Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 februari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 februari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Det är löningshelg för alla löntagare och med ett otroligt bra släpp i tillfälliga sortimentet lär utbetalningarna flyga rätt in på monopolets stadigt växande konto. I vanlig ordning har vi Nyprovat det mesta och valt ut det bästa. Några flaskor saknades vid sortimentsprovningarna och saknas därför i denna text. Med det sagt, hoppas att ni får tag i de flaskor ni suktar efter och kom ihåg, drick mindre men bättre!

CIDER

winetable_nyprovat_pomologik_wassail

Pomologik Wassail, Sverige, TSE 10202, 50 kr (500 ml. inkl. pant)

Wassail är framtagen i ett samarbete med brittiska ciderproducenten Tom Oliver och svenska Pomologik. Ett samarbete som verkar ha slagit i taket av framgång. Jävlar i min lilla låda vilken välbalanserad cider jag har framför mig. Doften syrlig av äpple och julkryddor, lätt jästig med vag smörkolaton. Smaken oemotståndligt attraktiv av välbalanserad syra, äppelfrukt, torrma, lätta tanniner och läskande småpärlande, äpplig mousse med ett friskt avslut i italiensk dulce de leche som möter en svensk mormors äppelmos. Wassailing, skriver Margaret Baker, innebar att odlaren och några hopsamlade karlar gick fram till det vackraste äppelträdet i trädgården med en kanna cider som de skickade mellan sig och drack ur medan de uttalade en besvärjelse, hokus pokus kanske, men gott tamigfan! (Pomologik, 4800 burkar)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_la_bulapapa

Les Terres Turones Montlouis sur Loire Blanc Pétillant la Bulapapa 2021, Frankrike, Loire, TSE 90280, 199 kr

Chenin blanc från paret Dominique och Phillipe Ivancic’s egendom Domaine de la Croix Mélier där man arbetar efter naturliga principer och är ekologiskt certifierade. Frisk syrlig doft av gul stenfrukt, färska örter och kaprifol. Fruktig av persika, aprikos, gula plommon med honung och örter. Mjuk fin mousse, tät och lätt krämig, hög frisk syra i ett välbalanserat avslut med lätt frisk mineralitet. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_gramona_III_lustros

Gramona III Lustros 2014, Spanien, TSE 93467, 365 kr

En av de mest klassiska ”Cava-producenterna” som nu ingår i det steniga hjärtat av Corpinnat. Med en bra bit över 130 år av vinmakning och med femte generationen vid rodret ger de begreppet Cava en helt ny innebörd! III Lustros ger en fräsch aromatik av örter och gul frukt, hö och halm, grapefrukt och melon i en tät mousse med frisk syra. Mycket vårfräscht på en blend av lokala godingarna xarel-lo och macabeu från rätt terroir, klimat och tydligt hantverk. (Terrific Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_gusbourne_brut_reserve

Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged 2013, Storbritannien, England, TSE 92210, 879 kr

Expressivt och exklusivt årgångsbubbel med sen degorgering. En fint uttryck av både anor och framtid med gul frukt som äpple, plommon och citrus, även floral och örtig. Tät och fyllig med mjuk finstilt mousse, syrlig frukt, helt torrt och saltigt mineraliskt. Gusbourne Estate grundades faktiskt redan 1410, men sedan 2004 ägs gården av Andrew Weeber som driver egendomen med syfte att skapa engelskt mousserande av högsta kvalitet. (Spendrups/Spring Wine, 240 fl.)
Läs vidare om remuage i engelskt bubbel här i en artikel av Pär Strömberg

VITT VIN

winetable_nyprovat_karthäuserhof

Karthäuserhof Alte Reben Riesling Trocken 2014, Tyskland, Mosel, TSE 92799, 201 kr

Urklassisk Moselriesling från en vingård som odlat druvor sedan 1200-talet. Örtfruktig nos av mogen persika, melon, päron, örter och lätt petroleum. Hög syra, syrlig stenfrukt, grapefrukt, citron med läskande mineralitet, limezest och sälta i avslutet. Vinmäster är sedan ett par år Mathieu Kauffmann som tidigare jobbat hos Bollinger och Reichsrat von Buhl och med honom kommer en ny stil för kommande årgångar. Årgången 2014 var något annat och den skiner just nu, så bara att hugga in. Om ni undrar var etiketten på flaskans kropp tagit vägen, så är det en historisk markör till den tid, långt innan kylskåp fanns, då vinerna istället kyldes i bäcken bakom vingården. För att inte etiketterna skulle flyta iväg, flyttade man således upp dem på halsen. (Vintedge, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_dönnhoff

