Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "älskvärd meursault i generös stil vinifierad helt utan svavel"

Nyprovat – "älskvärd meursault i generös stil vinifierad helt utan svavel"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Färgstarkt, friskt, porlande och parfymerat. Dagens tillfälliga lansering bjuder legender, drickglädje och naturliga vindar. Allt provat och noga utvalt - drick mindre men bättre!

Färger, de säger så mycket i själens vinterdagar. Färger som både tinar och värmer en frusen själ. När jag provar vin sveper min målande pensel färgstråk över de första generaliserande intrycken. Gult, blått, rött, orange, grönt och lila men också mer nyanserade valörer av transparens och opaka sinnebilder. Ett första intryck stannar ofta länge och kan belysa de analyser man sen söker i det mer fördolda, nyanser och detaljer som initialt gömmer sig men som sedermera öppnar de intryck som fastnar i mina noteringar.

Vi har som vanligt provat det mesta av den lansering som släpps idag, men några tidigare favoriter finns oprövade på listan. Viner från Keller, Domaine Ligas, Piero Busso, Ceretto, Felton Road och Shaw and Smith har tyvärr inte provats. Nedan hittar du våra tips – kom i håg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

vonbuhl_winetable

Reichsrat von Buhl Riesling Sekt 2017, Tyskland, Pfalz, TSV 97050, 199 kr

Vinmakaren Mathieu Kauffmann var tidigare källarchef hos champagnehuset Bollinger. På riesling har han plockat ut grönt äpple och gulmogen citrus i frisk doft med viss kexighet. Smaken av ljust bröd, äpple påbackat av frisk mineralitet och ett torrt avslut känns som kvalitet för pengen. Kolsyrejäst enligt traditionell metod på flaska under 20 månader.
(Janake Wine Group, 3840 fl.)

riesling_winetable

Sibylle Kuntz Riesling Pet Nat 2018, Tyskland, Mosel, TSE 92764, 299 kr

Biodynamisk vagt mousserande vagt orange vin med stor karaktär. Methode Ancestrale, så kallad Pet Nat efter franskans Pétillant Naturel. Ofiltrerat, syrlig citruszestig doft, mjukt pärlande, fokuserat, syrligt och gott. Sibylles känsla för då och nu i form av klassisk riesling med nyfikenhet och experimentlusta på osvavlade och skalmacererade druvor. (Divine, 960 fl.)

specialclub_winetable

Vincent Joudart Special Club 2015, Frankrike, Champagne, TSV 97048, 439 kr

Åter en Special Club från 2015 års skörd och denna gången från Joudart i byn Fèrebrianges. Mjukt brödig autolys, nougat och vaga mognadstoner, full mousse, balanserad syra och frukt som persika, grapefrukt och röda äpplen. Kombinerat 16% pinot noir, 34% chardonnay delat med 50% pinot meunier. (Champagne Huset, 4200 fl.)

VITT VIN

riesling_winetable

Van Volxem Saar Riesling 2019, Tyskland, Mosel, TSV 92713, 179 kr

Spritsig expressiv och ungdomligt grön nos av päron, krusbär och melon. Örtig känsla med mycket personlig karaktär och touch. Driv i fruktsyran med lime, kiwi, äpple och melon i utdragen längd. Välkommet återseende på hyllan av tvåmeters mannen Mr. Universe Roman Niewodniczanski. (The Wineagency, 5000 fl.)

riesling_winetable

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019, Österrike, Wachau, TSE 95427, 169 kr

Lätt örtig och grönt fruktig nos. Läskande rent och friskt med lime och päron i mineralstinn stil med viss sälta i avslutet. Josef Jameks dotter driver i dag gården i pappas anda fokuserande på produktion av torra endruvsviner. (Heba, 2400 fl.)

bellenaturelle_winetable

Jurtschitsch Belle Naturelle Grüner Veltliner 2019, Österrike, Niederösterreich, TSV 90404, 169 kr

