Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – Tillfälligt sortiment 15 mars på Systembolaget

Nyprovat – Tillfälligt sortiment 15 mars på Systembolaget

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Det är vår i luften och med påsk i sikte skulle man kanske kunna tro att det skulle vara en lansering full av krispiga vita viner. Visst, det kommer några riktigt fina vita pjäser, men, fokus ligger på rött vin där hela 27 av 38 viner är röda. Mycket trevligt att finna, så in och sök bland vintipsen, jag har provat det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Gå direkt till..

Webblanseringen den 14 mars är en galet stor lansering av exklusivare viner och udda format. Hela 54 viner lanseras och det är flertalet riktigt fina producenter med vingårdslägen och viner att dö för. Vad sägs om producentlistan med bland andra, från Italien Pio Cesare, Foradori, Arianna Occhipinti, Tua Rita, Marengo, Castello di Monsanto, Azelia, Giovanni Cannonica, Mauro Molino och Elio Grasso. Från Frankrike Philipponnat Clos des Goisses, William Fèvre, Hubert Lamy, Domaine Trapet och Trimbach. Från Spanien Zarate, Guimaro, Recaredo och Aalto samt tyska Leitz, sydafrikanska Alheit och amerikanska Shafer. Några utvalda provade viner hittar du längst ned på sidan.

Ej provade viner i fredagens tillfällig sortiment som brukar visa sig fina, baserat på tidigare provade årgångar och producentkännedom är Giant Steps Yarra Valley Chardonnay 2022, Giant Steps Applejack Vineyard Pinot Noir 2022, Domaine des Pothiers La Chapelle 2022, Alain Graillot Crozes Hermitage 2021 och Château d’Issan Blason d’Issan 2019.

MOUSSERANDE VIN

En flaska med Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, ett champagne från Champagne i Frankrike

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 90066

750 ml

12.5%

519 kr

Helt torr non dosé champagne från ett hus med 500-åriga anor. Citrus, apelsinzest, clementin, gula kex, bergamott i en stor och bred, men mjuk mousse. Hög saliverande syra, energiskt och charmigt, fylligt och krämigt med lång torr mineralisk eftersmak med en hint av grapefrukt. (Spendrups/Spring Wine, 1 800 fl.)

En flaska med Maeli Dili, ett vitt vin från Venetien i Italien

Maeli Dili

Produkt från Italien, Venetien

art nr 93121

750 ml

11%

169 kr

Ekologisk svavelfri pet-nat på moscato giallo. Floralt parfymerad med inslag av funky, brettiga och småstökiga toner av diskmedel, citrus och schampo. Ofiltrerat och grumligt, syrligt av tvål, örtschampo och citruskompott. Risk finns för att bli musig. Endast för dem som gillar det stökiga i stökiga naturviner. (Sigva, 12 000 fl.)

VITT VIN

En flaska med Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021, ett vitt vin från Rheingau i Tyskland

Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021

Produkt från Tyskland, Rheingau

art nr 94263

750 ml

13%

395 kr

Stort, personligt och charmerande med mineralisk aromatik, snygg reduktion, finstämda florala inslag och gulfruktig täthet av päron och persika. Läskande frisk syra med fyllig kropp, pigg i smaken, fruktigt kraftfull och energiskt och komplex med krispig mineral och sälta i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

En flaska med Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2021, ett vitt vin från Rheingau i Tyskland

Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2021

Produkt från Tyskland, Rheingau

art nr 94280

750 ml

13%

419 kr

Ett stort vin från ett läge som är unikt i vingeografin. När man står i gårdarna precis ovanför slottet som bevakar triangeln som utgör korsningen mellan Rheinhessen, Nahe och Rheingau, ser branterna ner mot floden Rhen och kalibrerar in kompassen och koordinaterna så blir man ödmjuk inför lägets storhet. Berg Schlossberg har med sin något extra solexponering en mer flirtig exotisk frukt än övriga lägen. En rökig mineralitet i en torr, nästan tanninstrukturerad komplex textur med frisk syra som saliverar långt bak i gommen. Gul stenfrukt, persika i en stram energisk med lätt bittersöt frisk syra och fyllnad i eftersmaken som fokus och linjärt, power och energi wow. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)