Dönnhoff Riesling Trocken 2021, Tyskland, Nahe, TSV 92995, 171 kr

Läskande och drivet syrlig nos, gulfruktig med mineralisk petroleumtouch, krusbär och grapefrukt. Smaken förgylls av mogna päron i en fyllig söt frukt mot stram tuggig syra i fulländad balans. Weingut Hermann Dönnhoff från Oberhausen i Nahe har över 250 år av vinhistoria i familjens rygg. Prisvärt och välgjort genomsyrar deras katalog. (Origo Wine Import, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_wohlmuth_ried_steinriegl

Weingut Wohlmuth Ried Steinriegl SB 2021, Österrike, Steiermark, TSE 92380, 230 kr

Energisk sauvignon blanc från Steiermark, unik i sitt slag med syrlig, fruktig citrus, zestig,  grön frukt, lime, krusbär och svartvinbärsblad i läskande syrlig och välbalanserad aromatik. Torr lätt fintuggig textur, frisk och fräsch med läskande syra och energisk frukt där gul stenfrukt, persika och citruszest lirar fint med en ren klingande fräschör i en välbalanserad och elegant finish. (Spring Wine & Spirits, 480 fl.)

winetable_nyprovat_kiralyudvar

Királyudvar Furmint Sec 2020, Ungern, Tokaj, TSE 93626, 269 kr

Ett kungavin från kungens vineri med ett kungligt driv. Gulfruktig driven mineralitet, krusbär, äpple och vita vinbär. Läskande frisk syra, torr mineralitet, gula äpplen, hög sälta, koncentration och fyllighet med fin lång naturligt präglad eftersmak. Torr furmint, som den ofta kommer förpackad idag, är sjukt gott. Kanske lite underskattat bland folket men upptäck gärna denna ungerska skatt, för Tokaj har så mycket mer att erbjuda än de söta ”puttar” vi kommer ihåg från förr.  (Wine Trade, 600 fl.)

winetable_nyprovat_langloios_chateau_saumur

Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes 2019, Frankrike, Loire, TSV 92441, 231 kr

Chenin blanc från gamla stockar med gul stenfrukt, honung och örter. Driven hög syra, energisk och nästan spritsig textur med touch av brynt smör, honung och popcorn i finishen. Langlois-Chateau är en familjekoncern med anor från 1885, idag drivs företaget, som ägs av champagnehuset Bollinger, av Michel Villedey. De är i Sverige mest kända för sin långlagrade expressiva Crémant de Loire Brut som återfinns i fasta sortimentet. (Arvid Nordquist, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_pascal_marchand_tawse_aligoté

Marchand-Tawse Bourgogne Aligoté 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92219, 189 kr

Vin från legendaren Pascal Marchand som redan 1985 började hos Clos des Epeneaux i Pommard som 22-åring och som vidare tog sig fram som en av frankrikes mest eftertraktade flygande vinmakare och satte prägel på det som skulle komma att bli det moderna Bourgogne. Aligoté är andra druvan efter chardonnay i området men som med kärlek och hantverk ger unika och underbara viner. Gulfruktig, citrus och röda äpplen, mjuk och följsam, frisk och läskande med ett sammansatt avslut. (Gullberg by Stockwine, 300 fl.)

winetable_nyprovat_hermann_j_wiemer

Hermann J. Wiemer Vineyard Riesling Reserve Dry 2020, USA, New York State, TSV 92554, 239 kr

Upptäck den östra sidan av USA’s vinskatt i New York State. Rent, snyggt och naturligt från Finger Lakes unika terroir och klimat. Gröngul frukt, krusbär, päron, citrus, melon och persika med tät fruktig sötfrisk syra och läskande struktur i ett sötsyrligt avslut med vanilj, piggelin och päronsplitt-touch. Vingårdsvin från Wiemers olika topplägen med moget skördade druvor för rikt och kraftfullt uttryck. Gamla världens metoder i nya världens beklädnad styrt av en svensk som funnit sin lycka i det stora landet i väster. (TM Kvalitetsviner, 3000 fl.)
Läs mer här i en artikel av Richard Sigray

winetable_nyprovat_villa_maria_pinot_gris

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2022, Nya Zeeland, Marlborough, TSV 96057, 149 kr

