Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Michel Jamais!

Någonting att dricka? Med Michel Jamais!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Han är en välkänd livsnjutare och den som inte känner honom eller som han inte känner i restaurangstockholm är inte värd att känna. Med gedigen vinkunskap och bakgrund som kock, som skriver och utbildar om vin, är huvudlärare på Restaurangakademien sedan 1998, har en egen vinsida på nätet som heter Vinlegender.se och driver en stor vinklubb som arrangerar vinresor och vinmiddagar av rang. Han är expert på Kalifornien och älskar Chartreuse. Någonting att dricka har träffat vinlegenden MICHEL JAMAIS!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Eftersom jag i stort sett alltid jobbar varje helg på året, får det bli ”när den lediga kvällen kommer”. Vad jag är sugen på beror på tid på året och med vem – men jag skulle säga klassisk bourgogne, mogen kalifornisk Cabernet Sauvignon eller en supergod djup rosé från Spanien.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– En historisk person hade varit den legendariska vinmakaren André Tchelistcheff, född 1901 och död 1994, som i mångt och mycket var Kaliforniens moderna fader inom vin. Med honom en flaska av hans legendariska 1940-talsårgångar Georges de Latour Cabernet Sauvignon Reserve från Beaulieu Vineyards. En nu levande person hade nog blivit Lady Gaga och en flaska Romanée-Conti – hon älskar också producenten Domaine de la Romanée-Conti.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är stöddig, kaxig och dryg – och det är jag förvisso, men mer än attityd handlar det om att jag tar för mig eftersom inget händer om man själv inte sätter fart på saker och ting. I mitt privata jag är jag väldigt flexibel och sätter mig sällan i första rummet.

Bild på boken vinet och maten av michel jamais
Michel Jamais har skrivit ett otal böcker på temat vin och mat i kombination.

Vad var de största utmaningarna med att arrangera stora vinmiddagar som du gör?
– Förr i tiden var det nog mer att få folk att förstå hur fantastiskt gott vin och mat tillsammans kan vara och att hantverket måste få kosta om man arbetar med alla de detaljer jag gör. För 20–30 år sedan var det få om ens någon som höll på som jag gjorde. Idag är den stora utmaningen snarare att fånga upp människor, som har mycket mer i sina kalendrar än förr. Konkurrensen om folks tid är mycket större idag.

Vilket eller vilka var alltid de svåraste momenten inom ditt yrke som utbildare?
– Förr var det att alltid ligga längst fram med helt uppdaterad kunskap, därför reste jag (och gör det fortfarande) som en tok världen över för att få direktupplevd och senast aktuella kunskap. Idag kan man ju jobba mycket mer med direktkontakt med vinodlare och vinmakare över mejl och internet. En sak jag upplever svårare idag, som inte alls var svår för låt säga 10–15 år sedan, är att folk i allmänhet inte gärna läser idag – de nya generationerna vill få allt serverat i ett lättsmält format till minsta möjliga ansträngning. Men för att lära sig vin måste man läsa otroligt mycket. Jag själv läser nog fortfarande minst en timma om dagen, året om, för att hålla mig uppdaterad.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Ifall jag får allt vin gratis. Sanningen är att jag i stort sett alltid betalar mina flyg, hotell, hyrbilar och viner själv. Det är faktiskt enda sättet att verkligen kunna gå till grunden med kunskapen om ett vinområde eller vinland för att få se bredden och djupet. Men visst, jag blir bjuden på väldigt många vinprovningar och vinluncher av vinimportörer i samband med producentbesök. Och träffar jag folk utanför branschen får jag oftast frågan om jag arbetar på Systembolaget eftersom jag berättar att jag jobbar med vin. Folk i allmänhet har ingen susning om kedjan vinproducent, vinimportör, Systembolag och konsument.

