Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Norra Rhône – en fullfjädrad ensemble med syrah i huvudrollen

Norra Rhône – en fullfjädrad ensemble med syrah i huvudrollen

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

På branta sluttningar i detta långsträckta område längs floden Rhône, ligger några av Frankrikes mest kända vingårdar. Norra Rhône är hem för kändisappellationer såsom Hermitage, Côte-Rôtie och Condrieu, platser som i många vinkonsumenters öron klingar som den ljuvaste musik. Wine Tables Maja Berthas har djupdykt i området.

Mitt på den storslagna scenen står syrah – en druva som med sin komplexitet och känsla för växtplats spelar flertalet roller i detta anrika skådespel. Men det är inte bara rött som deltar i pjäsen utan här visar också druvor som roussanne, marsanne och viognier vart skåpet skall stå. Här kommer några nedslag i regionen.

Bild på Grand Cru rankor i Côtes-Rôtie
Grand Cru-rankor i Côte-Rôtie. Foto: Pressbild

Côte-Rôtie

Detta anses av många vara områdets stora stjärna. De nordliga vingårdarna, som alla trängs på terrasser ovanför staden Ampuis, reser sig över 300 meter över havet. Även om syrah är den dominanta drusvorten så har viognier sen gammalt ett viktigt finger med i spelet. Efter att phylloxera gjort sitt intåg i Rhône började druvan falla i glömska och på grund av sin svårodlade karaktär höll den faktiskt på att förvinna helt. Idag har viognier återtagit sin plats dalen och när det gäller just Côte-Rôtie så är hela 20 % tillåtet som en del i de röda vinerna, även om mängden i realiteten är betydligt lägre. Vinerna från Côte-Rôtie är kända för sin elegans, finess och sin säregna parfym och skiljer sig därmed avsevärt från den mer kralliga kollegan Hermitage.

Bild på vy över Condrieu i norra Rhônedalen.
Vy över floden Rhône sedd från Condrieu i norra Rhônedalen. Foto: Pressbild

Condrieu

Strax söder om Côtes Roti, på samma sida av floden, finner man vitvinsappellationen Condrieu. Här har druvan viognier troligen odlats sedan de gamla grekerna satte sina första spadtag i marken, men som tidigare nämnts var druvan näst intill utrotad innan återuppbyggnaden av dessa vingårdar startade på 1980-talet. Viognier är en läckert parfymerad druvsort som har en lite lägre syra, men som när den blandas tillsammans med druvan syrah sägs stabilisera det röda vinets färg och bidra med en viss struktur. Strax söder om Condrieu ligger den lilla appellation Chateau Grillet som endast består av 3,5ha, också helt dedikerad till viognier.

Hermitage

Denna appellation ligger belägen på östra sidan av floden, strax vid staden Tain, och domineras helt av den stora granitkulle som bär samma namn som vinerna. Här görs de röda vinerna på syrah medan de vita är en blandning av marsanne och roussanne. Det mest kända landmärket är kapellet som stoltserar på toppen av kullen – en byggnad som idag ägs av vinhuset Paul Jaboulet Aîné. De röda vinerna från Hermitage är kraftfulla, lagringsdugliga och har ofta en stor kropp och mycket färg. Detta har också gjort att vinerna en gång i tiden gärna användes som tillsats i andra franska viner för att ge dessa en djupare färg och mera textur. Dom vita vinerna från området är ofta läckert feta med en fräsch syra och toner av honung, vax och blommor, vilket gör dom till utmärkta matviner.

Bild på utsikt över vingårdar i norra Rhônedalen.
Hermitagekullen sedd från Cornas. Foto: Pressbild

Cornas

Sydväst om den välkända Hermitagekullen ligger appellationen Cornas, ett område som inte fått lika mycket uppmärksamhet som sina grannar. Men på grund av sin begränsade yta finns här en särskild koncentration i vinmakningen och när kringliggande appellationer, som tex St Joseph, ibland bjuder på skiftande kvalitet så är Cornas relativt stabilt. Här är det också syrah som spelar första fiol och vinerna räknas som några av dalens kraftigaste. Här står rankorna med fötterna i massiv granit och då man är belägen i de sydligaste delarna av dalen blir även temperaturen något högre. Ibland kan dom här vinerna uppfattas som lite stöddiga och smaker av järn, rått kött och stendamm är ofta nämnda i sammanhanget. Har man tid att låta sina viner ligga ett tag så finns det mycket att hämta härifrån.

Mer att läsa, Smaka på norra Rhône, av Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.