Gulfruktig pinot gris med citrus, exotiska frukter, gula plommon och äpplen där florala inslag och örter spelar en väsentlig roll. Stram men med lätt fetma, torr och syrlig med fin kvalitet i avslutet. Stor allokering och bra pris. Villa Maria äger vingårdar Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay och är annars mest kända för sin sauvignon blanc och sin eleganta pinot noir. Grundaren George Fistonich är en äkta vinpionjär som alltid vägrat att kompromissa med kvalitet. (The WineAgency, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_craggy_range_te_muna

Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2022, Nya Zeeland, Martinborough, TSV 93236, 189 kr

Biodynamisk topproducent från Wairarapa i Martinborough. Syrlig nos, krusbär, nässla och gräs i en syrlig, driven och energisk stil. Grönfruktig och örtig med koncentrerad flädersaft i avslutet. Snyggt och välproducerat av Terry Peabody och Master of Wine Steve Smith. Egentligen inte riktigt min stil men utan tvekan ursprungs- och druvtypiskt av högsta kvalitet, väl värd att belysas! (Divine, 3600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_bonneterre

Thierry Germain Bonneterre 2021, Frankrike, Loire, TSV 92047, 171 kr

Biodynamisk cabernet franc från Saumur-Champigny i attraktivt prisläge och stor allokering. Mineralisk nos, grönpepprig och körsbärskartig med dammig kolstybb i en torr koncentrerad och torrt sträv textur med grön paprika och vilda örter i avslutet. (Vintedge, 5400 fl.)
Läs mer om Bonneterre i en artikel här av Alexander Jansson

winetable_nyprovat_bourgueil_nuits_divresse

Catherine et Pierre Breton Bourgueil Nuits d’Ivresse 2020, Frankrike, Loire, TSE 93538, 229 kr

Vem längtar inte efter berusade nätter med vänner på stökiga och fulla vinbarer? Postpandemin har fortfarande drömmar och längtan i sig och namnet på det hör vinet skapar lust och vilja till nattliv. Biodynamiskt och naturligt odlad och vinifierad cabernet franc från en urfäderna i naturvinsrörelsens Loire. Lätt brettig och reduktiv i en naturligt osande nos. Mörkt röd och blåbärig, läskande josigt med stram tät textur, fyllig frukt och lång förförisk eftersmak. Ça plane pour moi, ett givet köp! (Panache, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_julien_sunier_regnie

Julien Sunier Régnié 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 93723, 239 kr

Agro-ekologisk och biodynamisk stilren och ursprungstrogen gamay, ett naturligt vin av druvor, inte av tillsatser, enligt Julien själv. Örtig rödbärig inledning, lätt fräsch och energisk med hög syra och tydlig bärighet av hallon och körsbär med lätt fänkål- och lakrits-ton och vag bittercitrus i ett örtigt avslut. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_richoux_irancy

Gabin et Felix Richoux Irancy Rouge 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90213, 229 kr

När man i princip är omgärdad av vitvinsregionen Chablis gör man istället kraftfulla röda viner i Irancy. Richoux är en naturkraft med fyllig söt frukt av röda och svarta bär, örter, mineralitet och hallon/lakritsdödskallar. Idag är det de två sönerna till legendaren Thierry Richouxs som tagit över i familjen som odlat druvor och gjort vin i Irancy sedan 1610. Den tionde generationens Richoux bemästrar idag sina vingårdar till den grad att de utöver sina egna viner även producerar druvor till ingen mindre än Vincent Dauvissat. (Vintedge, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_peybonhomme_les_tours

Vignobles Bossuet-Hubert Château Peybonhomme-les-Tours 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 92624, 169 kr

Ekologisk och biodynamisk odlad merlot med ett kompband bestående av cabernet franc och malbec. Vagt brettig av stall och läder, chark och ceder, körsbär och plommon med stram och tät struktur, fina tanniner och frisk frukt i ett torrt avslut. En frisk, fräsch och flirtig bordolese, driven i syra och lätt i frukten med balanserade ekfat och mörk rödbärighet rakt in i ett kryddigt och örtigt avslut. Är det femte eller rent av sjätte raka årgången på Systembolaget? Något tyder på popularitet ute i stugorna och inte undra på det med tanke på prisbild kontra total leverans. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_mas_de_libian_khayyam

Mas de Libian Khayyâm 2021, Frankrike, Rhônedalen, TSV 95989, 191 kr

Ekologiskt från Côtes du Rhône, en stadigt återkommande favorit, både i bra prisläge och stor allokering. Läskande josig nos, frisk av blå och röda bär. Tät med koncentration i frukten, blå-rödbärig av syrliga bär som tranbär, lingon, skogsbär och körsbär med friska örtiga toner. Torrt kryddig och lätt rökig med vilda örter, grönkartig och sandigt mineralisk i tanninliret. En gsm-blend på huvudparten grenache och något mer mourvèdre än den mindre delen syrah. (Johan Lidby Vinhandel, 9000 fl.)