Gult ofiltrerat och naturligt med lätt flyktig citrusdoft. Frisk ren omedelbar njutning, lätt, ledigt och gott av mandarinskal och citruszest. Något högre viskositet från tidigare år men balanserat, rent och koncentrerat klassisk grüner-karaktär som fungerar perfekt med den energi som alltid finns i vinet oavsett årgång. (Enjoy Wine & Spirits, 4800 fl.)

groiss_winetable

Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner 2019, Österrike, Niederösterreich, TSE 93309, 189 kr

Betydligt mer klassisk grüner framdrivet av Ingrid som för vidare familjens stolta vinmakartradition med fullständigt fokus på terroir och hållbart jordbruk. Vital och energisk av gulgrön frukt, aromer av vitpeppar, sten- och citrusfrukter med mineralisk flinta i nosen. Driv i fruktsyran, äpple, gräs, gröna örter och vitpeppar i livfull struktur & textur med fantastisk längd, ett riktigt pangköp! (Spendrups/Spring Wine, 480 fl.)

riesling_winetable

Nigl Riesling Ried Hocheker Privat 2019, Österrike, Niederösterreich, TSE 93300, 379 kr

Mer Österrike men här i form av gulfärgad riesling från en av topproducenterna i Kremstal. Tropisk frukt, vingummi, örtig och strukturerat sval i stilen med maxad mineralitet och koncentrerad ljust gul frukt i lång eftersmak. (Rewine, 480 fl.)

Meursault_winetable

Domaine Rougeot Meursault Sous la Velle 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 95498, 499 kr

Älskvärd meursault i generös stil vinifierat helt utan tillsatt svavel eller jäst och lagrat 16 månader i bourgognefat, varav 25% nya. Mycket inbjudande mjukt smörgul doft, sval mjuk stil med smaker av mandel och exotisk frukt. Ekologiskt certifierade gårdar sedan 2017 och just detta vingårdsläge, Sous la Velle, ligger på sluttningen nedanför själva byn Meursault. (Panache, 360 fl.)

lamateo_winetable

La Mateo 2018, Spanien, Rioja, TSV 96005, 199 kr

Tempranillo blanco från händerna på vinmakaren Mateo Ruiz Moreno där musten jäst på nya franska och amerikanska ekfat, barriquer, där vinet sedan lagrades. Intensiv gul doft av vanilj och smörblommor. Välstrukturerad med mandelblom, gul stenfrukt, äpple, vanilj och frisk syra med krämig textur och fylligt avslut. (Wineworld, 6000 fl.)

grosset_winetable

Grosset Wines Polish Hill Riesling 2020, Australien, Clare Valley, TSE 93246, 299 kr

Stilren och platsspecifik riesling med aromatiskt inbjudande doft. Torrt och fruktigt i fin balans, med hög syra och en sval, nästan kall känsla i den annars mjuka texturen med frukt som mogen persika, citrus och fruktblommiga undertoner.
(Lively Wines, 360 fl.)

ORANGE VIN

Yomatari_winetable

Domaine Ligas Yomatari 2019, Grekland, Makedonien, TSE 93306, 249 kr

Ofiltrerat på 75% assyrtiko och 25% roditis från Domaine Ligas i Pella, Grekland. Ett kul men udda vin med 15 dagar på “resin pine” hartskåda. Orangegult till färgen, gran, tallkåda, retsinadoftande med något reduktiv nos. Härlig energisk munkänsla, äpple, granskott och grapefrukt med ett syrligt och grönörtigt avslut. (Vintedge, 280 fl.)

