Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Argentina – nio kalasviner att testa

Smaka på Argentina – nio kalasviner att testa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Argentina är lika mångfacetterat som fascinerande vinland som gör kvalitetsviner i alla stilar – och med både inhemska druvor och internationella klassiker som bas. Nyfiken på att testa mer av vad landet har att erbjuda? Andreas Grube bjuder på nio favoriter som du inte får missa!

Smaka på Argentina – nio kalasviner att testa

VITT VIN

En flaska med Zuccardi Serie A Torrontés 2021, ett vitt vin från North i Argentina

Zuccardi Serie A Torrontés 2021

Produkt från Argentina, North

art nr 2706

750 ml

13.5%

79 kr

Torrontés är en kul druva som länge har fått kämpa med ett lite skamfilat rykte, men som uppenbarligen går att göra riktigt kul vin med. Den här pavan kombinerar framfusiga toner av fläder, honungsmelon, physalis och blommighet med färskpressad lime och aningen örter. Fyllig munkänsla och med gott om matvänlig charm.

En flaska med Catena Chardonnay 2021, ett vitt vin från Cuyo i Argentina

Catena Chardonnay 2021

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 6612

750 ml

13.5%

179 kr

Domänen Catena Zapata är utan tvekan en av Argentinas absolut vassaste, och det här vinet visar helt klart på kvaliteten i vad man gör. Fylligt och rikt i frukten, samtidigt med väldigt bra koncentration och smaker av färsk lime, ananas, äpplen, och med en försiktig överton av fatkrydda på toppen. Mycket stiligt och välsvarvat – och gott till både fisk och skaldjur.

En flaska med Domaine Bousquet Chenin Blanc Organic 2022, ett vitt vin från Cuyo i Argentina

Domaine Bousquet Chenin Blanc Organic 2022

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 5007

750 ml

13%

139 kr

Det här vinet dök upp på den fasta hyllan i början av sommaren och var en av mina favoriter i det släppet. Mendoza är ursprunget och här bjuds det på gott om ananas, grillad citron, grapefrukt, solmogen persika och färska örter i doft och smak. Fyllig och generös från start till mål, samtidigt med fint klipp i syran.

 

ROSÉVIN

En flaska med Crios Rosé of Malbec 2021, ett rosévin från Cuyo i Argentina

Crios Rosé of Malbec 2021

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 2657

750 ml

13.5%

91 kr

Javisst gör man även prima roséviner på malbec i Argentina, och den här pavan tycker jag är ett lysande exempel på stilen – dessutom till ett väldigt bra pris. Härligt frisk och rödbärig i stilen, med gott om smultron, hallon, vattenmelon och blodapelsin i doft och smak. På toppen finns också en härligt fräsch örtighet och citrusfrisk syra. Gott både på egen hand och till lättare mat.

 

RÖTT VIN

En flaska med Diente de León Criolla 2022, ett rött vin från Cuyo i Argentina

Diente de León Criolla 2022

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 2405

750 ml

13%

152 kr

Kul och ganska eget tillskott på den fasta hyllan nu senast i september. Druvan heter criolla, kallas även criolla grande, och är den tredje mest odlade i Argentina. Smakmässigt bjuder den på klunkvänlig lätthet med gott om färska hallon, smultron och jordgubbar, och till det aningen örtig krydda och ett stänk vitpeppar i eftersmaken. Får gärna drickas hyfsat svalt.

En flaska med Quara Single Vineyard Malbec 2019, ett rött vin från North i Argentina

Quara Single Vineyard Malbec 2019

Produkt från Argentina, North

art nr 6551

750 ml

14.5%

159 kr

Malbec odlad på en enskild vingård på hög höjd, och ett vin som verkligen kombinerar storslagen kraft med finstämd elegans. Gott om mogen, fyllig frukt i både doft och smak – tänk körsbär och svarta vinbär – tillsammans med vanilj, choklad, aningen kaffe och med nymalen svartpeppar på toppen. Perfekt drickredo redan idag, bara att korka upp och njuta.

En flaska med El Esteco Malbec 2021, ett rött vin från North i Argentina

El Esteco Malbec 2021

Produkt från Argentina, North

art nr 2501

750 ml

14%

169 kr

Malbec är ju vad som brukar kallas Argentinas nationaldruva, även om den faktiskt importerades från Bordeaux och inte började planteras här förrän på 1850-talet. Men oj så bra malbec gör sig i landet. Här i klassisk stil med gott om fatkrydda, björnbär, nymalet kaffe, choklad, svartpeppar och lite viol. Väldigt köttvänlig rödpåk!

En flaska med Zolo Black Malbec 2018, ett rött vin från Cuyo i Argentina

Zolo Black Malbec 2018

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 2761

750 ml

14.5%

299 kr

Ännu en riktigt snygg malbec i pampig, kraftfull och smakrik stil, med gott om lite rivig krydda och samtidigt avslappnad elegans. I doft och smak hittar du generöst med mogna mörka körsbär, svarta vinbär, kakao, nymalen svartpeppar och aningen vanilj. Bra balans och fin längd. Får gärna luftas en timme eller två innan servering för att komma till sin rätt allra bäst.

En flaska med Ver Sacrum Garnacha, ett rött vin från Cuyo i Argentina

Ver Sacrum Garnacha

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 92217

750 ml

13.5%

235 kr

Fantastiskt kul vin det här, i en helt egen stil och med gott om identitet. Härlig energi i både doft och smak, med dominerande toner av hallon, körsbär och jordgubbar. I smaken blommar även nyanser av timjan, rosmarin, svartpeppar och aningen blodapelsin fram. Väldigt läckert vin med både gedigen struktur och svalkande lätthet. Väl värt en beställning!

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.