Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på November Coming Fire!

November Coming Fire!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Halloween är här och så även ett nytt parti viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl magisk GG och biodynamisk bubblighet som energikickar, fiasciflaskor och stilikoner.

November Coming Fire med pumpalyktor och monstersminkade ungar som busar eller kräver godis. Halloween är här och det har väl ingen undgått trots detta nådens skitår 2020. Systembolaget forsätter släppa små tillfälliga partier av goda viner men det är långt ifrån alla butiker som får ta del av godsakerna. Jag besökte nyligen systemet butiken i Kalix där vinutbudet mestadels bestod av boxar, inget nytt eller småskaligt. Visst försöker Systembolaget att förse efter efterfrågan och behov men det är inte alltid helt demokratiskt. Samtidigt stämmer Systembolaget företaget Winefinder till Patent- och marknadsdomstolen för att få dem att sluta marknadsföra och sälja alkohol på distans som når direkt till konsumentens dörr. Jag tycker det är olyckligt att aktörer som med distanshandel försöker förse oss vinälskare med goda flaskor ska stoppas. De är dedikerade handlare som med kunskap och passion ger viner som aldrig har en chans att nå Systembolagets hyllor en möjlighet att istället hitta hem till konsumenter som inte törstar efter bulkvin på box. Tillfälliga sortimentet är ett mycket bra komplement men långt ifrån tillräckligt, därför är det viktigt att aktörer som Winefinder och Caviste får fortsätta leverera vin till oss vinälskare.

MOUSSERANDE VIN

PeterJakobKühnRiesling_winetable

Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut 2016, Tyskland, Rheinhessen, TSE 90601, 229 kr

Med biodynamiskt (Demeter) odlade vingårdar och ett fantastiskt handlag för riesling har PJK skakat fram denna torra men charmerande bubblighet. Intensiv och dekadent krispigt, torrt och fräscht. Vag autolytisk karaktär, annars rätt fram på rieslingfrukten med gula päron, friska mineraler och krossade stenar. Ett annorlunda men givet val för nyårsfesten. (Brix Wine, 2400 fl.)

Quadrille_winetable

Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2013, Frankrike, Loire, TSE 92426, 239 kr

Bollingerägd Crémant de Loire på 50% chenin blanc, 20% pinot noir, 15% chardonnay och 15% cabernet franc. Omnämns ofta som ett av de bättre mousserande franska vinerna utanför Champagne. Smakrikt med mjuk mousse och läskande syror. Gula kex, citrus, röda äpplen, lime och ett friskt långt avslut. Väldigt lagringsbart men urläckert redan nu. (Arvid Nordquist, 1200 fl)

VITT VIN

EGuigalLieuditSaintJosephBlanc_winetable

E Guigal Lieu dit Saint Joseph Blanc 2018, Frankrike, Rhonedalen, TSE 92274, 395 kr

Härligt aromatisk kryddig och örtig doft. Ett av Guigal’s toppviner som görs på 97 % marsanne och 5% roussanne. Smaken är av halm, rökiga fat och söt gul stenfrukt. Spicy av örter och kryddor. Medium syra med karaktärsfylld och fyllig munkänsla, nästan som tanniner i kinderna och en lång komplex eftersmak. (Wine Affair, 216 fl.)

Panizzi_winetable

Panizzi Vigna St Margherita Vernaccia di San Gimignano 2018, Italien, Toscana, 179 kr

Gula plommon, blommig och sötsyrligt mogen frukt i nosen. Torr, ren och kryddig i en sval mineraldriven stil men med varm mogen frukt. Direkt från den lokala druvan vernaccias historiska hemvist, här skördad från 40 åriga rankor som gett en ursprungstypisk och mineraldriven vernaccia. Gott! (Panache, 2400 fl.)

Ungeheuer_winetable

Von Winning Forster Ungeheuer GG Riesling Trocken 2018, Tyskland, Pfalz, TSE 92088, 369 kr

Magisk GG från Stephan Attmans skickliga händer. År 1869 serverades detta vin vid öppnandet av Suezkanalen och hade redan då fans som Goethe och Otto von Bismarck. Sandsten, kalk och basalt utgör jordmånen i sluttningen ovanför skogen. Djup doft och smak av gröna päron, melon, rökiga mineraler och petroleum. Varm söt grön och gul frukt, stilrent, snyggt och enormt gott! (Intermondi, 1200 fl.)