MFØ_winetable

Domaine Weinbach MFØ Macération Furstentum Ø Intrant 2019, Frankrike, Alsace, TSE 93400, 235 kr

Ofiltrerat orange på 70% gewurztraminer och 30% pinot gris från en av toppegendomarna i Schlossberg. Aromatiskt så det förslår med aprikos, nötter och lemonzest. Örtigt och kryddigt med viss tanninstruktur som ger en härlig munkänsla. Orangevin med karaktär. (The Wineagency, 120 fl.)

arboreus_winetable

Paolo Bea Arboreus 2015, Italien, Umbrien, TSE 92717, 499 kr

Djupt gul färg med doft av mogen stenfrukt, aprikos, solmogen vit persika och svartpeppar. Torr med stram tanninstruktur men i en fräsch, frisk och svalt skön mineralisk stil. Avslut med hasselnöt, honung, äpple och behaglig medryckande sälta på 100% trebbiano spoletino. Familjen Bea är tveklöst för Montefalco och Umbrien vad Giuseppe Rinaldi och Bartolo Mascarello är för Piemonte. Kanske är det därför de samtliga även ingår i den lilla nationella organisationen Vini Veri (äkta viner). (Panache 180 fl.)

muzsla_winetable

Bott Frigyes Muzsla 2018, Slovakien, TSE 93245, 239 kr

Ofiltrerad orange light med zestig doft och något jästig ton inledningsvis. Det här är torr, stram och syrlig drickglädje från gränsen till Ungern. Läskande syra och josig karaktär den strama strukturen till trots. Skalmacererad riesling, sauvignon blanc och pinot blanc från ekologiska odlingar i övergångsfas till biodynamisk tillämpning. (Wine Waves, 600 fl.)

RÖTT VIN

sancerre_winetable

Champault Sancerre Côte de Champtin Rouge 2018, Frankrike, Loire, TSE 93308, 255 kr

Röd frukt i förarsätet, mycket typisk pinot av röda bär, skogsbär och kryddiga toner från vinstockar med en genomsnittsålder på drygt 50 år. Hög syra, läskande och balanserat mellan vilda hallon, körsbär, gröna örter med mineralrik eftersmak och fin fathantering. (Johan Lidby, 240 fl.)

irancy_winetable

Domaine Richeaux Veaupessiot 2015, Frankrike, Irancy, TSE 93303, 279 kr

Inbjudande parfymerad av röd frukt, mogna röda bär och multna löv. Sträv men med mjuka tanniner med fyllig smak och bra längd. Torr, mörkt rödfruktig med örter och fin längd från en underdog-region i Bourgogne, sydväst om Chablis. (Vintedge, 600 fl.)

Khayyâm_winetable

Mas de Libian Khayyâm 2019, Frankrike, Rhône, TSV 95989, 189 kr

Härlig biodynamisk GSM i sin ursprungstypiska benämning. Syrliga mörkt röda och svarta bär. Torrt, stramt och fylligt med chark, örter och lakritstoner på 80% grenache, 10% syrah, 10% mourvèdre. Gott vin av de två arbetshästarna Nestor och Bambi och självklart av systrarna Hélène och Catherine Thibon-Macagno. (Johan Lidby, 6000 fl.)

Occhipinti_winetable

Occhipinti SP68 Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSV 95559, 199 kr

Arianna är tillbaka med ännu en mästerlig behandling av druvorna frappato och nero d’avola. Initialt något reduktiv, stram och strukturerad med syrliga lingon och mörka bär. Jag brukar hålla något år på SP68’orna för mer utblommande karaktär. Tveklöst ett mästerverk och vi är många som är glada att detta vin nu är en återkommande TSV i stadig allokering till Sverige även i fortsättningen.  Tack Wine Trade för det! (Wine Trade, 4800 fl.)

Pipparello_winetable

Paolo Bea Pipparello 2012, Italien, Umbrien, TSE 90044, 649 kr

Familjen Bea har varit verksamma i Montefalco sedan 1500-talet och framställer med sina 11 hektar vinmark några av Italiens mest eftersökta viner. Piparello kommer med mörkt röda bär och mogna toner i form av körsbär, skogslöv och svamp. Det är stramt med tuffa tanniner, karaktärsfullt personligt och rent utsagt svingott. Druvorna som trivs så här bra ihop är vida kända sangiovese tillsammans med de lokala varianterna bacca rossa och sagrantino. Dessa röda raketer kommer flyga direkt från hyllorna, så passa på. (Panache, 180 fl.)

