213, 201 kr

Rejält höghöjdsvin av malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot och syrah som växer i alluviala jordar av sand, kalksten och lera. Fullmatat och kraftfullt med aromer av svartvinbär, mörka plommon, björnbär, kakao, träfat, örter, mynta, kryddor och svartpeppar i en läskande och energiskt syrlig förpackning. På med Patagonia-kepsen och -västen och tänd en brasa för ett stycke bättre kött med bröd, det är ett måste. (Vinovativa, 7800 fl.)

winetable_nyprovat_prophets_rock_rocky_point

Prophet’s Rock Rocky Point Pinot Noir 2021, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 93062, 319 kr

Något mer reduktiv inledning än tisigare årgångar, men underliggande fint parfymerad av jordgubb, körsbär, sandelträrökelse, cederfat, tujahäck, örter och hint av gasolin. Smaken elegant och välbalanserad ,tät, torr och stram med fyllig umamisälta och mineralitet, hög syra och mjuka tanniner avrundat av elegant koncentrerad frukt. Ett fantastisk vin för den som vill prova nyzeeländskt pinot noir av världsklass – likväl för den som ännu inte är övertygad om druvans förträfflighet. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)

 

WEBB-lansering torsdag 16 februari

winetable_nyprovat_deutz_william_meurtet

Champagne Deutz Hommage á William Meurtet 2015, Frankrike, Champagne, TSE 93748, 1150 kr

Charmigt årgångsvin på 100-gubben pinot noir med brioche, citrus och äpple, energi och pondus i en fylligt krämig textur, mjuk fin mousse och läskande hög syra. (Swedish Brand, 24 fl.)

winetable_nyprovat_deutz_cuvé_william

Cuvée William Deutz 2013, Frankrike, Champagne, TSE 93751, 1750 kr

Välavvägd årgångsblend av pinot noir, pinot meunier och chardonnay med fyllig, komplex och energisk koncentration. Mjuk mousse, hög syra, utvecklad mognad och smaker av äpple, brioche och nougat. (Swedish Brand, 240 fl.)

winetable_nyprovat_gaja_camarcanda

Gaja Ca’Marcanda 2019, Italien Toscana, TSE 93460, 1399 kr

Gajas supertuscan är i årgången en veritabel energibomb. Från Bolgheri med besked av druvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc, fylld av frukt och struktur, syra och läskande elektricitet, högkvalitativt, tillgängligt och mycket gott! (Lively Wines, 180 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.