En flaska med Pichler-Krutzler Riesling Loiben 2019, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Pichler-Krutzler Riesling Loiben 2019

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 93606

750 ml

12.5%

199 kr

Österrikiskt power-couple med rötter djupt i den lokala vinnäringens mylla. Stenfruktigt aromatisk och mineralisk med gröna toner, skalbeska och mineral i ett stentorrt avslut med mogen och lätt bitter citrusfrukt. – Vi gör inte vinerna, vi tillåter dem att födas och utvecklas, säger paret Pichler-Krutzler och menar att med känsla och intelligens i stället för teknologi komma i närheten av att göra storartade viner. Joråminsann! (The Wineagency, 840 fl.)

En flaska med Domaine Weinbach Riesling Cuvée Théo 2021, ett vitt vin från Alsace i Frankrike

Domaine Weinbach Riesling Cuvée Théo 2021

Produkt från Frankrike, Alsace

art nr 90641

750 ml

13.5%

359 kr

Ekologisk megaklassiker med anor från Alsaces tidigaste vinodlardagar. Ursprung och terroir med gulfruktig stenfrukt, citrus och moget äpple, sötfruktig charmerande fyllighet av honung och bivax, fullmatad energi och elegans i finishen. Domaine Weinbach ligger vid foten av berget Schlossberg och var tidigt förespråkare för naturnära odling. Redan 1998 började man bruka åtta hektar enligt biodynamiska principer. Sedan 2005 är alla deras vingårdar biodynamiska, och samtliga Weinbachs viner är idag certifierade såväl ekologiskt Ecocert som biodynamiskt Demeter. (The Wineagency, 600 fl.)

En flaska med Haut Baigneux Blanc Chenin 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Haut Baigneux Blanc Chenin 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 94068

750 ml

12.5%

229 kr

Ekologiskt odlad chenin blanc från händerna på välkända Nicolas Grosbois tillsammans med sin vän Phillipe Mesnier med inbjudande honungsdoftande ylleplagg och gul stenfrukt, honung, kaprifol och bivax med hög frisk syra, energi och elektricitet på tungan driv i frukt, med ett avslut i smör, ylle och örter. Blanc Chenin kommer från två exceptionella vingårdar i Azay-le-Rideau, basen utgörs av en vingård i Saché planterad på 50-talet och resten från vingården Hauts Baigneux. Efter skörd och pressning får vinet jäsa för att sedan ligga 18 månader sur-lie innan buteljering. Sa jag att det var gott? Om inte… det är svingott! (Panache, 1 200 fl.)

En flaska med Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95092

750 ml

13%

349 kr

Ekologiskt odlad chardonnay från det fina Premier Cru-läget Vau de Vey. Frisk nos av gul frukt och kalkrik mineralitet, stort och energiskt. Smakrikt av gul stenfrukt och citrus, driven syra, hög smakbild, energisk elektrisk öppen och luftig med minerliask stensälta i avslutet. Från en familjeegendom som grundades 1949. (Philipson Söderberg, 1 800 fl.)

En flaska med Marchesi Mazzei Belgvardo V 2021, ett vitt vin från Toscana i Italien

Marchesi Mazzei Belgvardo V 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94438

750 ml

13%

281 kr

Gulfruktigt och äppligt med vanilj och fat, fylligt örtigt floralt, gulblommigt med lätt vaniljblom i en torr finish och torr struktur från viss tids skalmaceration. I 600 år har Marchesi Mazzei gjort vin i Toscana och sedan 1990 i Maremma. Vineriet Belguardo där V som i vermentino kommer ifrån ligger i Grossetto. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på en höjd av 90 meter över havet. Maritimt, mineraliskt och mästerligt Mazzei. (Vintedge, 600 fl.)

ORANGEVIN

En flaska med La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2022, ett vitt vin från Toscana i Italien

La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2022

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90275

750 ml

12.5%

219 kr

Ekologiskt skalmacererad trebbiano uppvuxen i naturlig miljö och fostrad på amfora i sju månader hos ett progressivt och innovativt kooperativ. Orangefärgad och gulblommig med syrlig nos av aprikos. Läskande frisk och fruktig, torr med lätt tanninstruktur med en naturligt jästig finish. Fullkomlig energi och dynamik i ett långt friskt och välbalanserat eftersspel. Gott vin – gott köp! (Panache, 2 400 fl.)