Valtellina-S-Sassella-2015

Walter Menegola Valtellina Superiore Sassella Riserva 2016, Italien, Lombardiet, TSE 90266, 349 kr

Riserva och annan årgång från samma producent vi skrev om i förra veckans lansering, men där vinerna påminner om varandra i mångt och mycket. I riservan är dock allt mycket djupare, både i den tegelröda färgen, i doften och i smaken. Mjukt körsbärsfruktig med mogna frukttoner, hög syra, full av inneboende energi i längtan efter frihet. Old school Valtellina på 100% chiavennasca (m.a.o. nebbiolo) från Sassella, ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i området, som dessutom anses vara det främsta. (Panache, 600 fl.)

winetable_nyprovat_castello_di_verduno

Castello di Verduno Basadone 2021, Italien, Piemonte, TSE 93627, 245 kr

Ljusröd färg, ungdomlig frisk doft av rosor och körsbär, what not to like? Stram, torr och syrligt rödbärig med tät textur, läskande eftersmak som avstannar i en helt torr finish. Castello di Verduno, som en gång ägdes av kung Carlos Alberto de Saboya, har gjort vin från fina lägen sedan 1838. Idag ägs gården av familjen Burlotto som fortsätter att producera  viner med tradition, naturliga metoder och stor skicklighet som ledmotiv. I detta vin visar de även upp sin kamp sina inhemska druvorter, i detta fall, pelaverga. (Terroir, 600 fl.)

winetable_nyprovat_la_comune_rosso

Poderi Cellario La Comune Rosso, Italien, TSE 92251, 349 kr

Naturlig och gammeldags-traditionsenlig med hipstermössa och cykel utan bromsar, surdegshotell och t-shirt med en dödsruna över Kent, sådär precist lagom skönt för sent. Dock, utan att för den delen bli löjeväckande och putslustigt så, är det ett vin med lokala markörer som står på sig med körsbär, rosor och vilda örter. Torrt, stramt och ungdomlig blålila frukt. Saftig syra och ett tuggigt välavvägt avslut. Poderi Cellario har producerat naturvin i tre generationer i Langhe, Piemonte. Familjen äger 30 hektar mark som inte bara inkluderar vingårdar utan även hasselnötsfält och skog. Bite me, naturvurmande söderbo! (Vinunic, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_piccolomini_brunello

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2018, Italien Toscana, TSV 95673, 429 kr

Ljus-sabel-driven blodjärnig mineralitet i nosen tillsammans med vilda örter och körsbär. Torr och fyllig med gedigen frukt och täta grusiga tanniner. Djup smak av körsbär, fat och örter. Fokuserat och välbalanserat, energisk och fruktigt med strama torra tanniner, stor volumiös perfektion i den långa eftersmaken. Ciacci Piccolomini förtjänar sitt rykte om en av de ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt! (Tryffelsvinet, 5040 fl.)

winetable_nyprovat_occhipinti_siccagno

Arianna Occhipinti Siccagno 2019, Italien, Sicilien, TSE 92278, 329 kr

Kanske inte Ariannas mest flirtiga vin men väl en strukturerad veritabel mineralbomb som formligen spritter av energi och kraft. Årgången är dock en av de bästa jag provat hittills. Reduktiv, tight inledning med mörka bär, örter och mineral. Läskande frukt, syrliga bär, driv i syran, josigt och parfymerat och fantastiskt gott! Svårflirtad till en början som sagt, men låt detta vin få vandra med dig under en kväll så kommer du snart upptäcka dess inneboende charm och vitala livslust. Det här är inte ett vin för nybörjaren, det kräver tid så lufta minst ett par timmar eller lägg på lagringshyllan för här finns otrolig potential. Vänner av Arianna vet att hennes nero d’avola är älskvärd men också den minst tillgänglia av hennes viner. Betyg; WOW! (Wine Trade, 800 fl.)

winetable_nyprovat_dominio_de_anza

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2020, Spanien, Bierzo, TSE 93652, 241 kr

