Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pangig pinot noir – 9 bra vintips i det fasta sortimentet

Pangig pinot noir – 9 bra vintips i det fasta sortimentet

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Från budget till lyx, från fjäderlätt till fylligt, och från nya världen till Frankrike. Här tipsar Andreas Grube om nio kalasbra pinot noir-viner i olika stilar och prisklasser som alla finns på Systembolagets fasta hylla.

laetitia

Laetitia Estate Pinot Noir 2020, nr 2192, 207 kr

Stadig och stabil pinot från Central Coast i Kalifornien. Här finns gott om fylliga toner av solmogna bär tillsammans med ljus nougat, stänk av kanel och aningen svartpepprighet på toppen. Öppet, tillgängligt och väldigt gott – perfekt till en rejäl burgare.

pernand-vergelesses

Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix Pierre 2020, nr 2286, 321 kr

Producenten här, Louis Jadot, producerar i runda slängar 150 olika viner, från instegsviner till ikoner, och det roliga är att de håller en så jämn och stabil höjd. Här ett vin från de norra delarna av Côte de Beaune som bjuder på klassisk finess och smaker av jordgubbar, tranbär, ljus choklad och lite torkade örter. Ge gärna någon timme i karaff.

calera

Calera Pinot Noir 2018, nr 87282, 301 kr

Snygg Kalifornien-stänkare som balanserar perfekt mellan det fylligt smakrika och det finessrikt eleganta. Bra tryck i smakerna, med både röda och mörka bär, tydlig fatkrydda och lätta stänk av kakao och kardemumma. Silkiga tanniner, fräsch syra och lång finish och ett vin som sitter lika bra till fågel som fläsk och vilt. Harmonisk balans från start till mål!

mezzacorona-pinot-nero

Mezzacrorona Pinot Nero 2021, nr 5411, 101 kr

Pinot från Italien? Jajamen, det här är ett riktigt grymt vin för den här blygsamma prislappen, med doft och smak av körsbär, blåbär, hallon, ett knippe färska örter och lite kanel. Okomplicerat och rättframt men med fin balans i detaljerna.

children-of-the-revolution

Children of the revolution Pinot Noir 2022, nr 2591, 101 kr

Perfekt vin att plocka fram när du är sugen på något tillgängligt, lätt och lite josigt vin att dricka till mello-charkbrickan – eller bara på egen hand. Härligt bärig med mycket jordgubbar, hallon och körsbär. Låg alkohol och en lite blommig parfym bidrar till charmen.

krugscher-hof

Krugscher Hof Pinot Noir 2019, nr 22388, 142 kr

Pinot från tyska Rheinhessen som kombinerar en fyllig och solmogen frukt med lite rustika toner av vanilj, svartpeppar och lite kakao. Smakrikt och framfusigt i en väldigt matvänlig stil. Sitter perfekt till exempelvis köttfärsbiffar med råstekt potatis och rödvinssås.

punt-road

Punt Road Pinot Noir 2021, nr 2955, 171 kr

Det här är inte första gången jag har med det här vinet på en tipslista – och knappast sista heller. Men vinet förtjänar det, det är kort och gott ett pangvin för pengen, som också visar upp Yarra Valley på ett tydligt sätt. Doft och smak bjuder på en korg av skogsbär tillsammans med sandelträ och lite kanel. Mums.

les-lavieres

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2020, nr 2594, 331 kr

Kommunen Savigny-lès-Beaune, strax norr om staden Beaune, är en av de platserna där man fortfarande kan göra riktiga fynd i regionen, vilket det här vinet är ett prima exempel på. Tydlig toner av fat i doft och smak, också med jordgubbar, hallon, lingon, lagerblad och choklad. Ge gärna lite luft så att vinet får blomma ut lite extra.

olivier-leflaive

Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot 2020, nr 5447, 261 kr

Suveränt bra vin I sin prisklass, som också visar upp Bourgogne i all sin älskvärda prakt: Här hittar du generösa mängder mogna jordgubbar, färska örter och aningen pepprig krydda tillsammans med lite mjölkchoklad. Helgrilla en örtspäckad kyckling och servera med rostade rotsaker och bearnaise.

 

Läs mer om pinot noir:
Ett stycke pinot noir-historia
Pinot noir – kärt barn har många namn

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.