RÖTT VIN

En glasflaska med Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py 2022, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 94109

750 ml

13%

227 kr

Cru-gamay med flirtigt svartbärig och rödfruktig nos. Läskande frisk syra, hög fräschör, svartbärig med torra och lätt grusiga tanniner i en mineralisk bärig finish. Snyggt och rent och en relativ ny bekantskap för mig även om jag sett namnet cirkulera i bojo-kretsar en längre tid. (Terroir, 1 500 fl.)

En glasflaska med Château de la Terrière Brouilly Tradition 2021, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Château de la Terrière Brouilly Tradition 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93590

750 ml

13%

179 kr

Traditionell gamay från producenten bakom naturligt framställda vinet Lache Moi la Grappe med den röda etiketten med den rytande björnen. Reduktiv och mörkt bärig nos. Syrlig frukt, hög syra, jordgubb körsbär med torra tanniner i en lång, örtktyddig, koncentrerad eftersmak. Druvorna jäste som hela klasar och både jäsning, skalmaceration och lagring skedde på cementtankar. (WineWorld, 1 200 fl.)

En glasflaska med Thierry Germain Bonneterre 2022, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Thierry Germain Bonneterre 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 92047

750 ml

12.5%

179 kr

Biodynamisk cabernet franc från Saumur-Champigny i attraktivt prisläge och stor allokering. Blålila färg och doft, ung och sprittig, inte helt i balans mellan syra och frukt, kanske en flaskvariation, jag vågar hoppas på det, då jag gillat tidigare årgångar. (Vintedge, 6 000 fl.)

En glasflaska med Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2021

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 94720

750 ml

13%

359 kr

Från Maxime Graillots gårdar kommer denna lilasprakande och ungdomliga kruka syrah full av sötsvart aromatik. Tät, tight och stramt grusig med rökig mineralitet och tighta tanniner, Grönkartig med läskande hög syra i ett fruktigt örtigt avslut backat av vildhallon och lakrits. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

En glasflaska med Pio Cesare Barolo 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Pio Cesare Barolo 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93954

750 ml

14.5%

699 kr

Unga Federica Boffa har tagit över efter pappa Pio Boffa, ett tungt och stort arv med 140-åriga anor. Vi känner deras mycket prosvärda och högkvalitativa Langhe Nebbiolo från fasta sortimentet. I webblanseringen än fler vingårdsbarolos. Ros och solkyssta körsbär, läskande frisk syra, saliverande fruktig med torra tanniner och välbyggd struktur. Elegant och drivet, stort och expressivt. (The Wine & Spirits Collective, 480 fl.)

En glasflaska med Luigi Pira Barolo di Serralunga 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Luigi Pira Barolo di Serralunga 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 95135

750 ml

14.5%

389 kr

Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och den här barolon är inget undantag, med tydlig Serralunga power i ryggraden. Förra veckan skrev jag om deras fina dolcetto med liknande ord. Nebbiolon har dock sin egen karaktäristik, rödfruktig och mörkt rödbärig nos av rosor och örter. Stor smakbild, stram textur och tight struktur, välbyggd balans mellan friska mogna körsbär, örter, rosor och tuggiga tanniner i ett långt koncentrerat avslut. (Origo Wine Import, 2 400 fl.)

En glasflaska med Ezio Trinchero Bricco del Noce 2019, ett rött vin från Italien

Ezio Trinchero Bricco del Noce 2019

Produkt från Italien

art nr 93914

750 ml

14.5%

241 kr

Prisvärd traddo barbera och ett instegsvin till Trincheros barbera-skatt, här från den fina årgången 2019. Örtig och kryddig, nyanserat svartfruktigt moget i nosen. Syrligt mörkbärigt med frisk skyhög syra, läskande frukt, torrt och stramt med mjuka, tuggiga tanniner. Trinchero har varit en specialist på barbera sedan slutet av andra världskriget. Bröderna Renato och Ezio driver idag egendomen vidare och gör några av de högst ansedda barberavinerna i Italien. Naturlig vinifiering (dvs helt utan tillsatser) i stora cementtankar, med lång maceration. Mognad sker dels i cement, dels i stora ekfat (3000 - 6000 liter) av slavonsk ek. Vinerna är varken klarnade eller filtrerade och svaveltillsatsen är mycket låg. Vinerna får mogna tills de är klara, men tål mycket lång lagring även efter det. Köp två när du ändå håller på! (Wine Trade, 1800 fl.)

