Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nya viner, filmnostalgi och känslor av höst

Nya viner, filmnostalgi och känslor av höst

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Septembersolen till ära släpps nu ett naggande gott parti viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg välkomnar hösten med ett gäng goda viner matchade med filmnostalgi.

Ett sätt att göra sig redo för hösten och den annalkande vintern är att kolla på film och ta ett bättre glas. Film och vin går hand i hand och nu när hösten faller på har man värmeljusen och filten i soffan beredd. Eller, så har man siktet inställt på vuxenbio, och då menar jag inte snusk, utan Bio Capitol vid St Eriksplan som visar högklassiga filmer samtidigt som du kan njuta en bättre vinlista och goda tilltugg. Men, väl hemma i soffan skadar det ju inte att TSE’erna haglar. Det kommer så mycket nytt vin nu hela tiden att det känns som att Systembolaget hellre borde öppna en specialbutik än att fylla på det trista fasta hyllsortimentet. Film är en annan smaksak och väldigt subjektivt precis som vin. Man kan naturligtvis gå på kvalitet och skrota kalkonrullar men humor och buskis kan ha sin charm, allt har sin tid och plats. Sideways, Red Obsession, Sour Grapes, The Trip, Mondovino och Blood into Wine är kul, intressanta och bra “vinfilmer”, men vi har parat lite annan filmnostalgi, skådisar och annat löst tillsammans med vinerna vi valt ut inför dagens lansering. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Tillfälligt sortiment åter online 22 september
Efter tidigare paus av onlinebeställningar från vårt tillfälliga sortiment kommer det från och med 22 september vara möjligt att beställa online av tillfälliga varor som finns i vårt centrallager. Detta gäller även nyheter från i Tillfälligt sortiment.

• Samtliga systembolagsbutiker har också möjlighet att ta hem drycker ur sortimentet om det finns en lokal efterfrågan. Det gör att drycker i Tillfälligt sortiment kan finnas i fler butiker än i vanliga fall.

Tillfälligt sortiment 22 september 2020

MOUSSERANDE VIN

Champagne Pierre Trichet Cuvée 1333 NV, Frankrike, Champagne, TSE 90568, 699 kr

Flärdig champagne på 100 % pinot blanc och 100 % terroir. Den här stilen hör kanske inte till vanligheterna, men här bjuds det på elegans med syrlig doft av  citrus, krusbär och gula kex. Mjuk mousse, fyllig och inte riktigt din vanliga huschampagne. Finfint balanserad syra och fruktigt avslut. Hade inte James Bond föredragit Dom Pérignon (tidiga filmerna) och Bollinger (senare filmerna) hade detta varit ett snäppet coolare alternativ. (Åkesson Vin, 240 fl.)

La Croix Montjoie Cremant de Bourgogne, Frankrike Bourgogne, TSE 90281, 189 kr

80% chardonnay, 20% pinot noir utgör denna blend på de burgundiska huvuddruvorna. Ren doft av briochebröd, gula kex och citrus. Skön mjuk mousse, saliverande syra. En minichampagne till kanonpris – som film skulle jag jämföra detta med Vid Flodens Strand. En “rural movie” av Tim Hunter med unga Keanu Reeves, Crispin Glover, Dennis Hopper och ursköna Ione Skye från 1987, där rollfiguren Samson skriker ut över floden och dalen “I felt so fuckin’ alive” efter att ha mördat sin flickvän Jamie. Just sayin’! (Picky Drinks, 1200 fl.)

VITT VIN

3 x Juliusspital

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2019, Tyskland, Franken, TSV 90358, 199 kr

Ren frisk doft presenterad i en för området klassisk butelj kallad bocksbeutel. Svalkande och läskande men utan riktigt tydliga markörer. Det är ljust fruktigt och rikt på mineral, gott nu men lagras mycket väl. Här vankas dillchips framför den tyska Y-generationskids-filmen Lola Rennt! (Enjoy Wine & Spirits, 7020 fl.)

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner GG 2017, Tyskland, Franken, TSE 95051, 369 kr

Ett steg upp från Erste Lage och markörerna slår direkt i taket. Fullmatat med citrus och äpple, hög syra, friskt och mineralstinnt med ett litet moget och boket äpple-avslut. Silvaner ligger i skuggan av riesling, men är en druva väl värd att upptäckas, iallafall om den har adress Franken. Kanske lite DDR-nostalgi men filmen Good Bye Lenin! skulle passa in här.  (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG 2017, Tyskland, Franken TSE 95054,379 kr

Franken producerar naturligtvis utmärkt riesling också. Från välrenommerade gårdar med frisk ren doft av petroleum, mineraler och gröngul frukt. Rejält tryck i syran men med ett balanserat och friskt och riktigt långt avslut. Stabilt, tight och tryggt som ubåtsrullen Das Boot! (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Pouilly-Fuissé Les Brûlés 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 95171, 499 kr

Det släpps två viner från adressen Pouilly-Fuissé, denna är den vassare men betydligt dyrare av de två. Stilren, klassiker med snygg koncentration i smak och syra. Fin fatkaraktär balanserad av syrlig frukt i avslutet. Jag formligen älskar mogen vit bourgogne och den här sparar jag några år, bara inte “Martyrerna” Lucie Jurin och Anna Assaoui dricker upp dem i min källare. (Johan Lidby, 180 fl.)