Ytterligare ett vin i raden från händerna på den nya unga progressiva generationen av vinmakare. Dominio de Anza är Diego Magañas projekt i El Bierzo, en ung vinmakare som skaffat sig erfarenhet i Bordeaux, Bourgogne, Argentina och Chile. Ekologiskt odlad mencía med örtig, rödbärig nos. Stram och tuggig med läskande syra och driv i den ungdomliga pigga frukten. Drick bums eller se vad som händer efter några år, det är liksom ingen som riktigt vet! (Valid Wines, 360 fl.)

winetable_nyprovat_dominio_del_aguila_picaro_tinto

Dominio del Aguila Picaro Tinto 2020, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94121, 300 kr

Nyligen topprankat och högt poängsatt vin från prodigyn Jorge Monzón som är utbildad både i Bourgogne och Bordeaux och som tidigare har jobbat på både DRC och Vega Sicilia. Ur ekologiskt brukad jord på hög höjd och från gamla stockar, kommer ett vin med mörk frukt, körsbär, vanilj och kokos i en tät koncentrerad, komplex och läskande syrlig stil. Koncentrerat tight textur med tuggiga tanniner och energi i frukten. (Terroir, 2500 fl.)

winetable_nyprovat_dominio_del_aguila_reserva

Dominio del Aguila Reserva 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94076, 600 kr

Riserva från geniet bakom vinet ovan. Ja, med skickliga vinmakare och med naturen och en hållbar framtid i fokus går det att göra under. Reduktiv till en början, vulkanosande umami, mörka bär och svart frukt, körsbär och gröna kvistar. Tight, stram och tuggig med grönkartiga tanniner, jordigt sandiga tanniner och mogen körsbärsfrukt. Mycket snyggt som tarvar luftning i ett par timmar eller några års lagring för att peaka. (Terroir, 500 fl.)

winetable_nyprovat_creation

Creation Pinot Noir Reserve 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 94818, 269 kr

Namnet Creation kommer från att paret bakom vinet startade vingården från grunden, planterade alla sin rankor själva på en gammal fårfarm där det aldrig tidigare odlats vin. Idag härskar Creation över dryga 65 hektar vinmarker i övre Hemel-en-Aarde området där vingårdarna är belägna på ett snitt av 350 meter över havet. I denna reserve hittar vi en otroligt parfymerad och läckert läskande pinot noir med inbjudande frisk rödbärighet, josigt och läckert med energi och tät struktur, vaga noter av sandelträ i finishen av ett finfint bygge, mycket välbalanserat och gott! (Quaffable Wines, 600 kr)

winetable_nyprovat_boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof Franschhoek Cabernet Sauvignon 2019, Sydafrika, Franschhoek, TSE 93589, 399 kr

Ett av Tim Atkin uppskrivet vin med höjdarpoäng och medaljregn. Exklusivt och egensinnigt med en elegans där cabernet sauvignon fått låna ett tionde av cabernet franc. Tät doft av svartvinbär och mörka plommon, fat, ceder och läder i en tät kraftfull energisk struktur som balanserar strama tanniner med frisk syra i ett stort och snyggt konglomerat. (Tuesday Wine, 480 fl.)

winetable_nyprovat_swick_pinot_noir

Swick Pinot Noir 2021, USA, Oregon, TSE 92083, 295 kr

En hipster direkt från Willamette Valley med reduktiv dörröppning, ett bemötande av körsbärskärnor och gröna toner, kartigt omogen syrlig frukt men motsägelsefullt tät och kraftfull med hög syra, direkt redo för lagring. Med lite tid, aromatisk rik av mogna jordgubbar och körsbär, sandelträ och örter. Tät frisk och läskande med driv i syra och koncentrerad frukt. (Swedish Brand, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_bouchon_pais_salvaje

Bouchon País Salvaje 2021, TSE 92814, 189 kr

Syltbärig nos med frisk röd frukt av röda syrliga bär, saftig läskande frisk syra och tät tanninstruktur. Smaker av hallon jordgubb, körsbär och färska örter i en saftig läskande mjukt texturerad stil med finstilta tanniner och torrt örtbärigt avslut. Från vilt växande vinstockar, som växer så höga att man behöver använda stege när man skördar druvorna. País salvaje är en ovanlig druva från ovanliga vinstockar, spännande släpp och något för alla vinintresserade att prova. (Provinum Vinhandel, 2400 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.