Bästa vinbar i Sverige och dito i världen?
– Det tycker jag är svårt att svara på eftersom jag själv nästan aldrig går på vinbarer. Jag går mycket hellre på cocktailbarer. Men ska jag välja en underbar vinbar blir det Le Colombier i Beaune i Bourgogne.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Belgisk lambic eller gueuze.
Vin? – Oj, röd bourgogne av hög klass?
Sprit? – Chartreuse, alla dagar i veckan, livets godaste dryck!
Cocktail? – Margaritas i olika former.
Raggargrogg? – Raggargrogg var nog hundra år sedan – men grym rom och cola kanske.
Festbål? – Nej, sånt dricker jag faktiskt inte.
Återställare? – Fet hamburgare och Coca Cola.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Det enkla svaret är pinot noir – och den ska komma från Bourgogne för stringens och finess eller från Kalifornien för förförisk textur och frukt. Rent generellt är annars Kalifornien ganska mycket av min hemmavingård, oavsett vinstil. Och stil på vin – det måste vara ett hantverksvin gjort av en riktigt producent, dricker aldrig påhittade eller industriella viner.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Då vill jag gå på en superbra restaurang och äta avsmakningsmeny med gott vin tillsammans med Helene och efter det vill jag sitta i en cocktailbar och njuta av ett par cocktails – eller i en sunkbar och dricka öl och lyssna på hårdrock. Det beror på…

Har du något husvin hemma?
– Förmodligen slattar från alla provningar och middagar som jag och Helene arrangerar och jobbar med. Men får jag välja fritt kommer det att variera ganska mycket. Högst troligt kommer vinet från Kalifornien, Rhône, Bourgogne eller Spanien.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Det är lätt att säga French Toast (brioche, grillad ål, lök och lufttorkad skinka) på Frantzén tillsammans med halvtorr Madeira. Och såklart finaste matjessill med färskpotatis och brynt smör och en härligt fet amerikansk fatkryddig chardonnay, eller en skön indisk curryrätt med en fruktmättad gewürztraminer. Eller varför inte en skön chokladdessert med söta körsbär eller hallon och en sval Brachetto d’Acqui? Men jag håller på så mycket med kombinationer mellan mat och vin att jag har hundratals underbara kombinationer i huvudet.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag tycker folk får välja hur de vill. Men så fort jag hör ordet ättika eller picklat i maten, då är det förfärligt. I min värld borde det förbjudas – inget kan förgöra ett vin så mycket som just sådant.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Mousserande vin, alldeles oavsett typ. Men kom med en Margarita till mig, så blir resultatet detsamma … fest!

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Blått vin eller knasiga ”kändisviner”. Då ringer jag en taxi …

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Det är en intressant fråga och med svaret släpper jag sargen om det exklusiva. Helt klart en flaska kyld Albariño från Marimar Torres i Kalifornien tillsammans med min älskade Helene första gången vi åkte ut till kusten i Sonoma och köpte med oss ett par dussin ostron och njöt i solen vid det kalla havet, med lite skön medhavd musik och sällskap av sälar som undrade varför vi hade tagit deras solplats vid vattnet. Ett minne för livet.

Om man vill ta en spontanare med Michel Jamais, var hittar man dig allra säkrast?
– Det är svårt, jag är alltid på språng, sitter sällan på samma plats och är alltid upptagen med något. Men allra enklast är att träffa mig är att gå utbildning på Restaurangakademien eller gå med i min vinklubb – det är på de ställena jag är allra oftast.

 

Någonting att dricka med Michel Jamais, här porträtterad i en vingård
Michel Jamais undervisar, föreläser och arrangerar exklusiva vinresor och vinmiddagar när han inte skriver initierade och faktaspäckade texter för sin webbsida Vinlegender.se

Fakta om Michel Jamais:

Bor: – Bromma och Sollentuna.
Familj: – Sonen André, sambo Helene Rosenquist och bonustjejerna Linnea och Sandra – plus syster, systerbarn och en gammal far.
Gör: Skriver och utbildar om vin, är huvudlärare på Restaurangakademien sedan 1998, driver en egen vinsida på nätet som heter Vinlegender.se och driver en stor vinklubb.
Aktuell med: – Alltid på språng mot framtiden med nya resor, provningar och vinmiddagar.
Känd som: – Oj, troligen mest känd för ”vin och mat” och ”Kalifornien”, samt som stor livsnjutare.
Kul kuriosa: – Har tre tunga stora sidointressen; maffian, seriemördare och att dyka med hajar.

 

Läs även förra Någonting att dricka? Med världskända vinskribenten Kerin O’Keefe!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.