Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hantverksviner som ger strålande bredd till höstens hemmalager

Hantverksviner som ger strålande bredd till höstens hemmalager

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Vi är många som har väntat. Under en vår och sommar med annorlunda förtecken har dörren varit stängd när det gäller beställningar ur Systembolagets tillfälliga sortiment, både via webben och från annan butik. Vinerna har bara gått att köpa på plats. Smått frustrerande mellan varven så klart, men det har även fört med sig att många goda flaskor ännu inte hittat sin rätte konsument och finns kvar där ute i tillfälliga hyllan.

Den 22 september funkar beställningar av tillfälligt sortimentet igen. Kommande lanseringar kan beställas direkt från Systembolagets webblager via hemsidan, men för alla de goda flaskorna du vill plocka hem från annan butik gäller precis som tidigare internbeställningar. Kontakta din butik, där du vill hämta vinerna, och be dem beställa. Vad finns då på lut, värt att lägga lite extra krut på att fånga? Massor. Wine Tables inventering följer här, nedkokad till en lista hantverksviner som ger en riktigt bra bredd till höstens hemmalager.

vin_winetable

VITT PÅ DRUVKLASSIKER

Montagny_winetable

Montagny Chardonnay, 1er cru, Bourgogne, Frankrike, TSE 90284, 295 kr

Vit bourgogne från specialisten på premier cru i Motagny; Stéphane Aladam. En härlig start på hösten har importerats av Pompette, som har ett fint utbud av hantverksviner. Flaskor av detta vin finns kvar i butik och ett antal finns även i webblagret. Importör Pompette.

Failla_winetable

Failla Chardonnay 2018, Sonoma Coast, USA, TSE 93110, 359 kr

Nästa chardonnay, kul att jämföra USA och Sonoma Coast med Bourgogne. Bra flaska att ha till hands till säsongens mulligare fiskrätter. Importör Quaffable Wines.

Riesling_winetable

Willi Schaefer, Himmelreich Riesling Grosses Gewächs 2018, Mosel, Tyskland, TSE 92531, 337 kr

Klassiskt och snyggt. Riesling från en topproducent och fint vingårdsläge. Här finns alla tonerna som önskas. Origo Wine import står för kvalitet på riesling och några flaskor av det här vinet finns just nu även i webblagret. Importör Origo.

LaBastid_winetable

 La Bastid Rioja 2019, Spanien, Rioja, nr 90468, 229 kr

Ett vin som släpptes i början av september, några få flaskor finns nu även i webblagret. Ett modernt uttryck av Rioja och druvan viura har fått sällskap av malvasia och garnacha. Gul fruktighet och fatkaraktär, fint även till fågel och ljus kött. Importör Brix Wine.

STENTUFFA VITA

Greywacke_winetableGreywacke_winetable

Greywacke Pinot Gris 2017, Nya Zeeland, Marlborough, nr 95025, 189 kr

Greywacke Wild Sauvignon Blanc 2017, Nya Zeeland, Marlborou, nr 95013, 229 kr

En stenig bergart i Marlborough, Nya Zeeland, som har satt namnet. Greywackes tolkning av pinot gris kommer med viss sötma, perfekt till krabba och ost i höst. Deras sauvignon blanc har ett fräscht, aromatiskt uttryck som är fint balanserat. Importör Handpicked Wines.

Kalkmärgel_winetable

Kalkmärgel Grauburgunder 2018, Tyskland, Pfalz, nr 92522, 199 kr

Mer sten bakom namn och pinot gris igen, här med tyska namnet grauburgunder. Vitt vin men med en djupare färgton mot orange och läcker fruktighet med både persika och blodgrape. Funkar fint till vego, fågel och fisk. Importör Enjoy.

 DOLDISDRUVOR MODELL GRÖNA

Verdeca_winetable

 Verdeca Sette Lune 2017, Italien, Apulien, nr 90096, 189 kr

Apelsin, aprikos, röda äpplen och mandelmassa. Mer behöver väl inte sägas för att ett sug efter detta vita vin på doldisdruvan verdeca ska uppstå. Från italienska Apulien och fin produktion med biodynamisk filosofi. Importör Panache.

BartaFurmint_winetable

Barta Furmint 2017, Ungern, Tokaj, TSE 93017, 274 kr

Testat Ungern och druvan Furmint? Gör det i denna tappning. Rätt trendigt, intressant och riktigt bra i kvalitetsviner. Havas & Co är specialister på just vinlandet Ungern. Importör Havas.

