Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Whiskeytips: Tre grymma irländare i fast sortiment

Whiskeytips: Tre grymma irländare i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Irland är ett land som går från klarhet till klarhet när det gäller whiskey – och det finns några riktiga höjdare att hitta i Systembolagets fasta sortiment. Här tipsar Andreas Grube om tre klockrena favoriter!

Irländsk whiskey (ja, på Irland stavas det sådär, med ett extra ”e”) skiljer sig ofta mot den skotska genom att den bjuder på mer blommor och frukt, och en mer övergripande lätt och fräsch känsla. Det beror i första hand på att man destillerar spriten tre gånger istället för två, och även på att man på Irland sällan jobbar med rökighet.

Personligen har jag länge varit ett fan av den irländska whiskeyn, och om du är sugen att prova kommer här tre fina favoriter!

Tullamore Dew 12 Years, nr 505, 399 kr

Det finns även en enklare Tullamore i fasta sortimentet för en hundring mindre, men jag tycker att den här är värd sin peng i alla lägen. Doft och smak bjuder på gott om päron och aprikos tillsammans med vanilj, gula äpplen, lavendel och en bitig fatkrydda som balanserar snyggt mot blommigheten. Kalasbra!

Teeling Rum Cask, nr 463, 349 kr

Teeling är ett kul destilleri som vågar experimentera och utforska gränser, och som kanske inte alltid är supertypiskt klassiskt irländska i stilen. Kvaliteten är däremot väldigt konstant, och den här gillar jag skarpt: Romfaten märks tydligt i smakerna av arrak, vanilj och muscovadosocker ovanpå de fruktiga pärontonerna och apelsinskalen.

Jameson, nr 498, 299 kr

Klassikernas klassiker när vi snackar irländsk whiskey – och som absolut ska ha sin plats i den här trion. Väldigt typisk i stilen, med massor av frukt, fräscha citrustoner, honung, vanilj och lite torkade apelsinskal. Absolut värd att också avnjutas på egen hand och inte bara i en Irish Coffee.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.