Napa Valley – en världskänd och älskad region är hotad
Lästid: 4 minuter
Erin Stockton Johansson är född och uppvuxen i Kalifornien. Hon kommer ursprungligen från Sonoma County och har arbetat som sommelier både i San Francisco och Stockholm de senaste 12 åren. Hon arbetar nu med Fine Wines Sweden, en liten vinimportör, samt med vinutbildning och vinprovningar. Pär Strömberg har pratat med Erin om den rådande situationen och om framtiden för ett av världens kändaste vinområden, Napa Valley.
En viktig fråga för alla vinregioner är dess identitet – vad representerar Napa i medvetandet hos konsumenter runt om i världen idag, i motsats till dess historia?
– Jag tror att Napa bär på en känsla av prestige och lyx men samtidigt representerar en hyllning till jordbruket. Det är en destination, en plats man reser till. Napa var en av de första vinodlingsområdena som bjöd in världen för besök. Jag tror att många “Napa-drickare” har varit där och blivit kära. Napas vinidentitet är centrerad kring cabernet sauvignon – stor cabernet.
Har Napa återhämtat sig från bränderna? Hur kommer de att förbereda sig för framtida hot?
– Jag tror att varje vinmakare och odlare för all framtid kommer vara livrädda från slutet av september och in i oktober. Den stressen är inget som går att återhämta sig från. Människor har förlorat så mycket i hela Kalifornien. Strukturer håller fortfarande på att byggas om. Många vingårdar fungerade som eldrefuger och svedde inte alls på samma sätt som torkat gräs, skogar och hus gjorde. Vi observerar dock fortfarande hur vingårdarna och rankorna som utsatts för extrem värme kommer att reagera de kommande åren – än så länge är vi hoppfulla och vingårdarna visade en otrolig motståndskraft. Turismen har också tagit en stor smäll. Napa är ett givet turistmål men nu kommer färre besökare och färre människor kommer för skörden.
Förutom bränderna, vilka är det största hotet för odlarna?
– Torkan är alltid på tal. Konstbevattning är mycket omdiskuterat – om det inte finns vatten till vinstockarna kan skörden sänkas till så lite som hälften av vad den brukar vara.
Finns det några betydande positiva sidor av klimatförändringen överhuvudtaget?
– Inte som det är i norra Europa. Det har varit några år nu där de fått regn under senvåren men jag är osäker på om det är något som människor direkt kopplar samman med global uppvärmning, men det är ett intressant tillstånd. Den hyllade årgången 2019 upplevde sent regn – alla var oroliga först men det visade sig bli en fantastisk årgång.
Vad kommer att hända i området, vad behöver göras när det gäller klimatförändringar?
– Hållbarhet är en prioritet just nu. Man talar inte bara om ekologisk vingårdsförvaltning utan också om vattenanvändning, bränsleanvändning, avloppsvattenrening och arbetskraft. Det är otroligt att se så mycket action på plats.
Finns det några statliga stödprogram för odlarna?
– Det finns en brandförsäkring för odlare men den kompenserar inte vinmakarnas inkomstbortfall från det vin de inte tillverkat utan kompenserar snarare odlarna för den frukt de inte kan sälja. I och med brandåren har premierna för brandförsäkringar skjutit i höjden – små vingårdar kommer inte att ha råd och kan behöva klara sig utan medan andra bygger in det priset i vinerna.
Hur ser förutsättningarna för de yngre generationerna av Napa-vinmakare ut, kommer de att upprätthålla de historiska och berömda välkända uttrycken eller väljer de en annan riktning?
– Jag tror att vingårdsarbetet aldrig har varit bättre än det är nu, så mycket nåd som läggs där – folk vet att de inte kan kopiera Bordeaux, eftersom Napa är en helt annan plats. Men de vet också hur man gör ett mer balanserat vin nu. Jag ser fler vinmakare röra sig mot användandet av egen jäst i allt högre grad, mindre rostad ek och en mindre besatthet av mognad.
Finns det saker den unga generationen behöver ta tag i omedelbart?
– De måste upprätta brandplaner. Efter Tubbs brand 2017 trodde vi alla fortfarande att detta inte skulle kunde bli det nya normala, men fem år senare – ser det ut som att det skulle kunna vara det. Så hur går vi vidare? Kanske är det med druvsorter som kan skördas tidigare. Jag tror att alla beslut som kan möjliggöra en tidigare skörd skulle också ge en säkrare skörd.
Vilka är den nya generationen unga vinmakare i Napa idag? Går det att få mark, att starta upp nytt eller plantera om, eller är det tradition som fortfarande gäller?
– Kalifornien har sett en stor mängd ikoniska vingårdar säljas till stora konglomerat under det senaste decenniet, vanligtvis på grund av att grundaren inte har en intresserad son eller dotter som vill ta över produktionen. Napa är ganska unik, visst finns det en enorm mängd stora pengar i dalen, men jag kan tänka mig att en hel del vingårdar förs vidare till nästa generation – eller till och med till människor som växte upp i dalen som återvänder hem för att ta tyglarna. Det finns mycket respekt för den gamla skolan, respekt för det förflutna. Jag förstår att den här generationen är annorlunda, eftersom de inte försöker uppfinna världen på nytt utan försöker bygga hållbart för framtiden – den här generationen vet att de följer storhet och framgång och vill vara nya förvaltare för en lång fruktsam framtid. Med det sagt är Napa dyrt. Mark är nästan omöjlig att köpa. Vindruvor är dyra. Om jag ville börja göra vin i morgon och inte ärver ett företag, skulle jag behöva en orimlig finansiering – och det skulle vara svårt att få tillbaka. Chanserna till framgång skulle stå emot mig från början. En säkrare väg vore att göra vin för andra större vinbrands och sakta med säkert göra lite vin vid sidan om under egen etikett.
Kan du förutspå några kommande trender från Napa och några vingårdar som vi förmodligen kommer att se mer av här inom en snar framtid?
– Jag misstänker att vi kan se trenden med lägre alkohol allt tydligare och en mindre besatthet av STORA viner fortsätta i balansens namn.
Louis M. Martini Winery är en legendarisk egendom i Kalifornien, och som gör pampiga viner i både Napa och Sonoma. I det här vinet hittar vi klassiska smaker av svartvinbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad och en lätt överton av mynta. Ge gärna någon timme i karaff och servera till en rejäl köttbit med feta tillbehör.
Annons
Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017
Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017