Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinlådan – tre försvinnande goda viner från den rastlösa floden

Vinlådan – tre försvinnande goda viner från den rastlösa floden

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Den Sydafrikanska kultproducenten Restless Rivers hypade hantverksviner görs i svala men superheta området Hemel-en-Aarde sydost om Kapstaden.

Restless River Wines ligger i svala Hemel-en-Aarde, mest känt för de internationella druvorna pinot noir och chardonnay, druvor man självklart odlar hos Restless River. En druva som är betydligt svårare att odla i detta klimat är cabernet sauvignon och av den anledningen är druvan sällsynt i regionen. Ägaren och vinmakaren Craig Wessels tror dock starkt på cabernet sauvignon i svala klimat och gör här stekheta viner på druvan.

Craig grundade vineriet tillsammans med sin fru Anne 2004. Deras lilla vingård ligger högt över och nära havet beläget ca 8 mil sydost om Kapstaden i området Hemel-en-Aarde (Himmel och Jord) i Walker Bay, South Cape, Sydafrika. Craig Wessels historia inom animation och design har heller inte gått många förbi, och som grundare av framgångsrika välkända byrån Wicked Pixels är han fortfarande att räkna med även i den industrin.

Restless Rivers första årgång var 2005 då de endast producerade viner på hobbynivå för eget bruk i ett litet skjul. Sakta men säkert och årgång efter årgång har de vuxit och blivit stabilare men först 2012 lanserades vinerna under egna etiketten Restless River. Vinodlingarna har även de vuxit men i ett modest tempo. Vid årgången 2017 uppmäter egendomen 7 hektar vinstockar på ca 20 hektar mark. Produktionen är även den modest och noggrann selektering sker vid skörden. Hantverket spelar stor roll och alla flaskor numreras för hand.

Brittiska Master of Wine Tim Atkin, den person som kanske känner Sydafrika som vinland allra bäst, rankar sedan en tid (varje år) landets egendomar enligt samma modell som klassificeringen från Bordeaux år 1855. Restless River Wines har Atkins tidigt listat som en “första cru” i sällskap med namn som Eben Sadie, Marc Kents, Boekenhoutskloof, Lismore och Kanonkop. Snabbfotade Sydafrika-specialisterna på importfirman WineRebels nosade upp denna kultförklarade vinproducent och winefinder.se har i vanlig ordning varit först på bollen, som alltid när det gäller obskyra kvalitetsviner, och sålt vinerna per flaska en tid (stjärna i kanten). Nu finns den “rastlösa flodens viner” även via Systembolagets beställningssortiment, grattis Sverige!

leluc_winetable leluc_winetable leluc_winetable leluc_winetable

Boxen innehåller:

Ave Marie 2017 Chardonnay
Chardonnay från en 2.06 ha stor (liten) single vineyard. Skördat för hand och långsamt pressade hela klasar jästa på fransk ek (varav 5% nya) och amforor. Vinet ligger sedan på sin egen jäst (sur lie) i 11 månader. Sen vila på ståltank i tre månader innan flasklagring i 18 månader före försäljning.
Aromatisk gulfruktig och generös doft. Drivande syra med frukt i form av gul stenfrukt och citrus. Mjuk honung, spetsig mineralisk sälta och silkeslen tannin. Torr men fräsch med en struktur som avslutas med inbjudande örtsälta.

Le Luc 2017 Pinot Noir
På ca 300 meter över havet och med kalla Atlanten mindre än 5 km bort, på en 1.2 ha liten vingård i nordöstlig riktning växer helt magnifik pinot noir. Handskördat, delvis avstjälkat med resten whole cluster. Ingen punchdown eller pumpover. Naturlig fermentering i öppna ekfat. Ligger sedan på franska barriquer (25% nya) sur lie i 11 månader. Vinet vilar även på ståltank i några månader innan buteljering utan filtrering eller klarning. Ligger sedan på flaska i 18 månader före försäljning.
Ungdomlig och pinotsäkrad doft av jordgubb och vildhallon. Sval och frisk, initialt enkel men en kraftig komplex bär- och ört-explosion förgyller upplevelsen i andra ledet. Nyanserat och balanserat och långt expressivt men elegant avslut.

Main Road & Dignity 2016 Cabernet Sauvignon
I granitbaserad jord, från två vingårdar, båda registrerade som singel vineyards har det handplockats cabernet sauvignon-druvor under en period av 4-5 veckor som sedan helt naturligt fermenterat i öppna ekfat. Ett par punchdowns per dag och med lång maceration innan pressningen ner i franska ekfat (20% nya) för sur lie i 21 månader. Vinet dras över till ståltank före buteljering utan klarning eller filtrering. Ligger sedan två år på flaska innan försäljning.
Initialt något reduktiv så lufta gärna vinet någon timme för en elegant nos av svarta vinbär och mörka körsbär, mycket generös och komplexa toner. Friskt driven syra men stram i strukturen. Svartvinbär, blåbär och ung röd frukt, drag av körsbär, mineralstråk och jordig komplexitet, helt torrt och lång elegant finish med hint av ceder och tobak.

 

Nu tillgängligt på Systembolaget:

Flaskbild på Restless River Ava Marie Chardonnay

Restless River Wines Ava Marie 2020, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley, TSE 90679, 379 kr

Senaste årgången av Ava Marie var 2018, då i en mindre allokering och ett inte anmärkningsvärt lägre pris. Således är det här släppet en otrolig bargain som dessutom kommer i ett större antal flaskor och på fler butiker. Frågan är varför endast Ava Marie släpps och inte fler av Restless Rivers helt otroliga viner, Sverige, ni ÄR redo för det, för det är ett av släppets absoluta höjdare. Naturlig singel vineyard chardonnay från en liten men mycket dedikerad vinproducent. Aromatisk gulfruktig och generös doft. Drivande syra med frukt i form av gul stenfrukt och citrus. Mjuk varm honung mot spetsig mineralisk sälta och silkeslent tanningrepp i kindroten. Torr men fräsch i vibrerande struktur som avslutas med inbjudande örtsälta. Chardonnay från en 2.06 hektar stor (liten) single vineyard. Skördat för hand och långsamt pressade hela klasar, jästa på fransk ek (varav fem procent nya) och i amforor. Vinet ligger sedan på sin egen jäst (sur lie) i elva månader med efterföljande vila på ståltank i tre månader innan flasklagring i 18 månader före försäljning. Craig och Anne Wessels är dessutom ett charmigt power couple som vi vill se mer och mer av här i Sverige! Med ny muskelkraftig importör kanske det äntligen sker. (Vinunic, 600 fl.)

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.