En glasflaska med Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93076

750 ml

14%

189 kr

Toppnebbiolo med inbjudande nos, aromatisk av rosor körsbär och tjära. Smaken och kroppen är koncentrerat fyllig och expressiv med full energi. Det här är ingen liten Langhe inte, ett otroligt välgjort och lättillgängligt powerpack till vin. Vi är många som längtat efter ett vin av den här kalibern att bunkra utan att skinna sig black. Nebbiolo från 40-åriga rankor från den av skog omgärdade högt belägna och branta vingården Valmaggiore. Hantverksmässig naturlig vinmakning. Stilen är omisskännlig för nebbiolo från Barolo. Det vittnar också om vilken kvalitet detta vin har för längre lagring. Dessutom till ett fantastiskt bra pris, till och med samma som förra årgången. Många flaskor släpps, köp och göm undan! (Panache, 12 000 fl.)

En glasflaska med Michele Chiarlo I Cipressi Nizza 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Michele Chiarlo I Cipressi Nizza 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93576

750 ml

14.5%

189 kr

Ung svartrödfruktigt bärig nos, örtigt och fruktigt sötfyllig med inslag av fat. Hög syra, torra tanniner, varmfruktiga blåbär, syrliga mörka bär, örter, stramt och torrt men årgången känns lite blek enkelspårigt. Vinmakaren Michele Chiarlo har gjort sina ursprungstypiska viner i Piemonte sedan 1956. (Lively Wines, 4 800 fl.)

En glasflaska med Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2020, ett rött vin från Venetien i Italien

Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2020

Produkt från Italien, Venetien

art nr 94722

750 ml

13.5%

189 kr

Smarrigt rent och snyggt. Körsbärsfruktigt och rödbärigt med örter och jordig mineralitet. Läskande fräschör i syran, energiskt och vitalt och precis så som man önskar att fler Valpolicella Classico Superiore vore. Vinproduktionen började i liten skala men utvecklades i början av 2000-talet då man renoverade vineriet. Idag drivs firman av den före detta advokaten och grundaren Pietros tre barn – Maria, Maurizio och Bernardino. Vinmakare är Enrico Nicolis. Egendomen är från 1600-talet och omfattar 20 hektar, fördelat över både vingårdar och skog.

En glasflaska med I Fabbri Chianti Classico Lamole 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94662

750 ml

13%

201 kr

Ekologiskt ljust härlig sangiovese i en, för området, klassisk bastklädd rundad Fiasci flaska. Körsbär, jord och blod, tight och stram, mineralisk och grönörtig med syrliga röda bär, läskande fräscht, texturellt med finess och vertikal linjär nervig energi. Härligt somrigt utan att för den saken skull tappa seriositet och elegans. En flaska och stil på vinet som höll på att bli dess död. Kaxigt och coolt att köra vidare på det och där alla nostalgiska skeptiker snabbt lär bli övertygade av innehållet. (Terroir, 4 800 fl.)

En glasflaska med Barone Ricasoli Castello di Brolio 2020, ett rött vin från Italien

Barone Ricasoli Castello di Brolio 2020

Produkt från Italien

art nr 93921

750 ml

14.5%

461 kr

Läskande frisk körsbärsfruktig med fatkaraktär, örter, jordig mineral och gröna toner i en ljuvt syrlig syrakick till finish. Francesco Ricasoli är Chiantis vinbaron. Det hela började för snart 900 år sedan, då familjen Ricasoli köpte Castello di Brolio i byn Gaiole och gjorde vinet till en viktig del i det övriga jordbruket. (Lively Wines, 1 200 fl.)

