Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nya Zeeland från norr till söder

Nya Zeeland från norr till söder

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Tjugofem timmar bort med flyg tornar två öar upp sig och tillsammans skapar de Nya Zeeland. Nordön och Sydön. En mytomspunnen ögrupp som lockar med sin magnifika natur med vulkaner och glaciärer, varma källor och vackra bergssjöar. Samt 30 000 hektar vinodlingar.

Nya Zeeland är en nykomling i nya världen och har de senaste 50 året nått stor framgång som vinland med främst sin, oerhört aromatiska, sauvignon blanc och pinot noir i täten. Landet är ungefär sex gånger större än Danmark och här finns världens östligaste och sydligaste vingårdar. När vi har vinter är det sommar på Nya Zeeland vilket innebär att även vinåret är omvänt. Med skörd runt april.

Havet omger öarna och klimatet är över lag maritimt med jämna temperaturer från 5 grader på vintern till 27 grader på sommaren och det regnar ca 1 300 mm per år. Men självklart skiljer det sig i de 12 vindistrikten samt subregionerna – från den nordligaste toppen och de till den sydligaste spetsen. Vilket skiljer 160 mil. Med varmare klimat på nordön och ett svalare på sydön.

nya zeeland vingård

Nordön

I norr är klimatet varmare och naturen bjuder in med aktiva vulkaniska jordar, heta källor och exotiska stränder med subtropiskt klimat och palmer. Här trivs druvor som shiraz, cabernet sauvignon och merlot som mognar senare. Det var här i de nordligaste vindistrikten Auckland och Northland om de första vingårdarna anlades år 1850. Det är dock inte förrän på 1970-talet som Nya Zeelands vinproduktion tog fart med export.

Hawke’s bay är landets näst största, och ett av Nya Zeelands främsta, vindistrikt som gjort sig känt för kvalitetsvin på Bordeauxdruvorna. Här har man flest soltimmar i landet, vindar från havet drar in men skyddas av höglandet och växtsäsongen är lång. Självklart odlas även sauvignon blanc här där den blir solvarm och fet och gärna läggs på fat. Det görs även riktigt bra vin på druvan syrah/shiraz samt dessertvin. Håll utkik efter viner subregionen Gimblett Gravels som gjort sig känt för sina viner från området.

Gisborne är landets tredje största distrikt och ligger något avlägset ut på en spets i öst. Ett område som gått från enkla viner till vita kvalitetsviner på duvor som chardonnay, gewürstraminer, pinot gris och chein blanc. Här testas det hela tiden nytt.

Längst ned på nordön ligger Wairarapa och det lite svalare klimatet bådar gott för pinot noir där vinerna från Martinborough gjort sig kända, men även chardonnay och riesling odlas. Här blir vinerna på sauvignon blanc friskare.

Fler områden: Waikato, Bay of Plenty

Otago Valley

Sydön

Här är klimatet svalare och naturen mer karg och orörd med snöklädda bergstoppar och djup regnskog. På västkusten kan det regna rejält, uppåt 7 500 mm per år medan regnet stoppas av The Southern Alps som gör att östra sidan enbart får 300 mm per år.

Mest känt på Nya Zeeland är vindistriktet Marlborough där de första plantorna av sauvignon blanc sattes 1973. På tio år har odlingarna ökat markant och står idag för 73% av landets vinproduktion med sina 26 000 hektar. Här är det soligt men svalt och distriktet skyddas från vindar av bergskedjan Kaikoura Range. Jordmånen består till stor del av grusbäddar som håller vatten bra, men trots det krävs ofta konstbevattning på grund av den låga nederbörden. Utöver världens största odlingar av sauvignon blanc gör pinot noir succé i området och här trivs även chardonnay och riesling.

Området Otago sticker ut från resterande vindistrikt då det dels är världens sydligaste vindistrikt och det enda i landet med kontinentalt klimat. Här får man temperaturskillnad på uppåt 30° mellan dag och natt, det finns risk för frost och man försöker komma åt all sol man kan genom att odla på bergssluttningar. Vinerna blir friska och eleganta och pinot noir gör sig utmärkt liksom pinot gris, chardonnay och riesling, samt den ständige sauvignon blanc. Håll utkik efter viner från välrenommerade distrikten Bannockburn och Bendigo.

Annons

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2020

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2020

Land:Nya Zeeland, Marlborough
Pris:79 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:
Volym:375 ml

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2020

Land:Nya Zeeland, Marlborough
Pris:79 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:
Volym:375 ml

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2020 kommer på praktisk halvflaska – perfekt om man är själv eller om man vill dela och bara ha något glas var. En bärig, kryddig, matvänlig, pinot noir. Den här halvpavan korkar du med fördel upp till den grillade fläskfilén eller kycklingen, men det sitter även bra till exempelvis lammstek eller bara en bricka med chark, gärna med lite kryddhetta.

NR: 2936
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.