QuintadeChocapalha_winetable

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2017, Portugal, Lissabon, TSV 95343, 149 kr

Vinmakaren Sandra Tavares da Silva har fostrat sin cabernet sauvignon i en egensinnig och personlig tappning med lokala drag. Dammig doft av ljusbrun somrig grusväg och gråa krossade stenar. Mineraliskt, stramt och tanninrikt och fylligt med mörkt röd frukt, blå frukt, svarta vinbär, plommon och fat. (Handpicked Wines, 6408 fl.)

rustenvrede_winetable

Rust & Vrede Estate Cabernet Sauvignon 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 90397, 249 kr

Mer lokaltypisk cabernet sauvignon får vi av klassiska Rust & Vrede. Svartvinbär och ek, helt enkelt. Visst, det är mer komplex än så men i princip en kryddig, eldig och koncentrerad vuxen och smarrig svartvinbärssaft.
(The Wineagency, 3600 fl.)

ClosdelosSiente_winetable

Clos de los Siente 2017, Argentina, Mendoza, TSV 95873, 189 kr

Franska vinlegenden Michel Rolland på ständigt besök i Valle de Uco, Mendoza. Med 900-1200 möh och en produktion på 1.000.000 flaskor från enbart egna druvor har de satt sina “estateviner” på den seriösa vinkartan i Argentina. I nosen tydlig fatkaraktär, ceder, blåbär, svarta oliver, svartvinbär och mogna plommon. Mjuk sammetslent och fylligt med kraftfull smak och ett spicy, kryddigt och eldigt avslut. Mestadels den blålila malbecen med inslag av merlot, cabernet sauvignon, syrah, petit Verdot och cabernet franc. (Oenoforos/Carovin, 3600 fl.)

tres14_winetable

Trapiche Tres14 2015, Argentina, Mendoza, TSE 90440, 399 kr

Mer blålila toner med malbec från Mendoza. Garagevin gjort helt för hand med en ordlek på chefsvinmakarens namn Daniel Pi = 3.14. Eget och personligt, ungdomligt med full koncentration och kraftfull söt frukt, svarta och mörka bär. En uttrycksfull malbec med bra åldringspotential. (Spendrups/Springwine, 360 fl.)

WEBB 25 februari

På senare år har familjen Paolo Bea blivit en ofrivillig ledstjärna inom den italienska naturvinsrörelsen, inte för att de på något sätt anpassat sitt vingårdsarbete eller sin vinifiering utan därför att de alltid arbetat enligt naturliga principer i vingårdarna och utan tillsatser, kommersiell jäst och med minimala mängder svavel i källaren. I denna webblansering släpps två av deras hövdingar på lokala druvan sagrantino. Flaskorna har redan innan lansering hårt tryck och är efterlängtade av många på den svenska vinsamlarscenen. Grabba tag om du har möjlighet!

pagliaro

Paolo Bea Pagliaro 2012 Italien, Umbrien, TSW 91318, 999 kr

Charmigt rött uttryck med mogna toner av körsbär och örter med tuggiga tanniner och en stram men maffig struktur, otrolig längd i eftersmaken. 100 % naturlig kvalitet. (Panache, 120 fl.)

cerrete_winetable

Paolo Bea Cerrete 2010, Italien, Umbrien, TSE 93442, 1299 kr

Stort och bedårande av syrliga röda mörka bär, skog och löv, svamp och lingon. Strukturerad och mycket välbalanserad drickglädje. Ett vin för livet då druvan sagrantino i stort sätt är oförstörbar. Dessutom släpper Bea endast sina viner när drickfönstret börjat öppna sig, 2010 och 2012 är således helt nya årgångar på marknaden. (Panache, 90 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.