En glasflaska med Barone Ricasoli Roncicone 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Barone Ricasoli Roncicone 2020

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94037

750 ml

14%

651 kr

Vingårdsvin ett av tre från ovannämnda vinbaron. Sötfruktig nos, svartbärig med örter, läskande syra, hård struktur mot mjuk frukt i ett mineraliskt järnigt avslut. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Roncicone i Gaiole. Vingården ligger på 320 meters höjd och vetter mot sydöst. (Lively Wines, 360 fl.)

En glasflaska med Barone Ricasoli  CeniPrimo 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Barone Ricasoli CeniPrimo 2020

Produkt från Italien, Toscana

art nr 93958

750 ml

14%

651 kr

Vingårdsvin två av tre från ovannämnda vinbaron. Tight stram och friskt fruktig med syrliga röda bär, körsbär, gröna örter och fat i en hejdundrande energi med avslut i tighta torra tanniner. Druvorna till det här vinet kommer från vingården CeniPrimo i Gaiole. Vingården ligger på 380 meters höjd på Terrazzo Fluviale Antico. (Lively Wines, 360 fl.)

En glasflaska med Barone Ricasoli Colledilà 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Barone Ricasoli Colledilà 2020

Produkt från Italien, Toscana

art nr 93944

750 ml

14.5%

651 kr

Vingårdsvin tre av tre från ovannämnda vinbaron. Läskande frisk syrlig fräschör och underbar balans i en spikral järnrik clash av Jupiters blod och stjärnklar energi. Druvorna till det här vinet kommer från vingården Colledilà i Gaiole. Vingården ligger på 380 meters höjd på Monte Morello. (Lively Wines, 360 fl.)

En glasflaska med Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 95489

750 ml

14.5%

231 kr

Stil och områdestypisk med djup doft av mörka bär och cederträ. Mörkt rödbärig med örter och tydliga men finstilta fattoner, välstrukturerat och välbalanserat i ett ssvartbärigt, strukturellt och texturellt välbalanserat avslut. Blend av sangiovese, colorino del valdarno, canaiolo nero och merlot. Maria Stella är namnet på dottern som nu tillsammans med sin bror råder över Polizianos ambitiösa framtid. Pappa Federico Carlettis legend är i trygga händer. (Johan Lidby Vinhandel, 10 800 fl.)

En glasflaska med Suertes del Marqués Hacienda Las Cañas Tinto 2020, ett rött vin från Kanarieöarna i Spanien

Suertes del Marqués Hacienda Las Cañas Tinto 2020

Produkt från Spanien, Kanarieöarna

art nr 94853

750 ml

12.5%

211 kr

Från vulkanstenjordar på Kanarieöarna och Valle de la Orotava där en ren naturligt odlad frukt och minutiös vinmakning gett en tydligt inledande reduktiv doft, rökig, knallpulvrig, flintstenig och vulkanmineralisk, som kan avskräcka flertalet newbies. Men ingen ko på isen, det är ett finfint vin som med lite luftning visar upp sigi all sin prakt. Förvisso tight och stram men med mycket energi och en rödärig, örtigt grönstjälkig umamiexplosion i finishen. (Wine Group Sweden, 2 400 fl.)

En glasflaska med Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021, ett rött vin från Lisboa i Portugal

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021

Produkt från Portugal, Lisboa

art nr 95343

750 ml

12.5%

169 kr

Mörkfruktig, syrligt stram och örtig. Lite tunn och enkel, visst josigt med annalkande mandelmassa och svartvinbär, tight med tuggiga tanniner. Jag fortsätter att tampas med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas tolkning av cabernet sauvignon. Den är onekligen i en egensinnig och personlig stil med lokala drag och inte riktigt som man förväntar sig. Tvivelsutan är det hög kvalitet och kanske börjar den närma sig något jag kan definiera, men jag kan ännu inte riktigt sätta fingret på den. Bargainpris och stor allokering, så varför inte prova själv och säg vad ni tycker? (Handpicked Wines, 10 200 fl.)

