Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Efter Winefinders vinst: Klickar vi boxvin hem till dörren, nu?

Efter Winefinders vinst: Klickar vi boxvin hem till dörren, nu?

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 4 minuter

Domen slog ner som en riktig vattendelare, eller ska vi säga alkoholdelare, kanske? Systembolaget förlorade nyligen sin stämning mot nätvinhandeln Winefinder i Högsta Domstolen. Wine Tables krönikör Anna Norström har pratat med fler personer i branschen om framtiden för distanshandel kontra monopolet.

Systembolaget la hisnande 13,7 miljoner på att stämma Winefinder i alla instanser. Men efter fyra år fick det statliga alkoholmonopolet se sig besegrade.

Alex Tingvall, vd för Winefinder, kunde pusta ut.

Men vad kan det här betyda inför framtiden? Näthandeln är idag förbluffande låg, runt 1 procent av den total försäljningen i Sverige. Jag ringde sommelieren Fredrik Lundberg som också bedriver distanshandeln Kran. Han tror att det kommer ske ett trendbrott

– Köper man sina kalsonger online kan man lika gärna köpa sitt vin online, säger han.

– Det handlar om att ha ett utbud som folk litar på. Beställer man en eko-låda med mat hem så borde man givetvis kunna göra detsamma med en låda eko-viner, säger han.

För, värt att notera är: Winefinder är långt ifrån ensamma på marknaden.

Det finns en uppsjö bolag som säljer vin till svenska kunder via distanshandel: Vinoteket, The Wine Company och Vivino. De sistnämnda är även de stämda av Systembolaget, men med friande dom 2021. Även mindre handlare som Caviste, Vinlådan och ovan nämnda Kran är registrerade utanför Sverige men levererar på hemmaplan.

En viktig poäng är också de avgifter som Systembolaget går miste om med distanshandeln. För varje flaska så betalar importören en fast procent, 14,7% i ett exempel från Vinstereo, samt en fast summa som för en vinflaska är 5,40 kronor, plus alkoholskatt. Avgifterna är samma för alla viner, för ordinarie sortiment eller “fasta hyllan” blir det långt mindre kostnad än i beställningssortimentet.

Men varför stämma? Av alla dessa distanshandlare så var nog Winefinder de som hade högst tonläge, som syntes mest i sin marknadsföring, inte minst sedan samarbetet med Citygross och sedermera Mathem där mat och vin kunde beställas med hemleverans. När sedan Systembolaget valde att dra Winefinder inför Patent- och marknadsdomstolen 2019 så avslutades dealen med matleveransföretagen.

Samtidigt så har Systembolaget själva en funktion för hemleverans på sin egen näthandel.

Alla som jag talat med inför denna krönika spår enhälligt att Winefinders seger inte kommer påverka Systembolaget alls.

Alkoholmonopolet i stort försvaras ofta med att det är nödvändigt för folkhälsan. Jag generaliserar här, men svenskar skulle gå bärsärk och bli fyllbultar allihopa om det inte reglerades enligt dagens upplägg. Men ett stort problem är Bolagets dåliga utbud som är rakt av ett hälsohot i sig självt. Ni vet säkert detta, men det tål att repeteras: Eftersom ordinarie sortiment, alltså det som vi känner igen på hyllan, upphandlas i bulk – jättevolymer, för att kunna basunera ut detta i butiker i hela landet så är det långt från vad en jordbruksprodukt är

Systembolaget består alltså mestadels av bulkvin, alldeles helst i formatet bag-in-box. ”Bibb”, utgör över hälften av det totala sortimentet och det är rätt och slätt hittepåvin, typ som läsk kan man säga förenklat. För en vinnörd finns väldigt lite att erbjudas på Bolis. Visst, det kommer släpp av buteljer i Tillfälliga Sortimentet, men det lämnar mycket att önska. Jag har även granskat inköpsförehavandena till dessa släpp (bland annat här i SvD 2021), där det finns en hel del frågetecken.

Distanshandlarna är den vinintresserades fristad.

Men att de utgör ett hot mot folkhälsan skrattar en av mina källor inom distanshandel åt.

– Det är ju vinnördar och inte hustrumisshandlare som aktivt söker sig till oss eftersom den stora marknaden inte kan erbjuda det de eftersöker.

En vinimportör hoppas fler får upp ögonen för att de kan köpa vin från vilket EU-land som helst, bara det betalas svensk alkoholskatt

Då kanske färre köper från Systembolaget eller sätter mer press på att det ska finnas bättre viner där, mer tillfälliga släpp och att TSE (Tillfälligt sortiment exklusiv) ska få bli större än idag. De måste förändra sig för att hänga med. Och sluta slösa skattepengar på tvister som denna, säger hen.

Mikael Nypelius, ägare av vinimporten Vinstereo samt cider-och vinmakare, tycker att Systembolaget generellt har trist attityd mot importörer och producenter i Sverige.

– Vi är inte deras fiender som vill dom allt ont vi är deras samarbetspartners. Hoppas att de kan skifta mer resurser till segmenten där det skett störst ökning TSE, TSV och TSLS, alltså nischade kvalitetsprodukter. Sedan hoppas jag någon kommer sälja bulkviner hem till folk så kanske Systembolaget kan sluta göra det.

Importören Johan Agrell, från Agrell & Hartley, påpekar att distanshandel är här för att stanna. Själv har han inte köpt vin på Systembolaget på minst tjugo år.

Marcus Welin, från Vin Vivant och baren Savant, tror att i det i långa loppet att detta är början på slutet”

Jag kan hoppas att större livsmedelskedjor och andra aktörer kan börja erbjuda distanshandel, med enkelhet och snabba leveranser. Många har väntat på detta utslag, desto fler handlare kommer och desto fler ifrågasätter vårt sista monopol.

Så, blir det förutom finviner nu mer kändisvin och bibbar till dörren? Det får tiden utläsa. Men tänk vilken otrolig twist om Systembolaget skulle få konkurrens av ny distanshandel på sina egna storsäljare.

 

Detta är en kommenterande text och krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.