Domaine Cordier Pouilly Fuissé Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Bourgogne, TSV 91312, 235 kr

Den billigare av de två är dock ingen skampåle alls men släpps som TSV med ett anpassat pris. Gräs och gula krusbär utgör doft och smakbilden, bra koncentration, fylligt och läskande syrligt. Ett vin som också väntar på att få komma ut och blomstra, som en blyg, ung servitris, Amelie Poulain, som en dag bestämmer sig för att förbättra livet för alla omkring sig och för sig själv och sina egna hjärnspöken. (Tryffelsvinet, 2400 fl.)

Clos Lapeyre Jurancon Sec 2018, Frankrike, Jurancon, TSE 90304, 169 kr

Ekologisk gros manseng från underdog-området Jurancon och erkända Clos Lapeyre. I doften känner jag syrliga vita vinbär, kamomill och gul frukt. Hög syra med smak av gröna äpplen, omogen kartig frukt med ett saliverande avslut. Känner en bebis-velociraptor flåsa mig i nacken och vad gör väl det när Laura Dern syns i bild? (Johan Lidby, 600 fl.)

Château de Mérande Apremont 1248 2018, Frankrike, Savoie, TSE 95233, 189 kr

Biodynamiskt från de vackra alpsluttningarna i Savoien. Den lokala druvan jacquère från Domaine Genoux har gett oss ett friskt porlande alpvatten med toner av citrus och grön omogen, kartig frukt. Torrt, friskt, syrligt och läskande från seriösa händer i byn Arbin. Dokumentären “In the Forrest of Apremont” avslöjar två olika synsätt på första världskriget, men vinet har fått sitt namn efter katastrofen, natten mellan den 24 och 25 november, 1248 när ett enormt jordskred täckte en stor del av området. (Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

Vincent Rapet Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretilles 2018, Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, TSE 95620, 399 kr

Familjevineri med anor från 1700-talet i anrika Côte de Beaune. Klassiskt och ursprungstryggt med citrussyrlig doft backat av honung och bivax. Hög syra och rejält koncentrerad frukt, inget fluff, bara rent och snyggt. Kommer att tänka på filmen Det Stora Blå när Enzo Molinari ryter “bring me the frenchman”.(Vintrio Wine, 300 fl.)

ORANGE VIN

Grawü GT Roots 2018, Italien, Trentino, Vigneti delle Dolomiti, TSE 92551, 449 kr

Gewürztraminer hör kanske inte till de mest populära druvorna just nu, men fan ta dig om du inte ger detta en chans. Visst, det kostar en slant och kommer endast i begränsad upplaga, men det är hantverk ut i fingertopparna när du blir sköljd av orange aromatik, citrus, torkad aprikos och grapefrukt. Friskt med hög koncentration, mineralitet och lång eftersmak av aprikos och ett stänk av ikonkaraktären Richie Tennenbaum. (Panache, 240 fl.)

RÖTT VIN

Clos Mogador 2017, Spanien, Priorat, TSE 95657, 759 kr

Ännu en riktig klassiker med skaplig prislapp. Clos Mogador har ändå förtjänat sitt pris med lång, trogen och utvecklande tjänst i Priorat. Maxat, djupt och trångt med svarta vinbär, björnbär och syrlig röd frukt. Fylligt och samtidigt elegant med grusiga tanniner och en lång sötfruktig eftersmak. Kultvin med blend på största delen garnatxa och carinyena med en filmisk känsla av Cary Grant i filmen Stolthet och Passion. (Janake, 480 fl.)

Château des Jacques/Louis Jadot Moulin-à-Vent “Champs du Coeur” 2018, Frankrike, Beaujolais Cru TSE 90481, 199 kr

Läste nyligen att om Beaujolais var ett rockband är årgången 2018 likställt med släppet av Led Zeppelin 4, med årgångarna 2015, 2016 och 2017 motsvarande Led Zepps 1:a, 2:a och 3:e före den. En kö av maximus! Här bjuds vi klassiska toner från den fina frukten gamay. Inbjudande balanserad doft. Torrt och strävt i fin balans med frukt och syra, blåbär, örter, fat och hallon. Längden uppfylls av en parfymerad röd frukt och jag känner mig lite Dazed and Confused. (Wine Affair, 3600 fl.)

Valiano Chianti Classico, 2017, Italien, Toscana, TSV 92565, 149 kr

Vingård som levererat vin (Poggio Teo) till Nobelmiddagen för ett par år sedan. Egendomen Valiano i Castelnuovo Berardenga, strax öster om Siena är även familjen Piccinis bostad. Mestadels sangiovese med liten del merlot. Platstypisk Chianti Classico med jord och blod, mineral och körsbärsfrukt. Här är det kryddigt och spänstigt med tydlig mineral av järn och Type-O-Negative i avslutet. Spännande Nosferatuvin till chockerande bra pris. (Enjoy Wine & Spirits, 4800 fl.)

Littorai Les Larmes 2018, USA, Kalifornien, Andersson Valley, TSE 92996, 589 kr

Ett vin som har så mycket elegans och pondus att det känns som att dricka Richard Gere i någon av hans bättre filmer. Förförisk rökig jordgubbsdoft, torrt och syrligt, till synes så enkelt och så stilrent men samtidigt så mångfacetterat och komplex. Får jag presentera, kalifornisk pinot noir med huvudet på spiken! Vad skulle dorky wine aficionado Miles i Sideways ha sagt till ståtlige Zack Mayo om han fått in detta vin på The Hitching Post II över en middag i en Officer och en Gentleman? (Johan Lidby, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.