Faiveley_winetable

Faiveley Mercurey Clos Rochette Monopole 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 90672, 269 kr

Extra-allt-vin från syskonen Erwan och Eve Faiveley, vilka är familjens sjunde generation vinmakare. Modern och elegant stil, doftrik av vanilj och kamomill från varm årgång. Stort, smörigt komplext och torrt vin med balanserad strukturerad och en skönt fet avrundning. Lyxig feeling. (Vinunic, 840 fl.)

Heinrich_winetable

Heinrich Salzberg Weissburg 2018, Österrike, Burgenland, TSE 92285, 229 kr

Biodynamiska metoder har legat Heinrich-familjen nära under en lång tid, de är till och med grundare av “Respekt”, ett certifierande organ för biodynamisk vinodling i Österrike. Här presenterar de en weissburgunder med doft av gul halm, mandel och nötter. Torr och stram struktur men med fyllig frukt och mandel. Ett kryddigt och örtigt avslut som håller i sig. (Lively Wines, 1200 fl.)

chardonnay_winetable

Stoneleigh Icon Chardonnay 2019, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 92506, 399 kr

Guldfruktig med mogna nektariner och rökiga fat. Fet textur, fylligt och maffigt med toner av citrus, vanilj, smör och fat. Ett stort vin från en “single vineyard” i steniga jordar där de yngsta rankorna är 24 år. Hela klasar har pressats och vinet har fermenterats utan tillsatt jäst och även genomgått full malolaktisk fermentering. (Pernod Ricard Sweden, 240 fl.)

ORANGE VIN

pierrefrick_winetable

Pierre Frick Carriere Riesling Macération 2018, Frankrike, Alsace, TSE 90364, 279 kr

Mer biodynamik i kubik och denna gång utan sulfit. Pierre är noga med att poängtera att de inte tillverkar vin utan snarare avlar det jobb som vinrankan redan gjort i vingården för att få fram äkta, livliga viner. Och det här är livfullt. Riesling på sina skal med orange ton i glaset och med både doft och smak av havtorn, aprikos och vinteräpple. Friskt men strukturerat vin med viss tannin och ett nötigt, syrligt, torrt och kryddigt avslut. Från slutet av 1990-talet har de gjort en serie med svavelfria viner, vilket alltid skrivs ut på etiketten. (TM Kvalitetsviner, 1200 fl.)

RÖTT VIN

rapet_winetable

Rapet Beaune 1er Cru Les Bressandes 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92167, 419 kr

Familjegården, som ligger i Pernand-Vergelesses daterar tillbaka till 1765 och med innehav i de flesta av Côte de Beaunes bästa appellationer har paret Vincent och Sylvette Rapet alla möjligheter att producera bra vin och denna premier cru är inget undantag. Pinot i sin prakt och med terroirtypisk nos av röda bär med örtiga toner. Sötfruktig med inslag av krutrök och lakrits och en fyllig munkänsla och stramt men balanserat avslut. (Vintrio Wine, 360 fl.)

EGuigalLieuditSaintJosephRouge_winetable

E Guigal Lieu dit Saint Joseph Rouge 2017, Frankrike, Rhonedalen, TSE 92040, 449 kr

Ytterligare ett toppvin från rånmästaren Guigal. Frisk doft av örter, körsbär, plommon, anis och mineral med spår av kallt stål och varmt blod. Syrahdruvan i sitt esse med mörka rökiga fat över mogen köttig röd frukt, komplext, koncentrerat och elegant. (Wine Affair, 540 fl.)

ifabbrilamole_winetable

I Fabbri Lamole Chianti Classico 2018, Italien, Chianti Classico, TSE 95364, 179 kr

Ekologiskt odlad och ursprungstypisk sangiovese, paketerat i den gamla klassiska fiascoflaskan, på återbesök i tillfälliga sortimentet och i stor volym. Stram och torr men med läskande körsbärsfrukt i en enklare stil till ett vettigt pris. Smakrik och kul och väl värd att testas för nostalgi och ursprung. Från hög höjd och Lamoles branta terrasser i Greve in Chianti där Susanna Grassis naturliga visioner ger energiska viner. (Terroir, 6000 fl.)