DomaineduPélican_winetable

Domaine du Pélican, Frankrike, Jura, nr 93086, 339 kr

Från det lilla franska distriktet Jura kommer många härliga, personliga viner. Här är det Juras egen gröna druva savagnin som måste testas. Det är ingen stor laddnings som finns kvar så passa på direkt. Importör Moestue.

 RÖDA

PORTUGAL I MODERN FORM

Aphros_winetable

Aphros Phaunus Palhete 2018, Portugal, nr 93045, 249 kr

Det är inte många flaskor kvar nu, av detta härliga vin. I skrivande stund finns flaskan i sex butiker.  Lätt, bärigt, syrligt med körsbär, blodapelsin och röda äpplen. Lima Valley i Portugal är hemadress och huvuddruvan är loureiro, stöttad av vinhão. Importör Johan Lidby.

BagaaoSol_winetable

Baga ao Sol 2018, Portugal, Alentejo, nr 90122, 199 kr

Kul druva, härligt vin. Friskt och ren frukt med björnbär, blåbär och mörka körsbär i spetsen. Alentejo i Portugal är platsen, lite extra värme har hjälpt till och druvans strävhet är fint maskerad. Mångas favorit i nylig provning. Importör Handpicked Wines.

 TRE TAPPNINGAR AV SICILIEN

A’Rina_winetable

A’Rina Etna Rosso 2018, Italien, Sicilien, nr 94817, 214 kr

Hela sommarens härliga mineraldrivna viner, Etna Rosso, funkar så klart toppen att ta med in i nästa säsong. Budbreak har lanserat vinet nu i september och det finns fortfarande en bra laddning ute i butik. Importör Budbreak.

Nerocapitano_winetable

Nerocapitano 2019, Italien, Sicilien, nr 95110, 199 kr

Från sydöstra Sicilien och vingården Lamoresca kommer det här vinet på öns druva frappato, producerat med hela naturliga paketet och med druvfokus som gör det extra kul att testa. Vinet lanserades för någon månad sedan, en hel del flaskor finns kvar. Importör Vin & Natur.

Bonavita_winetable

Bonavita Faro 2017, Italien, Sicilien, nr 90065, 368 kr

Nu till Sicilien och ett vin på tre av öns läckra druvor – nerello mascalese, nerello cappucio och nocera. Intressant kvalitetsvin som är spännande att testa, som en fortsättning på Etna Rosso. Finns just nu i 13 butiker. Importör Dryckesbutiken Timotejgatan.

MINIPROVNING PÅ DRUVAN TROSSEAU

Arbois_winetable

Daniel Dugois, Arbois les trias 2018, Frankrike, Jura, nr 90325, 189 kr

Trosseau fullt ut och från distriktet Jura I Frankrike, där druvan oftast befinner sig. Har har man vanan inne av att göra relativt lätta men härligt karaktärsfulla viner på den. Ställ gärna vinet mot nästa flaska, från en helt annan plats. Lidby har levererat.

combe_winetable

Combe Trosseau 2019, USA, Kalifornien, nr 93124, 299 kr

Nu gäller istället Stolpman Vineyards, Santa Barbera och Central Coast i Kalifornien. Vilket uttryck har druvan när både region och kontinent skiljer sig åt? Det här är producenten med fina klassiker och superkul uppstickare på flera för Kalifornien udda druvor. Gullberg tar hem vinerna.

FINFINA KLASSIKER

BrunellodiMontalcino_winetable

Brunello di Montalcino 2015, Italien, Toacana, nr 92073, 379 kr

Brunello i god tappning känns väl ändå som en stöttepelare i höstgarderoben. Här levererar Ciacci Piccolomini en av de goda klassikerna. Tryffelsvinet ser till att vinet kommer till Sverige.

lePuy_winetable

Château le Puy Emilien 2017, Frankrike, Bordeaux, nr 90028, 369 kr

Nästa klassiker, från självaste Bordeaux. Faktiskt ett vin med biodynamisk produktion, en kvalitetsinriktning sedan många år för denne producent. Perfekt höstvin till många menyer. Importerar gör TM Kvalitetsviner, som ofta levererar just biodynamiska viner.

rippon_winetable

Rippon Mature Vine 2016, Nya Zeeland, Central Otago, nr 93038, 407 kr

Biodynamisk inriktning har även Rippon i Central Otago, Nya Zeeland. Från den vackraste av platser levereras ett härligt uttryck av pinot noir. Flaskor finns kvar i hyggligt många butiker. Även här är det TM Kvalitetsviner som stått för leverans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.