Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Napa Valley – USA:s mest kända vindistrikt

Napa Valley – USA:s mest kända vindistrikt

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Napa Valley är det mest omtalade vindistriktet i USA, men förbluffande litet till storleken. Följ med när Wine Tables Maja Berthas berättar om dalens intensiva vinhistoria från starten fram till idag, och lär dig allt om olika sub-appellationer, mikroklimat och den viktiga dimman.

Napa Valley må vara en av vinvärldens mest omskrivna vinområden. Men vägen dit har varit lång och full av utmaningar.

Dalens vinhistoria såg dagens ljus under mitten av 1800-talet och redan efter en handfull decennier hade ungefär 140 vinerier etablerat sig här. Men precis som i många delar av världen blev övergången till 1900-talet inte någon solskenshistoria. Phylloxera gjorde sitt intåg på 1890-talet och ödelade mer än 80 procent av vingårdarna vilket påverkade vinindustrin långt in på det nya århundradet. År 1920 inträdde förbudstiden i USA vilket ledde till att många av de vinerier som klarat sig helskinnade från vinlusen fick se sina sista ansträngningar grusas sönder.

Från 40-talet och framåt började sakta uppbyggandet av en modern vinindustri och under 60-talet växte området ytterligare. Med hårt och idogt arbete och kvalitet i blickfånget utvecklades vinproduktionen i snabb takt och 1976  var succén ett faktum då Chateau Montelena och Stag’s Leap Wine Cellars golvade vinvärlden i den legendariska Parisprovningen.

Mellan två bergskedjor

Napa Valley ligger inklämt mellan två bergskedjor, Vaca i öster och Mayacamas i väster. Denna lilla landremsa är inte större än dryga 64 kilometer lång och 8 kilometer bred men mängden mikroklimat och jordmånstyper är förbluffande många. Precis som läget antyder – en liten bit mark mellan två mycket större klimatspecifika områden – blir också den grönskande lilla dalen klimatmässigt ett mellanting av de två grannarna. På sin vänstra sida finner man Sonoma som med närheten till havet är en betydligt svalare och kustinfluerad appellation och på östra sidan om bergen ligger det heta och torra området Central Valley.

Sval dimma och het sol

Klimatet i Napa Valley kan närmast beskrivas som ett torrt medelhavsklimat och den största influensen får man genom dimmorna som sugs in från San Pablo Bay. Effekten från den svala dimman ger druvorna några extra timmars svalka innan solens strålar börjar värma upp vingårdarna och temperaturskillnaderna mellan dag och natt är mycket påtaglig. Det är på grund av dimman som mognadsperioden kan bli sådär behagligt lång och att den så kända syran bevaras trots de många soltimmar som området har att erbjuda. Utan dimman – inga kvalitetsviner!

Mikroklimat och vingårdsspecifika viner

Appellationssystemet i USA bygger på så kallade AVA’s (American Viticulture Areas) och just Napa Valley AVA var det andra området som fick sin status fastslagen redan 1981. Under årens gång har man dock identifierat en rad mikroklimat i regionen vilket har lett till indelningen av inte mindre än 16 olika sub-AVA’s. Kritiker menar dock att den varierande jordmånsstrukturen och de stora skillnaderna i klimat är för omfattande för att meningsfullt kunna speglas i det nuvarande systemet. Detta har i sin tur ökat på intresset för vingårdsspecifika viner som vinner allt större mark i området

napa valley vingårdar

Här kommer en kort guide till några av de mest kända sub-appellationerna i Napa:

Los Carneros AVA

Detta område ligger precis vid San Pablo Bay och påverkas starkt av de svala vindarna från havet och här är man framför allt kända för svalklimats-pinot och chardonnay.

Los Carneros innehar, rent geografiskt sett, landmassa i både Napa och Sonoma County, vilket gör det till en egen AVA i sig själv. Det är det första vinområdet som faktiskt fått sina gränser från klimatmässiga omständigheter snarare än politiska.

Oak Knoll District AVA

Det här området ligger precis norr om Napa City och klimatet är ett av de svalaste, regnigaste och dimmigaste i dalgången och man är speciellt kända för sin alluviala, sandiga och grusiga jordmån.

Mount Veeder AVA

Här kryper vingårdarna upp på sluttningarna av bergskedjan Mayacamas och man är kända för riktigt lagringsbara viner, främst på cabernet och zinfandel. Trots att man är en del av de mer bergiga delarna av Napa Valley så nås man fortfarande av svala havsbrisar vilket gör att området har en av de längsta växtsäsongerna i området.

Stag’s Leap District AVA

Det här är det lilla distriktet med det stora ryktet. Allt sedan Stag’s Leap Wine Cellars sopade mattan med de franska Bordeauxvinerna har vinvärldens spotlight varit alltjämt riktat mot denna appellation. Här är cabernet kung och merlot drottning.

Oakville AVA

Detta kan betraktas som ett epicentrum för de mest kända cabernetdominerade vinerna utanför Bordeaux. Här finner vi kultvinerier som Opus One, Harlan Estate, Screaming Eagle, Far Niente, Robert Mondavi och många fler. Många hävdar dock att appellationen lätt kunde delas upp i två då den östra och västra sidan producerar viner med vitt skilda uttryck.

Rutherford AVA

Detta område ligger strax norr om Oakville och är vad man kallar för en klassisk ”Valley Floor Appellation”. Här finner vi ett antal vinerier som har en lång historia där Inglenook kanske är den mest kända. Klimatet är varmt och stilen på vinerna är kraftfulla och precis som hos grannappellationen är det cabernet och merlot som står i rampljuset.

Pritchard Hill

Det här speciella området är hem till några av de mest eftersökta och bästa vinerna i regionen men på grund av att det inte finns någon officiell AVA-status så har det heller inga lagliga gränser. Själva namnet ”Pritchard Hill” ägs för närvarande av vingården Chappellet som är en av de grundstenarna för den moderna vintillverkningen här. Men idag är man långt ifrån de enda som levererar viner av absolut världsklass. Vingårdarna ligger på hög höjd (ovanför själva dimmlinjen faktiskt) i bergen mellan Oakville och Atlas Peak och man stoltserar med några av de vackraste utsikterna i hela Napa Valley.

Annons

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

Land:USA
Pris:349 ,-
Alkoholhalt:15%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

Land:USA
Pris:349 ,-
Alkoholhalt:15%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Louis M. Martini Winery är en legendarisk egendom i Kalifornien, och som gör pampiga viner i både Napa och Sonoma. I det här vinet hittar vi klassiska smaker av svartvinbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad och en lätt överton av mynta. Ge gärna någon timme i karaff och servera till en rejäl köttbit med feta tillbehör.

NR: 6723

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.