Fleurie_winetable

Villa Ponciago Fleurie Les Hauts du Py 2018, Frankrike, Beaujolais, TSE 93135, 185 kr

Enkel med stiltypisk “bojo” från den charmiga ursprungsorten Fleurie. Gamayfruktig med blåbär och viol, körsbär och örter. Torr med balanserade lena tanniner och frisk syra. Kallmaceration med hälften hela druvklasar och hälften avstjälkade druvor. Villa Ponciago äger idag 49 hektar, på vilka det ryms inte mindre än 40 områden med helt vitt skilda karaktärer med en mycket distinkt terroir. (Solera, 960 fl.)

alessandro_winetable

Alessandro e Gian Natale Fantino Rosso dei Dardi 2018, Italien, Piemonte, TSE 92071, 189 kr

Familjeegendom i Monforte som drivs av två bröder varav Alessandro tidigare arbetat som oenolog och ansvarig för vingårdarna hos Baroloproducenten Bartolo Mascarello. Välkomnande doft av mörka körsbär och vilda rosor. Stramt och läskande, örtig och kryddig över ren frukt, mörka körsbär och hallon med läskande syrligt avslut. Trots att vinet består av 100% nebbiolo från Langhe säljs det under Vino Rosso pga administrationen det kräver. Total produktion är 6000 flaskor varav 4800 hittat till Sverige – hörde jag köpfest? (Panache, 4800 fl.)

Faiveley_winetable

Faiveley Nuits-Saints-Georges 1er cru Les Pruliers 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92646, 589 kr

Mer stor elegans från syskonen Faiveley. Klassisk och praktfull doft av röda bär, ekfat, ceder och örter. En fnösketorr, rödfruktig stilikon. Stram och strukturerad, graciösa fat med röd frukt och mineraliska och örtiga toner i avrundningen. (Vinunic, 120 fl.)

2 x Voerzio

barolo_winetable

Barolo del Comune di La Morra 2016, Italien, Piemonte, Barolo, TSE 92187, 996 kr

Elegant inramning i doften av mörka körsbär och integrerade fat. Grusiga tuggiga tanniner, bra tryck i syran och ljus omogen röd frukt och rosenknoppar. Behöver vila ett par år för att komma till sin fulla rätt, men oh vilket potential den har, kommer utvecklas till magi! (Backmans vinhandel, 900 fl.)

Langhe_winetable

Langhe Nebbiolo Di SanFrancesco 2017, Italien, Piemonte, Langhe, TSE 92396, 269 kr

Här får man istället en härlig nebbiolo med drickfas på momangen om man går igång på det stramare uttrycket av druvan. Körsbär, rosor och nypon, full av energi i doften. Torr och stram, läskande syra och torra tanniner, förvisso ett omoget grönkvistigt avslut som också kan komma att växa till sig så småningom med viss lagring, men läcker modern stil redan nu. (Backmans vinhandel, 1200 fl.)

CerasuolodiVittoria_winetable

Cerasuolo di Vittoria C.O.S 2016, Italien, Sicilien, Cerasuolo di Vittoria, TSE 92374, 259 kr

Nero d’avola och frappato. Jag tänker alltid på druvan som nero diavola och C.O.S. som Church of Satan, men det är bara mina black metal referenser som spökar. Det här är allt annat än ett ondskefullt vin. Det görs otroligt charmiga viner på Vittorias sluttningar på Siciliens sydkust, inte minst har vi Arianna Occhipinti som bevisat det med bravur. Arianna är förövrigt brorsdotter till  Giusto Occhipinti som är O’t i C.O.S. Naturligt och biodynamiskt med doft och smak av lingon, tranbär, rosor, körsbär, mineraler och massor av energi. (Wine Trade, 1800 fl.)

barolo_winetable

Fratelli Alessandria Barolo 2016, Italien, Piemonte, Barolo, TSE 92421, 399 kr

Familjeproducent från Verduno. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet, de arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierade. En fantastisk årgång som vi kommer se mycket mer av i framtiden. Här i representation av en intensiv dov doft av mylla, nypon, körsbär, blåa blommor och röda rosor. Mjuk struktur men med markerade tanniner, livfull körsbärsfrukt och tjära. Lägg undan och upptäck magin om några år. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

Kékfrankos_winetable

Péter Wetzer Kékfrankos 2018, Ungern, North Transdanubia, Sopron, TSE 92153, 199 kr

Enligt biodynamiska principer men utan certifiering jobbar Peter Wetzer i ett betydligt svalare mikroklimat än vad övriga Ungern erbjuder. Inbjudande finessrik doft av röda bär och tallskog. Örtigt, röd och blåfruktigt, torrt och läskande, josigt och med fin komplexitet och svala mineraler. Kékfrankos kallas i Österrike för blaufränkisch och i Tyskland för lemberger. (Wine Waves, 1200 fl.)

Ps. November Coming Fire – Samhain III är det andra studioalbumet från det amerikanska skräckpunkbandet Samhain, sprunget ur The Misfits och föregångare till Danzig. Albumet släpptes i februari 1986 genom sångaren Glenn Danzigs oberoende skivbolag, Plan 9.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.