En glasflaska med Damascene Stellenbosch Syrah 2022, ett rött vin från Sydafrika

Damascene Stellenbosch Syrah 2022

Produkt från Sydafrika

art nr 92238

750 ml

13%

401 kr

I samarbete med David Curl, ägaren till Moya Meaker i Elgin, har Jean Smit skapat ett projekt med ett enkelt syfte: att visa regionala uttryck från distinkta terroirer i hela Sydafrika, vilket levererar några av landets mest anpassade, eleganta viner. Stellenbosch Syrah kommer därför med föga, dock glädjande nyheter. Inbjudande nos av rök och svart frukt, stram och välstrukrurerad, energisk josig och elegant på samma gång. Koncentrerat och bjussigt med torra mogna tanniner. (Provinum Vinhandel, 360 fl.)

En glasflaska med Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 95011

750 ml

14.5%

189 kr

Sex generationer Bogle har brukat jordarna i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Zinfandeldruvorna i det här koncentrerade vinet kommer från Lodi och Amador County, från gamla stockar helt utan konstbevattning. Blåsvartfruktig nos av blåbär, hallon, plommon och björnbär med inslag av örter, fat och vanilj. Sötfruktigt och stort generöst med silkiga tanniner, kakao och kaffebitter finish med stram sötma. För den som fortfarande misstror zinfandel och ännu inte upptäckt dess unika charm och värme. (Divine, 6 720 fl.)

En glasflaska med Storm John Sebastiano Vineyard Pinot Noir 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Storm John Sebastiano Vineyard Pinot Noir 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 93862

750 ml

13%

649 kr

Läskande frisk och syrligt rödbärigt fruktig och välbyggd med fin balans av örter, jordgubb, hallon och sandelträ. Maxat hög syra, läskande tight och stram med en självklar balans. Exklusivt och elegant utan att tappa lekfullhet och klunkabilitet. Druvorna till vinet kommer från John Sebastiano Vineyard i östra delarna av Santa Rita Hill. Jordmånerna varierar vingårdarna emellan, men alla är kustnära och svala. Ernst Storm kommer ursprungligen från Sydafrika och har erfarenhet som vinmakare i Stellenbosch och svalklimatsregionen Walker Bay. Parallellt startade hans bror Hannes, Storm Wines South Africa, där han i regionen Hemel-en-Aarde fokuserar på pinot noir och chardonnay. (Quaffable Wines, 360 fl.)

En glasflaska med El Burro Malbec Natural 2023, ett rött vin från Cuyo i Argentina

El Burro Malbec Natural 2023

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 95050

750 ml

14.5%

149 kr

Jag blir alltid skeptiskt inställd när det skrivs ut naturligt på etiketten som företrädelsevis är tecknad av någon på vineriets barnbarn. Som att andra viner inte skulle vara en naturlig produkt? Det är inte helt sällan viner faktiskt är rena påhitt, men de flesta seriösa vinproducenter jobbar med en naturlig produkt, vindruvor som förädlas till vin genom det mänskliga hantverket, vinmakeri. Med det sagt så har jag skrivit om det här vinet ett par gånger tidigare och det följer sina föregående årgångar med ung blålila malbecfrukt i Mendoza-anda. En lätt kokt och övermogen touch av boken frukt och örter, stramt och tight i strukturen, energiskt och stort i frukten, inte helt i balans och med en märklig vagt ogin svårtolkad finish. Kanske var det en flaskvariation, på grund av det naturliga elementet i flaskan, men varför inte våga prova? (We & Wine, 6 000 fl.)

Webblanseringen på Pi-dagen 14 mars, kl 10.00

En flaska med William Fevre Chablis GC Les Preuses 2021, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

William Fevre Chablis GC Les Preuses 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95097

750 ml

12.5%

925 kr

Djup och fyllig nos av gröngulfrukt, ungt men brådmoget, mineral och örter. Fyllig fet och överväldigande strukturerad, stor och kraftfull men med elegant syra och textur. Kalkrik mineral och gulfruktigt fylligt, nästan vaxigt, avslut, koncentrerat och långt. (Lively Wines, 96 fl.)

