Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med vininköparen Matilda Dannetun

Någonting att dricka? Med vininköparen Matilda Dannetun

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Hon är inköpare för vin och sake på Systembolaget med ett arbetsfält som spänner mellan Afrika till Asien och har specialkompetens inom de europeiska länderna Luxemburg, Portugal, Schweiz och Österrike. Hon är en del av teamet som bestämmer vad vi svenskar ska dricka och vi på Wine Table är naturligtvis nyfikna på henne, Matilda Dannetun.

“Titta på vattenfall, prata kvinnohistoria och dricka lokalproducerad riesling”

Vilken är den största utmaningen i din yrkesroll?
– Att det finns så mycket bra vin och begränsat med utrymme för vad jag de facto kan lansera från just mina ursprung. Helt enkelt att få till en optimal mix oavsett sortiment. Ovanpå det tillkommer givetvis hållbarhetsaspekten: många viner kommer fortfarande på tyngre glasflaskor (högre klimatpåverkan) och det gäller att ta hänsyn till hur hela processen påverkar miljön och de som arbetar i vingården. Otroligt viktigt – och svårt!

Wine Table, ex 5
Matilda Dannetun i vingård

Den vanligaste frågan du får när du berättar om ditt jobb?
– ”Åh! Vilket är ditt favoritvin?” Omöjligt att svara också, eftersom det varierar beroende på humör, säsong och vad jag för tillfället har snöat in på.

Är det svårt att skilja din personliga smak från det professionella provandet?
– Det är förstås något jag reflekterar över och har i bakhuvudet, om jag själv uppskattar druvan/stilen/ursprunget som provas, men som inköpare utsätts jag å andra sidan för det hela tiden, så det blir en del av vardagen. Jag tycker faktiskt att det är väldigt intressant att lägga bort min egen preferens, landa i vad just det här vinet erbjuder och vad kundgruppen för det uppskattar. Man lär sig jättemycket av det!

winetable_systembolaget
Matilda Dannetun är inköpare på Systembolaget

Fördelar med ditt jobb som inköpare på Systembolaget?
– Att jag får möjlighet att prova så pass mycket och brett, både från mina egna och kollegornas ursprung. Och att man träffar så många härliga människor, både i branschen och på resande fot.

Vad krävs för att bli en bra inköpare?
– Vid sidan om ett genuint vinintresse och vass provningsförmåga: nyfikenhet, ödmjukhet, skarpt beslutsfattande och charm!

Tröttnar du aldrig på vin?
– Inte hittills! Och i så fall finns det ju Negroni.

Hur gör du för att hänga med i trender?
– Det går inte att låta bli! Varje provad flaska, all input från importörer, mässbesök och möten med producenter är uttryck för vad som är på gång, här och på andra marknader. Den stora trendspaningen pågår hela tiden. Men jag kikar även på statistik, frågar folk om vad de uppfattar/konsumerar och tjuvlyssnar en hel del.

Ge oss en vinspaning för 2023?
– Vin på burk kommer ännu starkare. Samma med bra vin för lägre pris i och med det ekonomiska läget. Och fortsatt fokus på nytt, kul och genuint, exempelvis brittiskt bubbel, svenskt vin, vin på druvor ursprunget inte är känt för, back to basic-vinmakning och nära naturen.

winetable_matilda_meryl
Ett glas lokalproducerad riesling med Meryl Streep

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
 – Då skulle jag tveklöst möta upp Meryl Streep i New Yorks Finger Lakes, jag har läst att hon älskar det, titta på vattenfall, prata kvinnohistoria och dricka lokalproducerad riesling.

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Löjligt svårt, men jag blandar hej vilt så att ni får en uppfattning om bredden på intresset: chenin blanc, Piemonte och just precis nu är jag svag för vitt vin som har legat på sin jästfällning och/eller på amfora, gärna portugisiskt.

“Tänk om fler kunde upptäcka hur gott det är med starkvin!”

Vad dricker du helst om vin skulle bli förbjudet?
– Då får det bli torr, krämig stout, whisky som har legat på sherryfat och välgjord lemonad.

Har du någon udda mat- och dryckes-kombination att dela med dig av?
– Absolut. Pepparkaksdeg och Madeira, gärna Sercial, trots att den är lite torrare i stilen. Observera att det ska vara just deg, helst egengjord. Genomljuvligt! Tänk om fler kunde upptäcka hur gott det är med starkvin!

Wine Table, ex 1
Matilda Dannetun Foto: Jack Mikrut

 

Fakta om: Matilda Dannetun

Bor: Strax söder om Söder i Stockholm.
Familj: Anna och bonushunden Sixten.
Gör: Inköpare på Systembolaget. Pluggade språk och litteratur och tänkte bli översättare innan det blev vin och Uppsala byttes mot Grythyttan. Tidigare jobbat på butik, med press och kommunikation. Bott i New York och i södra Spanien.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.