En flaska med William Fevre Chablis PC Montee de Tonnerre 2021, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

William Fevre Chablis PC Montee de Tonnerre 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95093

750 ml

12.5%

625 kr

Djupt aromatisk gulfruktig nos, mogna gula plommon och örter. Fylligt och energiskt med elektriskt mineraliska kalktoner, lätt smörkola touch och brödig jäst. Elektrisk energi på tungan, torrt men koncentrerat av citrusfrukt och stenig mineralitet. (Lively Wines, 156 fl.)

En glasflaska med Tua Rita Giusto di Notri 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Tua Rita Giusto di Notri 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94855

750 ml

15%

949 kr

Stor fyllig och energisk, svartbärig med torr stram struktur och unga tuggiga tanniner. Grönörtig och svartfruktigt komplex och läskande friskt syrlig. Blend på cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. (Provinum, 96 fl.)

En glasflaska med Tua Rita Keir Syrah 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Tua Rita Keir Syrah 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94895

750 ml

14.5%

1149 kr

Blålila ungdomlig syrah-nos, svartftukigt med vildhallon, lakrits, viol, örter och moccachoklad i en lång komplex eftersmak, stort och fylligt, läskande och fräscht. (Provinum, 60 fl.)

En glasflaska med Tua Rita Per Sempre Syrah 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Tua Rita Per Sempre Syrah 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94780

750 ml

14.5%

2099 kr

Exklusiv syrah med aromer av rök och kött, chark och mogna svarta körsbär med blod och animaliska toner i en energisk kraftfull stil med ihärdiga toner av vanilj och örter. Avslutet torrt med sträva tanniner i en lång fyllig och komplex finish. (Provinum, 36 fl.)

En glasflaska med Monsanto Il Poggio Gran Selezione 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Monsanto Il Poggio Gran Selezione 2019

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90620

750 ml

14.5%

699 kr

Svår årgång som ändå gett en stor doft, voluminöst fylligt med stram hög fruktsyra, svartfruktig och mörkbärig med örter och Jupiters mineraliska blod. Elegant och tjusigt med full koncentration och kraftfull energi. Ett vin att dricka nu eller att spara i oändlighet. WOW på den! (Brix Wine, 120 fl.)

En flaska med Arianna Occhipinti SM Vino di Contrada 2021, ett vitt vin från Sicilien i Italien

Arianna Occhipinti SM Vino di Contrada 2021

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 93951

750 ml

12.5%

475 kr

Hundra procent grillo från ett läge som i sig är uppdelat i fyra mindre parceller bredvid varandra med viss skillnad i exponering och jord, men generellt kalkrikt och sandigt, ett läge som går under DOC Sicilia. Jäsning utan tillsatt jäst, lagring på cement samt 25 hektoliters, österrikiska ekfat från Stockinger, i cirka tio månader. Orangefärgat med äpplig citrus och zestig apelsin nos, örter och lätt oxidativ jästton. Smaken fylligt syrligt gulfruktig och läskande frisk med fet textur. Elektrisk energi på tungan som avslut i en lång smakrik finish. (Wine Trade, 60 fl.)

En glasflaska med Arianna Occhipinti Grotte Alte 2019, ett rött vin från Sicilien i Italien

Arianna Occhipinti Grotte Alte 2019

Produkt från Italien, Sicilien

art nr 93648

750 ml

13%

579 kr

Blendad av fifty-fifty frappato och nero diavola för att uppnå standard för appellationen Cerasuolo di Vittoria. Från 40-åriga stockar och ett enskilt vingårdsläge. Jäser utan tillsatt jäst, 30 dagars maceration på cement, lagring på 50 hektoliter äldre ekfat i 48 månader. Fatstrukturerat med voluminös mörkt röd frukt, läskande frisk syra, tät strukturerad och balanserat, ett perfekt matvin. (Wine Trade, 120 fl.)

En glasflaska med Shafer Hillside Select 2019, ett rött vin från Kalifornien i USA

Shafer Hillside Select 2019

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94444

750 ml

15.5%

3849 kr

Ekologisk sangiovese med fyllig nos av svartvinbär och björnbär. Stort fylligt och mjukt, som en bjässe till kramgo nallebjörn men med struktur och textur do die for. Exklusivt elegant och kraftfullt. Vinunic, 120 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.